Door aanpak leven daklozen beter, niet langer
Plaats een reactieHet Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang van gemeente Rotterdam heeft de leefomstandigheden onder de Rotterdamse dak- en thuislozen sterk verbeterd, maar van een hogere levensverwachting is vooralsnog geen sprake. Zo concluderen huisarts en ‘straatdokter’ Marcel Slockers en anderen in hun artikel in The European Journal of Public Health.
In 2006 telde Rotterdam bijna drieduizend daklozen. De gemeente stelde in samenwerking met de GGD in dat jaar een ambitieus en omvangrijk plan op om dat aantal terug te dringen en voor deze kwetsbare groep zorg, inkomen en huisvesting te regelen. In het onderzoek zijn de sterftecijfers vergeleken van de periode vijf jaar voor en de periode vijf jaar na de invoering van dit opvangplan. Inmiddels hebben 2100 mensen een dak boven hun hoofd, schuldsanering en dagbesteding of zelfs werk. Volgens Slockers zijn de leefomstandigheden sterk verbeterd, maar de mortaliteitscijfers nog niet. Het effect op de levensverwachting laat mogelijk langer op zich wachten doordat jarenlange slechte gewoonten als roken, alcoholgebruik en het doormaken van ernstige infecties blijvend schade hebben veroorzaakt. Dat is dus, volgens de auteur, een van de redenen om dakloosheid te willen voorkómen.
Een eerder artikel dat is verschenen in PLOS One over de daklozen in Rotterdam liet al zien dat deze groep een sterk verminderde levensverwachting heeft. Vergeleken met de algemene Rotterdamse bevolking was de levensverwachting fors lager; mannen leven gemiddeld elf jaar en vrouwen maar liefst bijna zestien jaar korter.
Esmay Bresser
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties