Psychiatrisch patiënten al bij POH-ggz op wachtlijst
7 reactiesDe problemen rond de zorg voor mensen met ernstige psychische klachten worden almaar groter. De wachttijden voor behandeling lopen snel op, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging onder ruim 1400 leden. Bijna de helft van de ondervraagde artsen zegt dat patiënten langer dan acht weken moeten wachten op specialistische hulp. Maar ook bij de POH-ggz in de huisartsenpraktijk ontstaan nu wachtlijsten, stelt de LHV in een bericht op de eigen website.
Van de ondervraagde artsen zegt 72 procent dat er afgelopen jaar meer mensen met psychische klachten bij hun praktijk hebben aangeklopt. De klachten waarmee die mensen kampen, zijn weer complexer dan voorheen, zegt 74 procent. Eerder constateerde de Nederlandse Zorgautoriteit ook al een stijging van het aantal patiënten die door huisartsen worden behandeld.
‘Dat is ook de bedoeling, op voorwaarde dat mensen met zware klachten op tijd geholpen kunnen worden buiten de huisartsenpraktijk. En daar kraakt en piept het systeem, zo blijkt opnieuw’, aldus LHV-bestuurder Geert-Jan van Loenen.
Huisartsen hebben de afgelopen jaren samen met praktijkondersteuners voor geestelijke gezondheidszorg ervoor gezorgd dat mensen met psychische problemen zo goed mogelijk worden opgevangen in de huisartsenpraktijk. ‘We vinden het onverteerbaar dat zij daarin niet worden gesteund door voldoende en tijdig beschikbare plekken in de gespecialiseerde ggz. Ggz-problematiek vraagt bovendien rust, tijd en aandacht’, aldus Van Loenen.
Het beeld uit de enquête komt overeen met signalen over wachttijden van GGZ Nederland en het Landelijk Platform GGz, de koepel van patiënten- en cliëntenorganisaties in de ggz. ‘De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties, dwangopname, sociaal isolement’, zegt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz.
ANP
- LHV: Zorg voor ernstig psychiatrisch patiënten moet beter
- Uitzending NOS: Psychiatrisch patiënt bij de huisarts al in de wacht
Lees ook:
R.K. Petrov
huisarts, NIEUWEGEIN Nederland
@coll Hoppenbrouwers: ik zou het nog scherper willen stellen. Er is zeker voordeel om een deel van de mensen met psychische klachten binnen de eerstelijn te behandelen (lees: POH-GGZ), en dit kan ook prima. En aanbod creëert vaak ook vraag, maar daar...in is het een taak van de huisartsen om te selecteren.
Wat ik veel schrijnender vind, is dat het vrijwel onmogelijk is geworden om de gecompliceerde, ernstige psychiatrie nog ergens binnen te krijgen, en dat er keihard wordt gezegd, dat men 'zo min mogelijk moet honoreren en zoveel mogelijk moet afhouden'. Zo kan het gebeuren, dat ernstige schizofrene, agressieve patienten, niet eens door crisisdienst gezien worden, want men moet het 'afhouden'. De crisisdienst komt pas in beweging, als er slachtoffers zijn gevallen. En als ik moet praten als brugman, en pas na 2 uur het voor elkaar krijg om iemand dan toch eindelijk beoordeeld te krijgen door de crisisdienst, dan lijkt me toch dat het probleem in de tweedelijn in stand wordt gehouden. En hoeveel patienten had ik in die tussenliggende tijd niet kunnen zien?
E.B. van Veen
huisarts
@ Duits. Huisartsen (en psychiaters/ psychologen) is niks gevraagd. Net als de abortuspil van deze week. Huisartsen mogen alles doen voor een schijntje. Voor de rest ben ik het met uw analyse eens. Schandalig dat Den Haag dit allemaal straffeloos mag... doen.
F.H.M. Hoppenbrouwers
psychiater-psychotherapeut, Breda
Ja,men,de LHV en VWS, dacht de problematiek waar wij vele jaren van training en specialisatie voor nodig hadden om die onder de knie te krijgen,ook wel door een praktijkondersteuner behandeld zou kunnen worden.Meer dan een jaar geleden is door dit be...leid in onze sector de wachttijd enorm teruggelopen,maar kwamen er geen doorverwijzingen meer omdat de POH GGZ (en de huisarts?)meende het zelf goed aan te kunnen. Een aantal praktijken heeft daarop het aantal uren afgebouwd.....
En toen kwamen de vragen om vastgelopen behandelingen over te nemen weer op gang.Ik heb nu extra tijd nodig om patienten aan een andere diagnose te laten wennen en het vertrouwen in de GGZ te herstellen.
Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
@collega Duits
"er is weinig weerstand geweest vanuit de huisartsen".
Tja, alsof we nergens weerstand tegen proberen te bieden. En alsof we niet ongeveer de enigen zijn in zorgland die dat constant doen.
Inderdaad, de LHV heeft dit indertijd oma...rmd als een prima buissiness-model. Tegen de zin van heel veel huisartsen in, overigens. Die hebben dan in vredesnaam maar via de POH-GGZ de zorg voorzover mogelijk op zich genomen, want ze zouden de zorgvraag toch krijgen. En inderdaad.
Jammer dat het de LHV indertijd heeft ontbroken aan visie om eens een enkele keer niet mee te kletsen met VWS.
Jammer.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
En de LHV beroept zich altijd op het gegeven dat ze wél aan tafel zit bij de minister van VWS... als dienstmeid?
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het is niet helemaal uit de lucht komen vallen dit probleem. Als er drastisch wordt gesneden in de GGZ dan mag je verwachten dat er ergens in het systeem wat gaat vastlopen. Het is natuurlijk heel mooi de gedachte dat iedereen kan werken en dat ieder...een zelfstandig kan wonen. Maar waar is dat werk en waar is de begeleiding om al dat "zelfstandige" wonen te kunnen mogelijk maken? Het is heel triest om te moeten constateren dat een hele kwetsbare groep nu volledig in kou dreigt komen te staan. Hoe kan dit? Het is commercieel natuurlijk ook niet zo'n interessante groep, want wie wil deze kosten nu op zich nemen? Hebben we hier weer te maken met een stuk "Haagse werkelijkheid", dat is op papier kloppende resultaten van vastgesteld beleid. Dan ook nog de dreigende kosten voor werkgevers, die met hun uitvallende psychisch lijdende personeel hebben te maken hebben, wanneer worden die mensen nog geholpen?
Toch is er in eerder fase weinig weerstand geweest vanuit de huisartsen, ik kan me geen overleg herinneren tussen de GGZ en de NHG. Het klonk allemaal zo mooi, alles naar de eerste lijn. Vervolgens is de tweede lijn vrijwel gestript en gesloopt en nu lopen we vast.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Excuus NHG moet natuurlijk LHV zijn.