VGZ wacht op akkoord van 500 huisartsen
4 reactiesVan de ongeveer 2150 huisartsen aan wie VGZ een contract heeft voorgelegd, hebben er zo’n 500 nog niet getekend. Bij andere verzekeraars loopt de contractering naar eigen zeggen probleemloos.
Van de 500 huisartsen die geen contract met VGZ hebben getekend, hebben er ongeveer 300 toegezegd te zullen tekenen, laat een woordvoerder weten; de ruwweg 200 resterende huisartsen (10% van het totaal) hebben die toezegging (nog) niet gedaan. Bij Achmea hebben slechts 4 huisartsen vooralsnog niet getekend. ‘We gaan hen bellen om te horen waarom niet’, zegt een woordvoerder. Ook Menzis laat via een woordvoerder weten met ‘nagenoeg’ alle huisartsen rond te zijn: ‘Met twee groepen wordt nog overlegd over de laatste details van de ketenzorg. Daar zijn we waarschijnlijk snel uit.’ Volgens een woordvoerder van CZ zijn daar helemaal geen huisartsen die hebben aangegeven niet te zullen tekenen.
Huisartsen zonder contract krijgen alleen nog de basiszorg vergoed, dus de inschrijftarieven en consulten, inclusief negen van de oude M&I verrichtingen, waaronder chirurgie. Ook voor de opslagen van het inschrijftarief ( zoals het werken in een achterstandswijk) is geen contract (meer) vereist. Ketenzorg wordt niet langer vergoed, tenzij geleverd via een collectief contract waarbij de contractloze huisarts zich heeft aangesloten.
In de vergoeding van de M&I verrichtingen verschillen de vier verzekeraars overigens van elkaar. Zo is de extra toeslag voor het plaatsen van een spiraaltje 3,91 bij CZ en Achmea, 4,64 bij VGZ en 14 euro bij Menzis.
Joost Visser
Lees ook:
W.J. Jongejan
huisarts n.p. , Woerden nl
De betrokken zorgverzekeraars doen zeer veel moeite om het probleem van de niet tekenende huisartsen te bagatelliseren. Het probleem klein willen houden is merkbaar in alle persuitingen die van de zorgverzekeraars komen. Ook deze via Medisch Contact.... De bekende tactiek van: "iedereen om u heen heeft getekend, alleen u nog niet" is weer hoorbaar. Het is voor een weldenkend mens volkomen zot dat al jaren lang zogenaamd "onderhandeld" moet worden met een onderhandelingsruimte die op voorhand nul is. In normaal Nederlands is dat geen onderhandelen maar een dictaat.
M. Wegewijs-de Jong
huisarts, BEESEL Nederland
Bijzonder artikel voor een blad voor artsen. Informeren bij de zorgverzekeraars en dat samenvatten. Heeft Joost Visser ook bij de niet tekenende huisartsen geinformeerd naar hun beweegredenen? Heeft hij gecontroleeerd of de stelling van de verzekeraa...r klopt dat 200 huisartsen hebben toegezegd nog te zullen tekenen? Heeft hij een idee waarom ze (als dit klopt) toezeggen te tekenen maar dat dus blijkbaar nog niet gedaan hebben (ondanks vele aanmaningen van de verzekeraars)? Heeft hij een idee waarom op de website van VGZ bij iedere huisarts aangegeven staat dat er een contract is tot 31-12-2015 terwijl dit bij zeker 180 van hen niet kan kloppen?
Mocht u meer willen weten van deze zaak, dan raad ik u van harte aan het artikel in de Groene Amsterdammer te lezen
https://blendle.com/item/bnl-groeneamsterdammer-20150107-1_12_1/verify-email/1o5JYm6rdJUSB7Tyn5xu
C.K. van Sichem
huisarts, SANTPOORT-NOORD Nederland
En vergeet ook die 24 uurs zorgplicht niet. Die vervalt na het hanteren van een redelijke termijn ook voor de VGZ-verzekerden. Huisartsen kennende zullen die wel gewoon doorwerken, maar interessant zeker.
J.B.J. Dries
huisarts, Alkmaar Nederland
Met stip is dit de meest interessante zorgfinancieringscasus van deze eeuw. Geen contract betekent het verdwijnen van alle stress bij de huisarts, die weer kan gaan doen wat er voor hem haalbaar is om de mensen in de praktijk te genezen. Het aantal u...ren achter de computer daalt spectaculair. Geen contract betekent het daverende ineenstorten en wegvallen van de hele praat- en overlegcultuur. Een miljoenen industrie aan vergaderingen, reclamecampagnes, controlesystematiek, controle van de controlesystematiek verdwijnt. Ook de zorgcorruptie zal wat verminderen, doordat het zoeken naar slimmigheidjes om alle regels te ontwijken geen topsport meer is. Er kan weer gewoon gewerkt gaan worden. Het enige wat nog nodig is, is een noodfonds voor huisartsen die het minimumniveau van inkomen volgens maatschappelijke waardering naderen.