Geen aangifte KNMG en FMS in rechtszaak tabak
1 reactieArtsenfederatie KNMG en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) hebben besloten geen aangifte te doen tegen de vier in Nederland actieve tabaksfabrikanten. ‘Vanwege de inhoud van de betreffende aangifte zijn de meningen verdeeld’, laat de FMS weten.
Hoewel de FMS van mening is ‘dat er veel meer kan en moet gebeuren om roken tegen te gaan’ en medisch specialisten ‘dagelijks de gruwelijke gevolgen van roken’ zien in de ziekenhuizen, zal de specialistenkoepel zelf geen aangifte doen. De organisatie maakte gisteren in een persbericht bekend dat wel veel van de wetenschappelijke verenigingen nadenken over wel of niet aansluiten bij de indieners van de aangifte tegen de tabaksindustrie. Enkele verenigingen hebben al besloten dat niet te doen.
De FMS roept de overheid op om te komen tot een ferm tabaksontmoedigingsbeleid: ‘Zorg dat mensen niet beginnen met roken, durf dit onaantrekkelijker te maken en ondersteun de mensen die willen stoppen maximaal.’ Ook de KNMG doet een appel op de politiek en stelde gisteren in een persbericht: ‘De aangifte zoals die nu is gedaan, mag zeker niet leiden tot afwachtend beleid op enig front.’ Hoewel roken volgens de KNMG ‘de ultieme bedreiging van onze gezondheid’ is, beperkt ze zich tot ‘morele steun’ voor haar federatiepartners en andere artsenorganisaties.
Afgelopen anderhalve week sloten zorgorganisaties zich aan bij de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq. Na het Antoni van Leeuwenhoek volgden bijvoorbeeld alle umc’s en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), andere ziekenhuizen en de verslavingszorg. Vanuit de artsenhoek lieten de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, LHV, NHG en InEen weten mede-aangever te willen zijn. Ook de verenigingen van de kinderartsen, gynaecologen, medisch oncologen, verslavingsartsen en artsen maatschappij en gezondheid sloten zich aan. De longartsen nemen maandag een beslissing.
Donderdag 22 februari zal het Openbaar Ministerie bekend maken of een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart naar aanleiding van de aangifte. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat 54 procent van de Nederlanders voor vervolging is.
lees ook
Wim van der Pol
Apotheker niet praktiserend, Delft
Ik vind 54% laag. Ik had meer verwacht. Merkwaardig is ook, dat de actie nog tot Nederland beperkt lijkt. Uit mijn jeugd herinner ik me dat mijn vader stevig rookte. Helaas gingen enkele van mijn zussen ook roken en nog erger, hun kinderen ook. Mijn ...dochter was anti-roken en wilde niet meer op bezoek en verjaardagen verschijnen. Dat was destijds reden voor mij om een brief aan de familie te schrijven dat wij niet meer zouden komen indien er geen rookvrije ruimte beschikbaar was. Een aanklacht tegen de rokers derhalve. Misschien had de brief door een advocaat geschreven moeten worden.