Herceptin in de hoofdrol
Plaats een reactieDe roman Vuur en ijs volgt het leven van de Nederlandse onderzoeker Herman van Steen, die in de Verenigde Staten onderzoek doet naar kanker. Eind jaren zeventig is hij in Boston betrokken bij de ontdekking van het oncogen neu, en vormt daarmee een schakeltje in de ontwikkeling van het antitumormiddel Herceptin dat twintig jaar later registratie verkrijgt.
Vuur en ijs is wat auteur Maarten Evenblij zelf noemt ‘faction’: een mengeling van feiten en fictie. Het verzonnen personage Herman van Steen beweegt zich in de wereld van de wetenschappers Axel Ullrich (Genentech), DennisSlamon (UCLA) en dichter bij huis Sjoerd Rodenhuis (NKI-Antoni van Leeuwenhoek) en Jan Klijn (Erasmus Universiteit).
Vuur en ijs is geschreven in opdracht van Roche, het farmaceutisch bedrijf dat Genentech in 1990 overnam. Evenblij, freelancejournalist voor onder meer De Volkskrant en Medisch Contact, schreef het boek in volledige vrijheid. Hij schroomt dan ook niet de spanning die er kan zijn tussen onderzoekers en een farmaceutisch bedrijf de revue te laten passeren. De weg naar het medicijn tegen borstkanker is echter in dit geval al boeiend genoeg.
Evenblij is een meester in het bondig duidelijk maken hoe de medische wetenschap in elkaar steekt. Voor meer ingewijden geeft de mix van feiten en fictie een extra dimensie. Zou het toeval zijn dat de hoofdrolspeler de naam Herman heeft gekregen? Waarschijnlijk niet. De eigenlijke hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor Herceptin, het middel dat voor een deel van de patiënten een enorme verandering teweegbracht in de behandeling van borstkanker. EJP
- Er zijn nog geen reacties