Bètablokkers niet altíjd nodig bij bypassoperatie
Plaats een reactieHet preoperatief gebruik van bètablokkers bij patiënten die een electieve bypassoperatie (CABG) ondergaan, draagt niet bij aan betere postoperatieve uitkomsten. Tot die conclusie komen William Brinkman e.a. in hun artikel in JAMA Internal Medicine.
Sinds 2007 worden bètablokkers standaard preoperatief gegeven bij alle bypassoperaties om het ontstaan van postoperatief atriumfibrilleren en cardiovasculaire ischemie tegen te gaan, maar het is onbekend of dit positieve effect ook geldt voor electieve CABG’s. In deze retrospectieve cohortstudie onderzochten Brinkman e.a. ruim 500.000 patiënten die een electieve CABG ondergingen en in de 21 dagen daarvoor geen myocardinfarct hadden doorgemaakt. 86 procent ontving preoperatief een bètablokker.
Bij zowel de patiënten die preoperatief wél als bij de patiënten die preoperatief geen bètablokker kregen, kwamen sterfte, CVA, langdurige beademing, een tweede operatie, nierfalen en een diep sternale wondinfectie evenveel voor. Patiënten die preoperatief bètablokkers kregen, hadden daarnaast iets vaker last van nieuw ontstaan atriumfibrilleren, in tegenstelling tot resultaten uit eerdere studies. Na correctie voor selectiebias, bleven de resultaten vergelijkbaar.
David Shahian noemt het in een commentaar een belangrijke en hypothesegenererende studie, maar plaatst wel enkele kanttekeningen. De langetermijnoverleving en een aantal niet-fatale uitkomsten zijn niet gebruikt als uitkomstmaat, en daarnaast is niet bijgehouden welke bètablokkers de proefpersonen gebruikten en op welk tijdstip. Tenslotte hadden de proefpersonen die bètablokkers kregen vaker cardiovasculaire risicofactoren. Shahian pleit ervoor om op basis van dit onderzoek de richtlijnen niet aan te passen, maar eerst verder onderzoek te doen.
Laurine Alderlieste
Lees ook:
- CABG wint van PCI
- Discussie over perioperatieve bètablokkers laait op
- Bètablokkers nuttig bij septische shock

- Er zijn nog geen reacties