‘Tolkentelefoon vergoeden voor vluchtelingen met status’
Plaats een reactieEr moet een vergoeding komen voor de inzet van de tolkentelefoon in de zorgverlening aan vluchtelingen die een woning hebben gekregen in een Nederlandse gemeente. Vluchtelingen met een verblijfsstatus zouden ten minste twee jaar gebruik moeten kunnen maken van deze vergoeding.
Daarvoor pleiten de KNMG, de LHV en zeven andere organisaties voor onder meer tandartsen, verloskundigen, ggz en GGD in een brief aan de Tweede Kamer waar deze week de begrotingsbesprekingen van VWS worden behandeld. Volgens de organisaties hebben GroenLinks en D66 inmiddels een wijzigingsvoorstel ingediend op de begroting van 2017. In mei maakte het ministerie van Veiligheid & Justitie bekend dat er een tijdelijke vergoeding zou komen voor asielzoekers die versneld doorstromen naar een woning en daardoor niet meer terecht kunnen bij het Gezondheidscentrum Asielzoekers. Volgens een woordvoerder van de LHV was dat een tijdelijke regeling bedoeld voor een deel van de vluchtelingen die in een gemeente komen wonen. ‘Wij pleiten voor een structurele regeling voor álle vluchtelingen die in een gemeente komen wonen en waar álle zorgverleners gebruik van kunnen maken.’
De organisaties stellen dat veel artsen en andere zorgverleners problemen ervaren bij het verlenen van zorg aan vluchtelingen, doordat ze geen gebruik kunnen maken van de tolkentelefoon. Goede communicatie en veilige zorg is wat hen betreft dan onmogelijk. De organisaties wijzen er ook op dat zorgverleners met de inzet van de tolkentelefoon minder risico lopen een medische fout te maken doordat de communicatie tekortschiet.
Lees ook:
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties