Neuronen vertraagd na weinig slaap
3 reactiesDat te weinig slaap (slaapdeprivatie) de activiteit van en de communicatie tussen hersenneuronen verstoort en zo de oorzaak is van kortdurende mentale wegrakingen, met verkeersongevallen of medische fouten als gevolg, is bekend. Het precieze mechanisme is echter onduidelijk.
In een kleinschalig onderzoek door Yuval Nir e.a. (onder wie de befaamde neurowetenschappers Giulio Tononi en Itzhak Fried) onder twaalf patiënten met epilepsie wordt een tipje van de sluier opgelicht. De resultaten zijn wereldkundig gemaakt in Nature Medicine.
De onderzoekers hadden de patiënten voorzien van elektroden, om zo de haard van de epileptische aanvallen zo precies mogelijk te kunnen vaststellen, alvorens die chirurgisch te verwijderen. Ze deden dat door de patiënten ’s nachts wakker te houden, in de wetenschap dat slaapdeprivatie epileptische aanvallen uitlokt.
Nir c.s. vroegen hun patiënten intussen zo snel als mogelijk beelden te categoriseren als wel of geen menselijk gezicht. Intussen maten ze bij hen single-neuronactiviteit en local field potentials (LFP’s).
De prestaties op de categorietest werden, zoals te verwachten viel, slechter naarmate de slaapdruk toenam. Maar wat Nir en collega’s ook vonden was dat vlak voordat zich een cognitieve lapsus voordeed, individuele neuronen in de mediale temporaalkwab verzwakt, vertraagd en verlengd vuurden. Het leek erop dat niet alleen de patiënten mentaal vertraagden, maar een deel van hun hersencellen eveneens. Dat ging bovendien gepaard met een toename van langzame hersengolven – zo bleek uit de LFP’s. En dat betekent dat het bewuste hersengebied al in toestand van verminderde activiteit verkeert bij slaapgebrek. Voor de onderzoekers voldoende aanleiding om in een toelichting nog maar eens te stellen dat slaapgebrek net zo desastreus kan zijn als dronkenschap.
http://www.nature.com/nm , doi: 10.1038/nm.4433
Lees ook:
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Als we 60 tot 80 uur werken per week, een week kent 168 uur, In het ergste geval hebben we dus 88 uur over om te rusten, 12,57 uur per dag. Dat hoeft geen slaapdeprivatie te geven. Neemt niet weg dat het beter zou zijn de werktijden wat in te tomen, ...maar het betekent wel dat als je zo veel uren werkt, je weinig tijd overhoudt voor andere dingen. Dus laten we het even zuiver houden.
Slaapdeprivatie leidt tot slechter functioneren. Chronische stress leidt tot slechter slapen en leidt tot verminderde prestaties. Het geeft risico op fouten, ook in het verkeer. Wat tot ongevallen kan leiden, met veel lichamelijke schade en hoge zorgkosten.
Wordt het geen tijd om nu eens serieus te gaan nadenken over een verlaging van de werkdruk in dit land, maar ook een verlaging van de druk door continue prikkels uit de social media?
Dus daar sluit ik wel aan bij onze ANIOS: Zorg dat werk goed is geregeld, maar mensen moeten zich ook bewust worden dat rust ook noodzakelijk is. Dat is iets wat ze alleen zelf zullen kunnen regelen, maar dan moet er wel een omgeving zijn die openstaat voor de gevoelde aanpassingsbehoefte.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
@ANIOS: Is dat niet een beetje overdreven? Ik ken eigenlijk geen A(N)IOS die nog 60 tot 80 uur per week werken. En als dat zo is, is er iets goed mis in het ziekenhuis waar je werkt. Hoog tijd om een ander ziekenhuis te zoeken.
A
, Anios
Interessant, maar toch wordt er van ons als ziekenhuis artsen verwacht dat je 60-80uur per week werkt. (Waarvan je maar 36-40uur betaalt krijgt) Is dit kwaliteit in de zorg? Als wetenschappers zou wetenschap ook voor ons moeten gelden.