Geen contract, 20 procent minder inkomsten
2 reactiesHuisartsen die geen contract tekenen met de zorgverzekeraar lopen mogelijk ruim 20 procent van hun inkomsten mis, zo schat de Landelijke Huisartsen Vereniging.
Een huisarts hoeft geen overeenkomst met een zorgverzekeraar te tekenen, meldt de LHV op haar website. Inschrijftarieven en consulten kunnen ook zonder contract gedeclareerd worden, inclusief negen van de oude M&I-prestaties die daar nu ook onder vallen. Alleen voor segment 2 (ketenzorg, tweedelijnszorg) en segment 3 (rest van de M&I-prestaties, innovatie) is een contract nodig, en dat kan afhankelijk van de lokale situatie neerkomen op ruim 20 procent van de inkomsten. De POH-ggz valt hier overigens ook onder, ook al valt hij in segment 1.
De deadlines voor het tekenen van de contracten verstrijken, maar overal in het land zitten huisartsen en zorgverzekeraars nog aan de onderhandeltafel. Door niet te tekenen laten de huisartsen hun ongenoegen blijken met de aangeboden contracten, ze proberen betere afspraken te maken. Alle vier de grote zorgverzekeraars hebben nu te maken met huisartsen die het contract niet tekenen.
De huisartsen hebben verschillende bezwaren. Limburgse, Brabantse en Noord-Hollandse huisartsen vinden het niet goed dat VGZ/CZ hen stimuleert om voor bepaalde medicijnen en laboratoria te kiezen, Twentse huisartsen vinden vooral dat Menzis een te lage vergoeding geeft voor chronische zorg, zoals COPD, diabetes en hart- en vaatziekten. De huisartsen in onder meer Noord-Holland (Achmea) vinden dat het contract niet ver genoeg is ingevuld.
Heleen Croonen
Lees ook:
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard Nederland
Corrigeer het verhaal ook voor lagere belasting door lagere omzet en wat de uiteindelijke schadelast voor de zorgverzekeraar is als de huisarts die taken naar de tweede lijn verplaatst en de vrije tijd die de huisarts erbij krijgt. Ook heel goed.
Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Zullen we afspreken dat we in het vervolg "inkomsten" door "omzet" vervangen. Dat is zoveel duidelijker. Het "inkomen", waarmee "inkomsten" vaak worden verward, is namelijk helemaal weg of zelfs negatief bij 30% verlies van "omzet".