Slaperige hartchirurg snijdt goed
Plaats een reactieSlaapgebrek heeft geen invloed op de uitkomsten van het werk van zes Canadese hartchirurgen. Dat schrijven zij in Archives of Surgery.
De zes hartchirurgen van het London Health Sciences Centre in Ontario voerden tussen 2004 en 2009 ruim vierduizend operaties uit. Een klein aantal (83) werd uitgevoerd na weinig of geen slaap. Bij 1595 operaties had de betrokken chirurg niet meer dan drie à zes uur geslapen. Bij de overige operaties had de operateur voldoende nachtrust genoten.
Opvallend genoeg bleek de postoperatieve mortaliteit geen verband te tonen met het aantal uren slaap van de chirurg. De sterfte was in de drie groepen met respectievelijk 3,6 procent, 2,8 procent en 3,4 procent nagenoeg gelijk.
De auteurs concluderen dat er geen bewijs is voor de stelling dat slaaptekort de klinische uitkomsten negatief beïnvloedt.
Die conclusie wordt bestreden door andere deskundigen op dit terrein. Slaapdeskundige Jeffrey Rothschild van het Brigham and Women’s Hospital in Boston verwijst naar zijn eigen studie uit 2009 onder tweehonderd artsen. Daarin vond hij een verdubbeling van het aantal complicaties bij chirurgen die minder dan zes uur sliepen.
Een andere slaaponderzoeker, Kanav Kahol van het Banner Good Samaritan Medical Center in Phoenix laat aan Reuters Health weten dat de resultaten niet gegeneraliseerd mogen worden. Volgens hem is het verband tussen slaap en klinische uitkomst afhankelijk van ervaring en specialisme. Artsen in opleiding zijn er gevoeliger voor dan senior artsen en algemeen chirurgen hebben er veel meer last van dan neurochirurgen, aldus Kahol.
Robert Crommentuyn
Arch Surg, doi: 10.1001/archsurg.2011.121
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties