SEH- en kinderartsen samen op kinder-SEH
Plaats een reactieKinderartsen en SEH-artsen van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaan met elkaar samenwerken op een nieuw geopende aparte SEH voor kinderen.
Volgens SEH-arts Hanneke Robers van Rijnstate zijn er binnen een werkgroep zwart-op-wit afspraken gemaakt over welke kinderen bij de SEH-arts of juist bij de kinderarts terechtkomen en hoe de spoedhulpverlening in de praktijk wordt uitgevoerd. De kinderarts behandelt kinderen met kindergeneeskundige problematiek en de SEH-arts behandelt kinderen met chirurgische problematiek.
Bij grote trauma’s, reanimaties en intoxicaties werken de beide specialisaties samen. Robers: ‘De landelijke trend is dat kinderartsen en SEH-artsen weinig samenwerken. Kinderartsen zijn vaak van mening dat SEH-artsen niet voldoende zijn opgeleid om kinderen op te vangen. Maar SEH-artsen zijn altijd in het ziekenhuis en kinderartsen niet, daarom hebben we heel bewust samenwerking gezocht voor de nieuwe kinder-SEH-afdeling.’
Voorzitter Willem Fetter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is te spreken over de samenwerking binnen Ziekenhuis Rijnstate. Wél vindt hij het belangrijk dat de behandeling van kinderen op de SEH-afdeling onder de eindverantwoordelijkheid van de kinderarts valt.
Fetter: ‘De angst van kindergeneeskundigen is dat SEH-artsen op eigen houtje kinderen behandelen en dingen over het hoofd zien. Het meest ideaal zou wat mij betreft een SEH-afdeling zijn die louter door kinderartsen wordt gerund. Maar dat zou niet rendabel zijn, want zoveel kinderen komen er ’s avonds en ’s nachts niet. Alleen in een stad als Amsterdam zou dat haalbaar zijn.’
De nieuwe ‘SEH Kids’ bestaat uit vier behandel- en observatiekamers en een aparte wachtkamer en is afgescheiden van de SEH-afdeling voor volwassenen. Voor deze opzet is gekozen om kinderen niet te confronteren met zieke volwassenen en vice versa.
Robers: ‘Op de oude SEH-afdeling probeerden we volwassenen en kinderen apart te houden, maar dat kon niet goed worden gestuurd. Dan zat een kind naast een dronkenlap in de wachtkamer. Of kinderen waren aan het krijsen tijdens het hechten, terwijl iets verder een volwassene zat met een hersenschudding die dat niet trok. Bij de kinder-SEH is bovendien meer ruimte voor begeleiders vrijgemaakt, omdat er vaak meer mensen meekomen dan bij volwassenen.’
Simone Paauw
Lees ook
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties