‘Artsen weten te weinig over risico’s oxycodon’
9 reactiesVeel artsen weten onvoldoende over de verslavende werking van de zware pijnstiller oxycodon. Dat zeggen twee hoogleraren anesthesiologie in de Volkskrant afgelopen zaterdag.
In het Volkskrant-artikel wordt ingegaan op het toenemend oxycodongebruik in Nederland, iets wat de Amersfoortse huisarts Jos van Bemmel in zijn columns bij Medisch Contact al langer aan de kaak stelt en waar toenmalig Eerste Kamerlid Marleen Barth (PvdA) eerder dit jaar vragen over stelde. VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis liet destijds weten dat er sprake is van een ‘sterke stijging’ van het gebruik van oxycodon (tot ruim 536 duizend gebruikers in 2017). Desondanks achtte Blokhuis extra maatregelen niet nodig.
Volgens hoogleraar Albert Dahan van het LUMC is er onder artsen te weinig kennis over de ‘risico’s van opioïden’ als oxycodon, zo stelt hij in de Volkskrant. Volgens hem ‘geloven veel artsen eigenlijk niet dat oxycodon zo verslavend kan zijn’. Hij spreekt van een ‘stille opioïde-epidemie’. Hoogleraar anesthesiologie Frank Huygen van het Erasmus MC stelt dat artsen niet voldoende worden opgeleid in pijnbehandeling.
lees ook
F.S. Krikke
Huisarts, Arnhem
Ik miste in het artikel in de Volkskrant het probleem dat we bij de pijnbestrijding steeds vaker niet terug kunnen vallen op een NSAID in verband met een verhoogd cardiaal, renaal of bloedingsrisico. Veel mensen komen niet uit met paracetamol. Tramad...ol wordt lang niet door iedereen verdragen, dus je komt sneller dan vroeger uit op oxycodon.
Gaby Aarts
Bedrijfsarts, Nijmegen
Opmerking: waarom mogen we geen enkele pijn meer voelen. Is pijn “niet meer van deze tijd?”.
Ik zie zoveel medicatieverslaving! Dat doet pas echt pijn!
dolf algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid - oud bedrijfsarts, rotterdam
@ collega Bart Bruijn. Goed plan/idee om de zaak inhoudelijk aan te vliegen. Dat lijkt noodzakelijk. Ik verwijs ook naar de andere reacties.
pm: wat betreft - 'dat zouden er meer moeten doen' doelde ik vooral op de beleidsmakers - en niet zo zeer ...op de artsen zelf.
Het blijft complexe materie met veel haken en ogen. Mee eens.
G.Lemmens
Huisarts, Helvoirt
Beetje telefoontjes=vele telefoontjes, excuus
G.Lemmens
Huisarts, Helvoirt
De bijwerkingen en risico's op verslaving zijn bij de meeste (huis)artsen wel degelijk goed bekend.
Wat echter opvallend is en steeds vaker voorkomt: patiënt heeft een operatie gehad, krijgt hierna voor TWEE DAGEN morfine, benzo's etc etc mee van de... specialist, terwijl de controle pas over 6 weken is. Belt vervolgens met pijn naar de huisarts voor een herhaalrecept, omdat de specialist dit nu niet meer regelt?! Onze assistente adviseert na beetje telefoontjes inmiddels de patiënten hierover zelf contact op te nemen met de behandelend specialist. Maar geloof me, velen krijgen bij de specialist geen gehoor, herhaalrecept of afspraken over het verdere beleid. Gevolg: boos op de huisarts, die zo irritant is deze medicatie dus NIET lukraak te verlengen. We zouden bijna gaan overwegen om direct een herhaalrecept voor 6 weken, tot aan de volgende controle bij de specialist te maken.... bijna...... Zou een hoop gedoe schelen, maar een hoop verslaving opleveren. We krijgen weinig patiënten met alleen een advies voor "alleen paracetamol tenzij" terug uit het ziekenhuis. Denk dat we hierover veel meer met elkaar in gesprek moeten.
ronald Schütte
oud chirurg, Papendrecht
Hoogleraar anesthesiologie Frank Huygen zegt het precies. Pijnbehandeling is geen zomaar goed bedoeld uitgevoerde hobby, maar een gecompliceerd vak onderdeel. Daar moet je in opgeleid zijn.
Bart Bruijn
Apotheekhoudend huisarts, Streefkerk
@ coll. Algra. Oh, dat doen er meer hoor. Echt wel. Ik voer hier al 20 jaar alle moeizame gesprekken om de verslavingen die in de ziekenhuizen worden gestart weer te beëindigen. Zowel de morfinomimetica als de -zepammen. Kost me ook regelmatig patië...nten, helaas.
Maar ik kan me ook voorstellen dat er collega-huisartsen zijn, die andere prioriteiten stellen, dingen die ik dan weer minder goed doe. Komen de volgende artikelen in de pers wel weer over, waarna er weer specialisten, ook natuurlijk in de kranten en niet hier, in ons vakblad, die gaan vertellen dat anderen niet genoeg van hun vak weten.
Toch herinner ik me nog heel goed, dat mijn beroepsgroep nog niet zo bijzonder lang geleden 'morfineangst' werd verweten en dat wij (ook, natuurlijk in de krant) werden opgevoerd als monsters die hun patiënten maar lieten lijden. Hierna werd de 'kwaliteitsindicator' "pijnscore" ingevoerd en zie hier.
Hulde aan coll. van Bemmel, dat hij het over het voetlicht heeft weten te krijgen. Maar zullen we nu híer in MC een INHOUDELIJKE discussie gaan voeren, zonder nare jijbakken en zonder net te doen alsof iedereen maar wat doet?
Beginnen we nu. Het is een heel moeilijk probleem.
W.W. van Breenen
huisarts, Waalwijk
We doen het weer niet goed; pijn wordt niet geaccepteerd door de patiënt en recepten voor andere middelen vanwege vermeende interactie of onbezonnen risico's door de apotheek geweigerd.
dolf algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid - oud bedrijfsarts, rotterdam
Je gaat het pas zien als je het doorhebt - zei wijlen Johan Cruijff.
Al eerder luidde huisarts Jos van Bemmel - zoals hierboven ook terecht wordt vermeld - de noodklok over dit probleem. Naar aanleiding van signalen uit de dagelijkse praktijk. Da...t werd toen beleidsmatig beetje weggepoetst. Er was wel een stijging, maar geen probleem, aldus staatssecretaris Blokhuis -namens VWS/RIVM/....
Petje af - dus voor van Bemmel die dus wel goed oplet ! Dat zouden er meer moeten doen.