Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten in basispakket
1 reactieDe eerstelijnszorg door specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten wordt per januari 2020 waarschijnlijk vergoed uit het basispakket. Vereniging voor ouderengeneeskunde Verenso is enthousiast over wijzigingen in de zorgverzekering die minister Bruno Bruins voor Medische Zorg voorstelt, maar maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor het eigen risico dat ouderen moeten gaan betalen.
Bruins wil de eerstelijnszorg door specialisten ouderengeneeskunde (SO’s) en artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s) vanuit het basispakket op dezelfde manier vergoeden als de huisarts, omdat zij gebruikmaken van hetzelfde professionele arsenaal. Daardoor komen zij onder dezelfde prestatie in het basispakket te vallen, namelijk ‘zorg zoals huisartsen plegen te bieden’. Dat blijkt uit de toelichting op een aantal veranderingen in de zorgverzekering die Bruins voor Medische Zorg voorstelt aan de Tweede Kamer.
‘We zijn bij Verenso enorm blij met dit voorstel van de minister. We pleiten er als beroepsvereniging als jaren voor dat de inzet van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn in het basispakket komt’, licht beleidsmedewerker Ellen van Ginkel van Verenso toe. Volgens haar is vergoeding vanuit het basispakket beter dan vanuit de tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling die de afgelopen jaren van kracht was. Van Ginkel: ‘Binnen die subsidieregeling zaten drempels waardoor het lastig was nieuwe ontwikkelingen door te voeren. Door vergoeding uit het basispakket wordt het werken in de eerste lijn toekomstbestendig.’
Patiënten die na 2020 eerstelijnszorg ontvangen van een SO of een AVG zullen wel eigen risico moeten betalen. Binnen de tijdelijke subsidieregeling hoefde dat niet. De minister wil echter geen uitzondering maken op het verplichte eigen risico, zoals in de huisartsenzorg wél het geval is. Van Ginkel: ‘Binnen de beroepsgroep zijn er wél zorgen over wat voor effect dat heeft. Het eigen risico kan een drempel vormen of voor patiënten een reden zijn om zorg te mijden. We willen de minister daarom vragen goed te monitoren wat de gevolgen van het eigen risico zijn.’
Lees ook
Loek Bergkamp
Huisarts, Almelo
Of de inzet van de SOG of AVG nu betaald wordt vanuit het basispakket of vanuit de subsidieregeling extramurale behandeling, feit blijft dat er met een tekort aan SOG’s en AVG’s een capaciteitsprobleem is! De LHV, Verenso en de NVAVG kunnen met elka...ar nog zulke goede afspraken maken, maar vanwege dit capaciteitsprobleem werkt de inzet van de SOG of AVG in de eerstelijnszorg in onze regio nog maar nauwelijks. Zeker daar waar het betreft de kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen; zij lijken niet in staat om een SOG te vinden voor structurele inzet wanneer de huisarts dit wenst! Onderhandelingen daarover, om te komen tot een overeenkomst, lopen bij ons tot nog toe daarop steeds vast.