Opnieuw pleidooi voor tolkenvergoeding
Plaats een reactieMinister Schippers neemt vluchtelingen en zorgverleners niet serieus. Dat stellen acht organisaties voor onder anderen artsen, tandartsen, verloskundigen, de ggz en GGD in een brief aan de minister over het vergoeden van de tolkentelefoon voor vluchtelingen.
De organisaties pleiten in hun brief nogmaals voor een ruimere en structurele vergoeding voor tolken. Deze vergoeding moet er komen voor álle zorgverleners die met vluchtelingen te maken krijgen. Aankomende donderdag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de vergoeding. Minister Schippers reageerde eerder al op amendementen bij de VWS-begroting door een tijdelijke vergoeding voor te stellen van maximaal zes maanden voor vluchtelingen die een huisarts bezoeken. De acht organisaties stellen in de brief dat een vergoeding van een halfjaar ‘gewoon te kort’ is.
Daarnaast wijzen ze erop dat toekomstige vluchtelingen daarmee de tolkentelefoon en goede zorg worden onthouden. Zorgverleners zijn nu al ongerust over de kwaliteit van zorg; zij zien in de praktijk dingen mislopen door taalproblemen, zo schrijven de organisaties in de brief aan de minister. De problemen leiden tot verkeerde medische behandelingen en maatschappelijke risico’s. De zorgverleners wijzen ook op een brief uit oktober van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan de Landelijke Huisartsen Vereniging. Daarin stelt de IGZ het belang van inzet van tolken in de zorg in te zien en goede communicatie tussen patiënt en zorgverlener van cruciaal belang te vinden. De IGZ doet geen uitspraken over de manier waarop tolken vergoed moeten worden.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties