Borstkankerscreening leidt niet tot overdiagnose
Plaats een reactieDe risico’s van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden overschat. Die conclusie trekken Rianne de Gelder e.a. van het Erasmus MC deze week in Epidemiologic Reviews.
Ze laten zien dat slechts 3 procent van de gevonden tumoren nooit problemen zou hebben gegeven. Dit is in tegenspraak met de stelling dat screening zou leiden tot overdiagnose en dus overbehandeling: ongeveer een derde deel van de gevallen van borstkanker die door bevolkingsonderzoek worden ontdekt zouden zonder mammografie nooit tot klachten hebben geleid.
Deze aanname is volgens de Rotterdamse onderzoekers dus niet juist en wordt veroorzaakt door het feit dat veel studies zich richten op vrouwen in de leeftijdsgroep die voor screening in aanmerking komt (50-74 jaar). Doordat het bevolkingsonderzoek de diagnose borstkanker met enkele jaren vervroegt, is het aantal kankers in deze leeftijdsgroep sterk toegenomen ten opzichte van de periode waarbij nog niet gescreend werd.
Maar, zeggen de onderzoekers, omdat bij vrouwen die ouder zijn dan 75 juist een sterke daling in het aantal borstkankers waargenomen wordt, heffen stijging en daling elkaar op. Alleen, veel studies houden geen rekening met dat effect. Gevolg: men schat de overdiagnose te hoog in.
Henk Maassen
Epidemiol Rev 2011, 33: 111-21; doi: 10.1093/epirev/mxr009: Interpreting Overdiagnosis Estimates in Population-based Mammography Screening
- Meer nieuws

- Er zijn nog geen reacties