Nieuw ontdekt molecuul verlengt leven
Plaats een reactie
Met een molecuul dat hetzelfde effect teweegbrengt als een verminderde calorie-inname hebben onderzoekers menselijke cellen en gistcellen aanzienlijk langer laten leven dan gebruikelijk. Resveratrol, een molecuul dat behoort tot de polyfenolen en dat aanwezig is in rode wijn, kan de levensduur van gistcellen met 80 procent verlengen, melden onderzoekers onder leiding van moleculair bioloog D. Sinclair van Harvard Medical School op 24 augustus in een advanced online publication van Nature.
Het effect van de polyfenolen heeft waarschijnlijk niets te maken met de bekende antioxidante werking van deze stoffen. Gedacht wordt dat het levensverlengende effect wordt bereikt doordat sommige polyfenolen zogenoemde sirtuine-enzymen stimuleren. Activatie van deze enzymen leidt bij gist en bij wormpjes tot een langere levensduur. Een aanzienlijk verminderde calorie-inname (bij zoogdieren een reductie van 60 tot 70 procent) zorgt ook voor activatie van deze enzymen, die als functie hebben cellen te helpen een stressvolle situatie te overleven.
Resveratrol heeft de sterkste levensverlengende eigenschappen van de onderzochte polyfenolen. Met slechts een kleine dosis resveratrol groeiden gistcellen 38 generaties door, terwijl een niet-behandelde groep cellen slechts 19 generaties doorgroeide. Ook bij menselijke cellen werden effecten gezien. Terwijl 30 procent van de met resveratrol behandelde cellen overleefden na een dosis radioactieve straling, was nog slechts 10 procent van de onbehandelde cellen in leven.
Wie denkt dat de weg naar een levenselixer openligt, juicht te vroeg: het stimuleren van de sirtuine-enzymen geeft via remming van tumor-suppressorgen p53 mogelijk een verhoogd risico op kanker. << Twan van Venrooij
- Er zijn nog geen reacties