Blogs & columns
Berend van Doorn
Berend van Doorn
3 minuten leestijd
Blog

Waarom is de overdracht nog om half 8?

32 reacties

Moe (maar niet ontevreden!) sta ik iedere ochtend om kwart voor 6 op. Als voorbeeldig huisgenoot op m’n tenen naar de badkamer, de herrie-blender niet-gebruikend, met een boterham de rammelbak in. Daar wrijf ik langs de slaapverwekkende trajectcontrole van de A2 de laatste korrels uit mijn ogen en denk ik, iedere ochtend weer, waarom nou toch zo vroeg?

Wellicht is het een huisje zo heilig dat ‘ie onder geen beding mag worden afgebroken. Maar toch zou ik graag de constructie even inspecteren. Want waarom doen we dat eigenlijk? ‘Omdat dit al heel lang zo is, en omdat dit al heel lang goed gaat.’ Mijns inziens niet het beste argument. Want gaat dat al heel lang zo omdat het inderdaad de beste optie is, of omdat we dingen graag houden zoals ze zijn?

Van oudsher is de overdracht natuurlijk zo vroeg omdat de operatiekamers stipt om 8 uur beginnen te draaien. Dat is belangrijk voor de productie en productie is geld. Als nauwelijks opererend anios lijkt het me verstandig om me daar even buiten te houden. Wat me wel interessant lijkt is om het doel van de overdracht te bekijken. Van wat ik er tot nu toe van heb meegekregen is het een effectief middel om de dagploeg voor te bereiden op de dienst, door de nachtploeg. Belangrijk dus voor zaalartsen, supervisoren en andere rondrennende dokters. Niet per se voor het team dat de hele dag in een operatiekamer, veelal afgesloten van de buitenwereld, electieve chirurgie aan het uitvoeren is. Toch?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot fan van de overdracht. Die wedstrijdspanning na je nachtdienst, een grapje van de achterste rij of een coassistent met een idioot slimme opmerking. Het schept verbazing, teamgevoel en dat niet in woorden uit te drukken let’s go-moment. En daarbuiten is het natuurlijk een geweldig onderwijsmiddel. Maar het idee dat dit om half 8 ’s ochtends moet verbaast mij iedere wekker opnieuw.

Stel dat we om 8 uur zouden beginnen. De electieve ploeg belt met z’n 21ste-eeuwse smartphones in. Ik zie een uitgeslapen zaal met mensen. Een aios heeft nog wat blosjes op de wangen van het ochtendrondje hardlopen. De fellow heeft vanochtend haar kinderen een kus kunnen geven, wat kon rekenen op een goedkeurend knikje van de huisman. Ze straalt helemaal. Ook voor haar geldt: happy wife, happy life. Dan is het zover, de assistent uit de nacht schraapt de keel: ‘Goedemorgen allemaal, het is 8 uur *iedereen huilt van geluk*, we kunnen beginnen met de overdracht!’

Ik maak er nu een grapje van. Maar hoe onhandig is het dat je jonge kinderen niet naar de opvang kunt brengen? Dat je, om een beetje uitgeslapen op je werk te verschijnen, doordeweekse etentjes met vrienden altijd voortijdig moet afbreken? De tweede helft van je potje Champions League, een hockeytraining; altijd tikt die avondklok. En dan ben ik nog binnen veertig minuten met de auto op werk. Denk aan de coassistenten die moeten goochelen met ov-tijden. Of de jonge klaren, die veelal het hele land door moeten voor die felbegeerde fellowplek.

Het vroege opstaan past in de chirurgische cultuur van het harde werken. Die cultuur en hardheid zijn een kostbaar bezit, als je om 4 uur ’s nachts uit je bed kan worden gebeld voor een spoedoperatie. Maar, we moeten ook kritisch blijven kijken naar wat noodzakelijk is, en wanneer we onszelf onnodig pijnigen. We willen het vak graag aantrekkelijk houden voor jonge dokters. Mensen enthousiasmeren om in het ziekenhuis te komen werken. Generaties veranderen. Minder leven om te werken, meer werken om te leven. Iets meer mee kunnen doen met de rest van de maatschappij zou daarin een mooie eerste stap zijn.

En daarbij, mijn voetbaltraining is dit seizoen van 21.00 tot 22.30 uur. En ik heb wel echt zeven uur slaap nodig. Sterker nog, iedereen heeft dat nodig. Wie weet doet het nog wat op de matige levensverwachting van chirurgen?

Meer van Berend van Doorn
  • Berend van Doorn

    Berend van Doorn is anios chirurgie in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.B.E. Hulshof

    GGZ-arts, Wolfheze

    Het is een goede zaak als een ziekenhuis met wat regelmaat (b.v. eens in de paar jaar) de gangbare werkwijze en tijden van de overdracht evalueert: is het nog efficiënt en gewenst zoals het nu gebeurt? Een "klassieke" overdracht, met alle dokters mi...n of meer verplicht tegelijk in één zaal, op een onmogelijk vroeg tijdstip, is dat waarschijnlijk niet meer anno nu. Hoe gezellig het soms ook kan zijn. De agenda's zijn te vol geworden, ook vroeg op de werkdag. In het zeldzame geval dat er met een patiënt die 's ochtends om 8.00 uur op het OK-programma staat in de voorafgaande avond of nacht iets meldenswaards is gebeurd, kan de dienstdoende ook even om 7.45 uur de operateur bellen. Desnoods vanuit de auto. Daar hoeven niet persé alle andere dokters bij te zijn. Dat geldt niet alleen voor een afdeling chirurgie. Ook binnen de GGZ. We hebben genoeg moderne alternatieven om de continuïteit van de zorg te verzorgen: beeldbellen met de groep met je smartphone, e-mail etc. En verder kan een teamlid een naaste collega uit tweede hand relevante zaken overdragen als die collega niet bij de overdracht kon zijn. Ja ja, collega Zollinger, we leven nu toch echt in de 21e eeuw!

  • L.M.M. van der Schriek

    AIOS revalidatie

    Goed prikkelend stuk en het maakt zo te lezen veel los. Een kleine verandering kan soms al veel positiviteit tot gevolg hebben. Goed om dit met de afdeling te onderzoeken. Wij hebben laatst voor 1 MDO waarmee de werkdag startte het tijdstip 15 min la...ter verschoven (en MDO tijd daarmee ook 15min ingekort), met voorwaardes natuurlijk. Gevolg was dat de opkomst bij het MDO beter was, iedereen 'echt aan' stond en voor velen dit zorgde dat dit verschil maakte in het ochtendritueel wat nu prettiger was.

  • B.S. Leenstra

    Huisarts, avondmens , Bussum

    Super column en dito boodschap! Wat ik ook leer uit de reacties is dat jarenlang erg vroeg opstaan blijkbaar je empathie, kunst van feedback geven en zelfreflectie behoorlijk aantast. Ik hoop dat onze conservatieve collega Zollinger een minder botte... bijl hanteert als hij om 7.30 staat te knutselen, hè Zolli.

  • kinderuroloog, utrecht

    Ja. Die overdracht is overbodige pesterij. Zelf ben ik deels in de VS opgeleid waar de overdracht zelfs om 6.30 was. Het eerste wat ik heb gedaan toen ik er wat over te zeggen had was het afschaffen van de overdracht. Dat was rond 1988. De dag begin...t als je taak begint OK startte om 8 uur, poli om half negen. Op andere dagen kun je dus prima kinderen naar school brengen en om 9 uur beginnen. De luxe van 5 dagen per week opereren heeft niemand meer. Kortom: de dienstdoende van de nacht informeert de supervisor van de dag vroeg in de ochtend en iedereen doet zijn werk. Heeft meer dan 30 jaar perfect gefunctioneerd in een, weliswaar kleine (5 koppige) chirurgische kliniek. Overdracht nooit gemist. Drie uur per week intensief overleg over alle te opereren patiënten. Voorwaarde voor dit beleid is goede protocollen en consensus over aanpak van zorg.

  • A.A. de Graaff

    arts en organisatie adviseur, Amsterdam

    Mooi om jouw verwondering te lezen. De overdracht is misschien geen heilig huisje, maar wellicht een heilig ritueel...

    De overdracht is namelijk veel meer dan ´een effectief middel om de dagploeg voor te bereiden op de dienst´. Het is de plek van ...verbinden, van reflecteren, van leren, van eren, van verwerken, van troosten, van opvoeden. Het is de plek waar de klokken gelijk worden gezet en waar de jonge artsen gevormd worden tot de artsen van later, zodat ze het vertrouwen krijgen om het stokje over te mogen nemen.

    De overdracht is voor velen een heilig ritueel waarbij het belangrijk is dat iedereen aanwezig is, óók de mensen die op de operatiekamer staan.

    Rituelen kun je moderniseren, maar wees er voorzichtig mee en behandel ze met liefde. Onderzoek eens verder welke betekenis de verschillende collega's geven aan de overdacht en kijk waar dat gesprek je brengt. Succes met verwonderen en veranderen.

  • P.E. Zollinger

    OC, Z

    Leuke discussie aangezwengeld,
    maar bijzonder dat de reacties overdag anoniem en toch persoonlijk worden...

    • P.J. Mitra

      arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

      Stoere praatjes wederom, maar ik denk dat u ook wel weet dat uw oprechte excuses per omgaande richting collega Van Doorn aangewezen zijn.

      Graag wijs ik daarbij ook op de gedragsregels die hier op deze website gelden, als 'formeel' houvast voor wat... vanzelfsprekend zou moeten zijn, zeker naar een jongere collega die nog aan het begin van zijn carrière staat:

      "2b. Reageer met respect
      Behandel anderen zoals u zelf graag behandeld wilt worden. Kritiek uiten en feedback geven mag, maar op de man spelen, beledigen, pesterijen, ongefundeerde en denigrerende uitlatingen achten wij ontoelaatbaar."

    • huisarts, Nelson Bay, Australia

      Collega Zollinger ik denk dat Collega van Doorn ( voor u " Berendje") de discussie heeft aangezwengeld en uzelf bent begonnen met persoonlijke reacties ( imo behoorlijk denigrerend op de man). Maar iig niet anoniem.
      Duidelijk dat u van mening versch...ilt, nu graag oefenen om de discussie boven het niveau van " Geen Stijl" te houden. Moet denk ik wel lukken voor een academisch opgeleid persoon.
      Succes ermee!
      J. Beks, HA ,Australia

  • D.C.D. van Eerd

    HAIO, Amstenrade

    "Collega" Zollinger heeft voldoende tijd om binnen 24 uur 3 giftige reacties neer te pennen richting een volgens mij heel gemotiveerde en hardwerkende jonge dokter zonder oogkleppen, wellicht kan hij deze tijd gebruiken om nog wat meer "productie" t...e draaien, of zich te ontwikkelen op andere vlakken van het mens-zijn? Aangaande de column: zet hem op Berend, blijf jezelf kritisch ontwikkelen!

  • Arts-onderzoeker, Den Haag

    Rake column! Heel goed om af en toe vraagtekens te zetten bij dit soort vastgeroeste tradities. Het is denk ik wel van belang altijd genoeg dokters bij de overdracht te hebben om met voldoende input te kunnen sparren over meer complexe/ingewikkelde c...asus.
    Wat betreft de collega’s hieronder die de schrijver de mond proberen te snoeren met teksten als “dan ga je toch wat anders doen” en “hij ligt al lang in zijn bedje om aan zijn 7 uur slaap te komen”: dit zijn evidente non-argumenten waarvan geen enkele jonge dokter tegenwoordig meer onder de indruk zal zijn. The times are a-changin’!

    [Reactie gewijzigd door op 19-09-2023 15:05]

  • E.J. van der Jagt

    NHG supervisor, Coach voor medici, Amersfoort

    Steeds meer jonge dokters (huisartsen en medisch specialisten) kiezen voor een context waarin ze hun vak kunnen aanpassen aan hun leefomstandigheden, met een gezin en behoefte aan goede zelfzorg. Ook de uitval door burn-out is zorgwekkend hoog. Coach...ing komt dan vaak te laat. Ik kan me voorstellen dat jouw oplossing eraan bijdraagt om meer artsen te behouden voor het vak.

  • A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    "...want onze Berend ligt al lang in zijn bedje om aan zijn 7 uur slaap te komen..."
    "Berend, ga jij lekker naar je doordeweekse etentjes met vrienden en blijf anios..."

    ??

    Wat is dit voor stoere praat, collega Zollinger?

    Ik verdenk sommige artsen... - niet u hoor - ervan om een persoonlijkheid te hebben die reddersfantasieën combineert met een onmisbaarheidswaan. Daar krijg je hele stoere dokters van, die anderen al gauw watjes vinden.
    Berend van Doorn is waarschijnlijk net zo'n hardwerkende dokter als u en ik, maar koketteert daar iets minder mee.
    We hebben allemaal maar één leven en een beperkte hoeveelheid tijd. Ga daar zorgvuldig mee om.

    [Reactie gewijzigd door G?bel op 19-09-2023 14:56]

  • Cardio-thoracaal chirurg

    Goed dat je je mening geeft. Aan de reacties te lezen heeft niet iedereen begrepen, dat we niet meer in de jaren ‘90 leven. De auteur opent een debat hoe naar zijn mening de work-life balance van een chirurg zou kunnen worden verbeterd. Ik denk niet ...dat alle punten haalbaar zijn, maar verbetering gaat stapsgewijs. In tegenstelling tot wat sommigen suggereren, maakt dit hem niet ongeschikt voor de snijdende beroepsgroep.

  • F.A.W.M. Derksen

    gepensioneerd huisarts en wetensch. onderzoeker Radboudumc., Doetinchem

    Goed Berend dat je je mening geeft. Het is belangrijk dat A(N)IOS hun mond open doen en kritiek leveren op het 'hidden curriculum'. Zowel qua inhoud als qua vorm is het toch in deze tijd vanzelfsprekend dat zij hun eigen opleidingssituatie mede bepal...en. Als het systeem dat meer gaat toestaan zullen de cijfers rondom vervroegd stoppen met de opleiding of burn out vanzelf positiever worden. Dus A(N)IOS laat je horen!!

  • Chirurg, Hoek van Holland

    Omdat continuiteit van zorg de gehele dag cruciaal is voor de patient (en niet voor het geld..pff!)
    Zowel de "niet snijders" van de heelkundige afdeling, als de "snijders" dienen op de hoogte te zijn van beloop en complicaties van de patienten van d...e nacht en de dag; voor patient en opleiding en discussie met elkaar essentieel.
    Ook inbreken in een electief ok-programma is mogelijk met begrip van de situatie. Om 8 uur starten van een OK houdt in dat het Ok team al ruim van tevoren de zaken voorbereidt (en dat is vóór half8)
    Al die mensen op de A2 zijn ook op weg naar hun werk, net als de verpleegkundigen en dokters; niets bijzonders.
    Ik zou maar geen chirurg worden, of in ieder geval er nog maar eens goed over nadenken als het om dit halfuurtje gaat....

    • P.J. Mitra

      arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

      Want... 'echte chirurgen' hoeven hun kinderen niet te zien en ook niet zelf naar de opvang te kunnen brengen? Ik probeer te begrijpen welke boodschap u nu precies aan ons en de toekomstige generaties chirurgen over probeert te brengen.

      • Chirurg, Hoek van Holland

        Ja dat is echt afhankelijk van een halfuurtje later beginnen.....
        En wat denkt U van al die medewerkers op de Ok, verpleegkundigen , anesthesisten etc.
        Halfacht met elkaar (de hele behandelploeg van de heelkunde) de dienst doorspreken, de taken defin...itief maken, de verantwoordelijkheden borgen, de leermomenten vastleggen; tja dat is dan ouderwets.......??
        Multidisciplinair is het huidige toverwoord in de geneeskunde, nou dat is in essentie wat er gebeurt op dat tijdstip.
        De overdracht om halfacht...het moment van de dag!

        [Reactie gewijzigd door op 19-09-2023 14:36]

  • P.E. Zollinger

    OC, Z

    Ja collega's, het selecteert zichzelf vanzelf uit.; als je dit niet wilt, kies je toch een ander vak?
    Grappig dat alle niet-snijders allemaal hun oordeel klaar hebben en de best mogelijke zorg voor hen zelf en hun familieleden wensen. Hoor ik altij...d van patiënten. en hun familieleden: op tijd naar bed en svp niet drinken, dokter, okay? Ja naturlijk okay, wat denk je dan zelf. De beroepsgroep kent haar belangen. De chirurgische zorg in Nederland is van extreem hoge kwaliteit en wees gerust al onze generatiegenoten bereiden hun OK-programma's goed voor, zorgen voor rust voor zichzelf en komen voorbereid ter plekke. Raar dat mensen dit van artsen en operateurs telkens weer vragen. Jullie vragen toch ook nooit aan de piloot hoe goed zij geslapen heeft of hoe ze moet vliegen en landen? Sterker nog, die zijn niet benaderbaar in tegenstelling tot gewone snijdende medische specialisten; tijdens de dienst en tot op de OK altijd bereikbaar. De competentie is mede afhankelijk van het aantal vlieg -en snijuren. Die hebben wij gehad en de next generation zou die ook moeten verkrijgen, hè Berend.

    • P.J. Mitra

      arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

      Nou, nou, collega Zollinger, zo kan hij wel weer.

      Dit soort empathie-loze reacties (niet de enige onder dit artikel) is precies de reden waarom Berend c.s. 's stem gehoord moet worden.

      Het is makkelijk praten voor hen, die al een gespreid bedje... hebben: opgenomen in een maatschap, wellicht zelfs op fietsafstand van het werk woonachtig en supervisie op afstand van arts-assistenten. Dezelfde arts-assistenten, die moeten accepteren, dat ze het land door gejaagd worden voor een baan die misschien leidt tot een opleidingsplaats, zij het met de verwachting dat je veel onbetaalde overuren gaat maken, je vergeet dat je een jong gezin hebt met kinderen die ook hun beide ouders willen zien en je ook niet het salaris hebt van een vrijgevestigde medisch specialist om een riante villa dichtbij het werk te kopen.

      Zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als een kans op zelfreflectie. Hoe had u anders kunnen reageren, dat niet alleen recht doet aan de situatie, maar ook steunend is voor collega's zoals Berend, die opgeleid worden om u c.s. te kunnen vervangen en onze zorg op niveau te houden? Ik denk dat we het er over eens zijn, dat dat niet gaat gebeuren als de dokter van de toekomst geen gelegenheid krijgt om eerst goed voor zichzelf te zorgen en een goede partner en ouder te zijn voor diens gezin.

  • P.W. Post

    Psychiater , Amsterdam

    Good point made Berend!! Het is niet veranderd, in jaren 80 was het ook zo. Chirurgen, ik begin op een leeftijd te komen dat de kans dat ik van uw diensten gebruik moet maken serieus wordt en dan zou ik graag een uitgeruste en ervaren operateur a...an de snijtafel krijgen, met een aantoonbare lage complicatie geschiedenis. OK, het is een cognitieve, mentale en fysieke competitie om bij chirurgie binnen te komen. Dat is naar de aard van het vak redelijk en begrijpelijk. Maar daarna zou de competitie moeten overgaan naar de elementen tijd, aandacht, rust, zorg en zorgvuldigheid. Rust wordt gemeten met een tachograaf of wat dan ook. Verplicht tafeltennissen, soaps en Champions League kijken. En boetes voor hen de competitie voortzetten tijdens rust- en slaap tijden, door overdrachten, PhD - of andere werkzaamheden te doen. Net als bij piloten, vliegverkeersleiders of vrachtwagenchauffeurs zijn rust en slaap een essentiële voorwaarde voor kwaliteit. Slaap en rust dient te worden gecontroleerd. Zeker omdat er zo veel geroepenen zijn die dit werk graag kunnen en willen doen. Het maatschappelijk en persoonlijk belang is er groot genoeg. Arbeidsinspectie, treedt op! Laat u niet imponeren door deze groep competente, zelfstandige maar ook eigenzinnig en competitieve bazinnen en baasjes. Implementeer en dwing rust en slaaptijden af. Ze komen er zelf niet uit. Ik wil een uitgeruste en competente chirurg aan mijn snijtafel.

    • J.G. Drewes

      gepensioneerd kinderarts, Zutphen/Hoorn

      Bravo voor Berend, en jammer dat een gevestigd perfectionistisch orthopeed (Beste specialisten.nl) op deze manier de draak steekt met een jonge collega die zijn best doet om het doktersleven wat acceptabeler te maken. Meer mens, meer mans, zullen we ...maar zeggen.
      Mijn ex collega-snijders vonden het niet goed dat de EersteHulp-artsen in mijn voormalig ziekenhuis 's avonds en 's nachts de eerste opvang bij kinderen deden, met als gevolg dat de dienstdoend kinderarts voor elke aanloper 's nachts zijn bed uit moest. Tja, collegialiteit. En dat in net zo'n soort ziekenhuis als in Tiel, ietsje groter dan, maar ook 'perifeer'. Ik zou zeggen collega Zollinger, gedraag je!

  • P.E. Zollinger

    OC, Z

    Grappig, dat deze collega's pas ruim na 23.00 uur reageren...
    het is inderdaad a clash of the generations,
    want onze Berend ligt al lang in zijn bedje om aan zijn 7 uur slaap te komen...

    • A. G?bel

      Huisarts, Amstelveen

      "want onze Berend ligt al lang in zijn bedje om aan zijn 7 uur slaap te komen..."

      ??

      Wat is dit voor stoere praat, collega Zollinger?

      Ik verdenk sommige artsen - niet u hoor - ervan om een persoonlijkheid te hebben die reddersfantasieën combineert... met een onmisbaarheidswaan. Daar krijg je hele stoere dokters van, die anderen al gauw watjes vinden.
      Berend van Doorn is waarschijnlijk net zo'n hardwerkende dokter als u en ik, maar koketteert daar iets minder mee.
      We hebben allemaal maar één leven en een beperkte hoeveelheid tijd. Ga daar zorgvuldig mee om.

      [Reactie gewijzigd door G?bel op 19-09-2023 14:52]

  • P. de Laat

    Kinderarts , Rotterdam

    Hear, hear.
    Werk als Medisch specialist is prima te combineren met een gezin.
    De overdracht start om 8.15u, en voor iedereen die om 9u aan de electieve poli begint, is de overdracht en het aansluitend onderwijs ook digitaal te volgen.
    Zo kan je ze...lf de kinderen naar school of opvang brengen, en is er ook nog tijd voor de effectieve en leerzame plenaire start van de dag.
    Dat je met normalere werktijden (50+ uur per week is niet normaal) ook een goede dokter kan zijn, laten de vele collega's in de kindergeneeskunde zien. Sluit je vooral bij ons aan.

  • P.E. Zollinger

    orthopaedisch chirurg - traumatoloog, Zennewijnen

    Berend, ga jij lekker naar je doordeweekse etentjes met vrienden en blijf anios...
    bij ons begint de OK om 7.45 uur. De maatschappij die jij voor je zelf en je generatiegenoten wenst
    is niet maakbaar en een utopie voor een bemensbare geneeskunde!

    • J.W.K. van den Berg

      arts, Zwolle

      Paul, gaat het wel goed met je? Je wat sneue reactie op blog van jonge collega, die graag zaken wil verbeteren, geeft precies aan waarom het steeds lastiger wordt om jonge klaren voor een ziekenhuis carriere te werven.

    • P.J. Mitra

      arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

      Nou, nou, collega Zollinger, zo kan hij wel weer.

      Dit soort empathie-loze reacties (niet de enige onder dit artikel) is precies de reden waarom Berend c.s. 's stem gehoord moet worden.

      Het is makkelijk praten voor hen, die al een gespreid bed...je hebben: opgenomen in een maatschap, wellicht zelfs op fietsafstand van het werk woonachtig en supervisie op afstand van arts-assistenten. Dezelfde arts-assistenten, die moeten accepteren, dat ze het land door gejaagd worden voor een baan die misschien leidt tot een opleidingsplaats, zij het met de verwachting dat je veel onbetaalde overuren gaat maken, je vergeet dat je een jong gezin hebt met kinderen die ook hun beide ouders willen zien en je ook niet het salaris hebt van een vrijgevestigde medisch specialist om een riante villa dichtbij het werk te kopen.

      Zie het niet als een persoonlijke aanval, maar als een kans op zelfreflectie. Hoe had u anders kunnen reageren, dat niet alleen recht doet aan de situatie, maar ook steunend is voor collega's zoals Berend, die opgeleid worden om u c.s. te kunnen vervangen en onze zorg op niveau te houden? Ik denk dat we het er over eens zijn, dat dat niet gaat gebeuren als de dokter van de toekomst geen gelegenheid krijgt om eerst goed voor zichzelf te zorgen en een goede partner en ouder te zijn voor diens gezin.

    • T.A.W. Linssen

      Huisarts, Meerssen

      Om 8.00 ipv 7.30 uur beginnen: een utopie! Tjonge. De zorg kunnen blijven bemensen vergt nieuwe aanwas en voorkómen van uitstroom van uitgeknepenen. Dus een (heel) voorzichtige herbezinning op sommige 20e-eeuwse arbeidsomstandigheden zoals hier beple...it, is wellicht toch een overweging waard.

    • M.J. Fortuijn

      Psychiater, Haarlen

      Ha, the clash of generations! En wie brengt die kinderen dan wel op de opvang (arme zielen, eerst een halfuur opvang, voor je naar school mag). Berend, je kunt ook nog psychiater worden. Wij laten ons niet gek maken. Bovendien is het een prachtig vak....

      • huisarts, niet praktiserend, Roermond

        • P.E. Zollinger

          OC, Z

          Het gaat hier dus om een reactie op een blog van een columnist, die zelf ook op stukjes reageert (volgens historie in MC:
          B.B. van Doorn
          Auteur, ANIOS, Amsterdam
          28 december 2022
          Ik vrees dat dat meer over u zegt dan over de huidige tijd, dokter... Groenteman! )
          en deze columnist mag verwachten dat een balletje dan ook wordt teruggekaatst.
          Vele reagenten onder u, hebben al eerder over zijn blogs geschreven, en om in de woorden van de columnist te blijven: uw reacties zeggen meer over u zelf dan over mijn reflecties.
          We hoeven het niet groter en persoonlijker maken dan dit, toch?
          einde discussie wat mij betreft, want de redactie grijpt niet in, Mitra.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.