Medicijnen na de dood
5 reactiesTijdens het spreekuur word ik gebeld door een arts van de ic: weet ik dat mijn patiënt, een man van 52 jaar, is opgenomen na een ernstige TS met auto-intoxicatie? Weet ik hoe hij aan al die medicatie is gekomen?
Ik schrik me rot, ken patiënt goed, na een langdurig en intensief sterfbed van zijn partner twee jaar geleden. Hij heeft een nieuwe vriendin waar hij erg blij mee is, ondanks de ambivalente gevoelens die deze relatie oproept.
Hij gebruikt zelf nauwelijks medicijnen. Maar zijn overleden partner had op haar sterfbed wél veel medicatie, waaronder morfine, fentanylpleisters en oxazepam. Deze heeft hij allemaal tegelijk geslikt.
Ik realiseer mij dat ik na een overlijden wel adviseer om niet gebruikte medicatie in te leveren bij de apotheek, maar dit niet controleer.
Ik realiseer mij ook dat er in de palliatieve fase erg veel medicatie wordt voorgeschreven.
En ik realiseer mij nu welke gevolgen dit ook na de dood kan hebben.
Rosa Karemaker
Psychiater, Den Haag
Het is nooit fijn als iemand een TS doet met pillen die je ooit zelf voorschreef. Aan patiënt zelf of aan de partner ervan - en regelmatig leeft die partner nog gewoon. Ik snap de reactie van de IC arts wel, en de hierboven vermelde tips zijn ook nut...tig. Maar zolang paracetamol nog gewoon met bakken tegelijk te koop is bij elke buurtsuper voorkom je een potentieel lethale auto-intoxicatie met pillen toch niet altijd. Helpt mij altijd een beetje relativeren, en te proberen de nazorg goed te regelen nu de patiënt dus overleeft.
L. Brezden
Huisarts i.o. , Leiden
Mooi gezegd, E de Lorenzo, ik sluit me hierbij volledig aan.
Wim van der Pol
Gepensioneerd Apotheker, Delft
Het is de taak van de apotheker om de restmedicatie en nietgebruikte middelen terug te vragen bij de nabestaanden. Accountability heet dat. Niet moeilijk wel wenselijk om misbruik te voorkomen. Dit geldt zelfs in instellingen. Laat deze casus een les... zijn en een regel toevoegen in het protocol voorzover al niet aanwezig.
E de Lorenzo
Huisarts, Rotterdam
Tsja. Het verdriet kan zo groot zijn, dat het leven zinloos wordt. Dit geldt voor ons allen. Als huisarts kun je je ook schuldig voelen, wanneer iemand voor de trein springt. Het enige wat ik hierop kan zeggen is: Zo gebeurt het met mensen. Tre...k het je. niet aan. Je Je kunt niet al het leed van de wereld op je schouders nemen. Het is niet voor niets dat van al de artsen 80% vroeg of laat afbrandt. De druk is voor een mens van vlees en bloed eigenlijk te groot. Links om of rechts om moet je daar een modus voor vinden.
jhleenders
huisart, leeuwarden
Advies:
Alle morfinomimetica en midazolammetica arresteren, met handtekening in het zorgmap noteren ( dan is de thuiszorg/spec. team ook niet bij machte te " snoepen" ) , alles bij de apo terugbrengen, contra-recept vragen , dit scannen en archiveren... in de patiënten-file .
Kijk: dan is de cirkel rond.