Vaccineren of disciplineren
Plaats een reactieDisciplineren van de bevolking blijkt voor de overheid gemakkelijker dan vaccineren. Zeker, ik heb ook gezien dat de vaccinaties van start zijn gegaan en ik ken verschillenden (ouderen en collega’s uit andere zorginstellingen) die hun vaccin inmiddels hebben gehad. Maar voor sommigen, onder wie een aantal van mijn directe collega’s en mijzelf, komt het vaccin te laat.
Hoewel de minister uiteindelijk wel begreep dat in een penitentiair psychiatrisch centrum, met agressieve (soms spugende) psychotische patiënten, de zorgmedewerkers met enige voorrang zouden moeten worden gevaccineerd, zijn de vaccins nog niet geleverd. Of we meer hadden moeten lobbyen, advocaten en politici als bondgenoten hadden moeten kiezen, weet ik niet. Ik heb weinig zicht op de machinaties van de macht. Het is meer dan erg dat dit land steeds meer verscheurd raakt door groepen die voor hun eigen vaccinatie moeten vechten. En inmiddels zijn we met velen ziek, hopend dat het virus mild zal zijn. Niet op tijd gevaccineerd, zijn we in elk geval nog niet te laat voor de disciplinering door de GGD.
Hoeveel kritiek er ook mag zijn op de GGD, het verzamelen van gegevens en vooral het geven van quarantaine-instructies doen ze keurig. En dat geen ongemeende en uit het hoofd geleerde empathie suggererende zinnen worden gebruikt, valt alleen te prijzen. Niets zo vervelend als medewerkers van bijvoorbeeld servicedesks die in plaats van hulp te bieden ‘begrijpen’ hoe naar het probleem is waarvoor je belt. Bij de GGD is het duidelijk. Je bent geen patiënt, met noden en wensen en angsten, maar een bron van besmetting. Vandaar dat het ook volstrekt te begrijpen is dat je het advies krijgt om in één kamer te blijven, waar het eten voor je kan worden neergezet. Zoals bij een hond in een hok. Over huisdieren hebben ze in hun folder ook adviezen, maar die heb ik niet gelezen. De ‘huisgenoot’ moet in elk geval in een eigen bed slapen. Ik ken een paar mensen die zeggen dat ze deze adviezen nauwgezet hebben gevolgd en ik geloof ze. Ook mijn ‘huisgenoot’ antwoordde instemmend dat ze ook ’s nachts de grootst mogelijke afstand zou houden, maar ik wist dat ze loog.
Gelukkig dat ik dit nog durf te schrijven. Wanneer komt de tijd dat de overheid echt in onze slaapkamers kijkt? En dan niet meer vanuit seksuele moraal, zoals wereldwijd helaas nog steeds gebeurt, maar vanuit gezondheidsdiscipline?
De GGD geeft enkel adviezen, goede, doordachte en uitvoerbare adviezen. Nee, op de GGD richtte mijn woede zich niet.
Mijn woede richtte zich op het bestuur en betrokken medewerkers van Argos Zorggroep, waar diverse personeelsleden die niets met patiënten hebben te maken al zijn gevaccineerd. En mijn zo mogelijk nog grotere woede richt zich op de vergoelijkende reacties die ik op social media langs zag komen. (‘Ach we worden nu toch allemaal gevaccineerd.’ ‘Er was over (?!), dat kun je toch niet weggooien.’ ‘Straks worden mensen ingezet op plekken waar ze wel patiënten kunnen zien.’) Ja, ze zullen ermee wegkomen, net als eerder medewerkers van Meander, die ook met deze praktijken in het nieuws waren en de organisaties die zich nu stilhouden. Morele verontwaardiging zal hun niet kunnen schelen. Dat waait over en de bestuurders die daar al nooit warm of koud van zullen worden, hebben hun vaccin al binnen. Maar naast moreel verwerpelijk is het zo apert misbruiken van vaccins een misdaad, namelijk diefstal van niet voor jou bestemde goederen. Met verzwarende omstandigheden, omdat anderen die wel groot risico lopen, hun vaccin door die diefstal niet op tijd krijgen. Ik hoop dat een slimme jurist hier werk van kan maken.
Vast zullen ze niet komen zitten. De grootste misdadigers zitten vaak buiten de muren.
meer van Yolande de Kok- Er zijn nog geen reacties