CPAP bij apnoe helpt niet tegen hart- en vaatziekten
Plaats een reactieNachtelijke beademing met CPAP voorkomt geen cardiovasculaire incidenten bij mensen die bekend zijn met hart- en vaatziekten en lijden aan het obstructieve slaapapnoesyndroom (OSAS). Dit blijkt uit gerandomiseerd onderzoek waarover Doug McEvoy en anderen in The New England Journal of Medicine schrijven.
Het ging om 2717 volwassenen (45-75 jaar) met matig tot ernstige OSAS, en een coronair of cerebrovasculaire aandoening in de voorgeschiedenis. De helft kreeg bovenop de gebruikelijke zorg ’s nachts een CPAP-masker op, de ander helft niet. De CPAP’pers lagen gemiddeld 3,3 uur per nacht aan de beademing. De onderzoekers vergeleken hoeveel cardiovasculaire incidenten (zoals hartaanval of beroerte) er optraden. Na een follow-up van gemiddeld 3,7 jaar bleek er geen significant verschil tussen beide groepen. Wel hadden de CPAP’pers minder last van snurken, slaperigheid overdag en hun kwaliteit van leven en stemming was beter.
Er bestaat een associatie tussen OSAS en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uit deze studie blijkt niet dat het aanpakken van (de symptomen) van de eerste, ook een positief effect heeft op hart- en vaatziekten. De vraag is waarom: omdat er geen causaal verband tussen beide is? Of, zoals commentatoren Babak Mokhlesi en Najib Ayas veronderstellen, omdat de patiënten niet lang genoeg aan de beademing lagen? Mogelijk, want subgroepanalyses in deze en andere studies wijzen erop dat minimaal 4 uur CPAP per nacht tot betere uitkomsten leidt. Hoe dan ook: CPAP kan het leven van mensen met OSAS aanzienlijk verbeteren. Op basis van deze resultaten is het niet terecht om daarbij toe te zeggen dat hun kans op hart- en vaatellende erdoor afneemt.
N Engl J Med,2016. Doi: 10.1056/NEJMe1609704 en NEJMoa1606599
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties