Mammascreening: minder doden, wel overbehandeling
Plaats een reactieBorstkankerscreening leidt tot een lagere mortaliteit, maar het risico op overbehandeling blijft bestaan. Tegenover het voorkomen van één overlijden door borstkanker staan drie gevallen waarbij behandeling niet noodzakelijk was. Het gaat hierbij om een type borstkanker dat onontdekt niet tot schadelijke gevolgen zou hebben geleid. Dit blijkt uit een meta-analyse die recent in The Lancet verscheen.
De discussie over de zin en onzin van borstkankerscreening is al langer aan de gang. Eerdere studies lieten wisselende resultaten zien. Voor dit onderzoek vergeleek een panel van onafhankelijke experts elf studies over de effecten van de screening. De onderzoekers focusten op de situatie in Groot-Brittannië.
Daar worden alle vrouwen tussen de 50 en 70 jaar eens per drie jaar opgeroepen voor screening. In Nederland vindt de screening eens per twee jaar plaats bij vrouwen tussen 50 en 75 jaar. Uit de resultaten bleek dat na twintig jaar screenen er per 10.000 vrouwen 43 doden voorkomen werden en 129 vrouwen overbehandeld waren. Deze laatste groep had een type borstkanker dat vooraf niet als zeer laaggradig te herkennen is, en dus gewoon behandeld werd.
De screening brengt dus wel degelijk voordelen met zich mee, menen de onderzoekers. Als vrouwen aan de screening deelnemen hebben zij 20 procent minder kans om aan borstkanker te overlijden in vergelijking met vrouwen die zich aan de screening onttrekken. Vrouwen moeten zich echter wel bewust zijn van het feit dat deelname een kans van 1 procent op overbehandeling met zich mee brengt.
Susanne Fledderus.
Bron:
Lees ook:
- Weer discussie over borstkankerscreening
- Borstkankerscreening wél zinvol
- Borstkankerscreening leidt niet tot overdiagnose

- Er zijn nog geen reacties