Minder vaak sepsis bij prematuur op couveusesuite
Plaats een reactie
Sepsis treedt iets minder op als te vroeg geboren kinderen in een zogenaamde couveusesuite in plaats van op zaal liggen. In een suite staat één couveuse en kunnen de ouders 24 uur per dag verblijven. Nicole van Veenendaal e.a. schrijven hierover in The Lancet Child & Adolescent Health.
Zij voerden een systematische review en meta-analyse uit naar studies die beide situaties vergeleken, in verschillende opzetten (bijvoorbeeld gerandomiseerd of voor- en na verhuizing naar een andere locatie). Zij beschikten over gegevens van 13 studiepopulaties, bestaande uit 4793 patiëntjes. De primaire uitkomstmaat was de ontwikkeling tussen 18 en 24 maanden gecorrigeerde leeftijd.
Deze kon worden vergeleken bij 680 kinderen en bleek tussen beide groepen niet te verschillen. Wat deze maat betreft bleek er tussen beide groepen geen verschil. Wel kwam sepsis minder vaak voor bij de kinderen op de couveusesuites (1 per 1000 opnamedagen minder) en was er vaker sprake van volledige borstvoeding bij ontslag. Ander uitkomstmaten (zoals opnameduur, groei en mortaliteit) verschilden niet.
Wat betreft de ontwikkeling merken de onderzoekers op dat dit slechts een kleine groep kinderen was bij wie kon worden vergeleken en dat langere-termijn-follow-up van belang is. Commentator Jayanta Banerjee wijst erop dat couveusesuites mogelijk ook nadelen hebben: de overgang naar meer kamers in plaats van een zaal zou consequenties hebben voor de werkwijze van zorgverleners. Ouders zouden zich meer geïsoleerd kunnen voelen en minder steun van andere ouders kunnen ervaren. Daarbij is het goed om te noemen dat de onderzoekers ouders die eerder een kind op een NICU hadden, hebben ondervraagd: 97 procent van hen was voorstander van couveusesuites.
Lancet Child Adolesc Health, 2019. Doi: 10.1016/S2352-4642(18)30375-4 en 30402-4
-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties