Jongvolwassene met kanker te vaak behandeld als oudere volwassene
Plaats een reactieJongvolwassenen met kanker worden nu nog te vaak benaderd en behandeld als patiënten die al ouder zijn. Daardoor wordt de ziekte bij hen soms later ontdekt, wat de behandelmogelijkheden kan beperken. Tevens wordt er onvoldoende recht gedaan aan specifieke aan de ziekte verwante problemen van de jongere groep. Dat zegt kennisinstituut Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
‘Om de kansen voor jonge mensen met kanker zo goed mogelijk te laten zijn, is een snelle diagnose cruciaal en is dus meer bewustwording nodig, zowel bij het algemene publiek als bij zorgprofessionals’, zegt Thijs Merkx van IKNL. Ook is meer onderzoek nodig naar kanker bij jongeren.
Leven op z’n kop
Elk jaar krijgen bijna vierduizend mensen tussen de achttien en veertig jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA’s (adolescents and young adults) genoemd. Bij jongvolwassenen met gezondheidsklachten wordt vaak pas later gedacht aan de mogelijkheid van kanker. Ook kan kanker op jonge leeftijd anders zijn dan op latere leeftijd. Tumoren bij AYA’s vereisen mogelijk een andere behandeling. En door naar deze jongere patiënten te kijken alsof het oudere patiënten zijn, worden volgens de organisatie bijkomende factoren over het hoofd gezien. ‘Hun leven wordt door kanker en de gegeven behandeling op zijn kop gezet op een leeftijd waarop ze studeren, eerste werkervaring opdoen, een huis willen kopen of een gezin willen starten’, aldus IKNL.
Vermoeidheidsklachten
Op dit moment leven in Nederland meer dan 32 duizend AYA’s mét of ná kanker. ‘Behandelingen zoals radiotherapie, chemotherapie of stamceltransplantatie op jongvolwassen leeftijd, vergroten het risico op latere gezondheidsproblemen. Zo kampt driekwart van de AYA’s geruime tijd na de diagnose en behandeling nog met vermoeidheidsklachten, ervaart meer dan de helft cognitieve klachten en een derde pijn en neuropathie, zoals tintelingen in handen en voeten’, zo waarschuwt het instituut verder.
Unfair
Ook in de laatste levensfase van AYA’s kan het vaak beter. ‘Iedereen voelt dat het unfair is dat zulke jonge mensen zo vroeg overlijden. Dat, samen met het feit dat er vaak geen andere onderliggende ziektes zijn, maakt dat dokters en patiënten neigen lang door te gaan met behandelen. Het is daarom belangrijk het gesprek over de balans van wel of niet behandelen, ook bij AYA’s, tijdig te houden en sowieso in te zetten op goede symptoombestrijding’, aldus Winette van der Graaf, voorzitter van het AYA Zorgnetwerk.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties