Blogs & columns
Jan Keppel Hesselink
Jan Keppel Hesselink
2 minuten leestijd
Blog

In achttien dagen geregistreerd darmtherapeut®

13 reacties

Het wordt steeds gekker in ons medisch Nederland. Dit zou niet moeten kunnen, riep een bevriend dermatoloog. Op LinkedIn verscheen een reclame voor een nieuwe ‘opleiding tot geregistreerd darmtherapeut®’. Met een trademark. Volgens de advertentie is het is de eerste opleiding in Nederland die zich ‘heeft gericht’ op dit vakgebied. Ik reageerde meteen dat we al mdl-artsen hebben in Nederland, maar daar verwacht ik geen response op. Therapeuten die opgeleid gaan worden aan het ‘Opleidingsinstituut Ortho Linea’ zullen vermoedelijk niet het werk van onze mdl-artsen gaan vereenvoudigen. Een voorbeeld over het verwarren van de hedendaagse patiënt.

Op LinkedIn stond een wervende en tenenkrommende tekst: ‘de opgedane kennis van microbioom, metabolisme, ziekte en gezondheid stelt je in staat om een holistische benadering te hebben en effectieve behandelingen te bieden aan cliënten met darm gerelateerde aandoeningen, maar ook zenuwstelsel, hersenen en huid.’

De opleiding duurt achttien dagen en kost het luttele bedrag van 2995,00 euro. In achttien dagen tijd zal de therapeut dus ‘een holistische benadering hebben’. Alleen dát al. WTF is een holistische benadering en hoe kan je die hebben? Als een of andere vitaminereceptuur van een aanpalende vitamineboer? Die je dan ergens op een papiertje hebt staan en aan deze en gene patiënt holistisch mededeelt? En die ook nog effectief is! O ja, je kan de potjes altijd ook nog zelf verkopen.

De therapeut is gelukkig na achttien dagen al in staat om iets te doen wat de mdl-arts pas na twaalf jaar kan. En veel meer! De therapeut is ook meteen bekwaam op de gebieden van de dermatologie en de neurologie. Ik word hier onpasselijk van.

Ortho Linea noemt zichzelf een opleidingsinstituut en biedt ook een vierdaagse opleiding Orthomoleculair COVID Hersteltherapeut aan. Tijdens die cursus, zo leer ik op LinkedIn, leer je long covid te diagnosticeren en te behandelen, evenals preventieve strategieën. Ook weer enorm knap, diagnose, preventie en behandeling van een enorm complex ziektebeeld in vier dagen. Ergens moeten wij als artsen de boot dan toch missen...

Zulke ‘opleidingen’ dragen volgens velen bij aan de toenemende verwarring van patiënten. Ze profileren zich als opleidingen die gecertificeerd of geregistreerd zijn en dat ‘onderbouwen’ ze meestal met een groot aantal duur uitziende kwaliteitsmerken. Maar ik geloof vooralsnog niet dat die keurmerken boven het WC-eendniveau uitsteken.

Het is fantastisch dat de hedendaagse patiënt met een muisklik zijn research kan doen. Alleen hoe kaf van koren te scheiden? En hoe te voorkomen dat er nodeloos geld uit zijn portemonnee verdwijnt naar zelfbenoemde experts? Kan de gemiddelde patiënt leren onderscheid te maken tussen de adviezen van een mdl-arts, een neuroloog of een dermatoloog enerzijds en een geregistreerd darmtherapeut® anderzijds? Het feit dat er mensen zijn die een dergelijke opleiding gaan volgen, suggereert dat het antwoord op die laatste vraag helaas met NEEN moet worden beantwoord.

Twee hamvragen hier:

  1. Wat te doen aan de wildgroei van opleidingen tot geregistreerde, gecertificeerde XXX-therapeut?
  2. Hoe helpen we onze patiënten met het maken van keuzes in ons pseudo-luilekkerland van dit soort misleidende therapieën?

Ik hoor het graag.

  • Jan Keppel Hesselink

    Jan Keppel Hesselink is arts niet-praktiserend, farmacoloog en medisch bioloog. Hij adviseert op het gebied van research en ontwikkeling van geneesmiddelen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • hoogleraar mdl

    Van Bill Clinton leerde ik weinig behalve toe hij zei: Je tegenstander demoniseren helpt zelden. Zo leer ik ook weinig van deze tirade tegen de darmtherapeuten, hun en andere opleidingen. Waarom zijn mensen geinteresseerd in de opinie van "darmthe...rapeuten"? Wie bepaald de inhoud van deze cursussen? Zouden er allerlei belangenverstrengelingen kunnen bestaan – net zoals bij bv mdl artsen - bij accrediterende instanties en docenten, waarbij vooralsnog in dit geval onduidelijk blijft wie dat zijn ? Veel vragen, weinig antwoorden.

    In vele landen ligt in de geneeskunde (zekere mdl) het accent steeds meer op het uitsluiten/diagnostiseren van specifieke aandoeningen door testen inclusief ingrepen zoals endoscopieen van velerlei soort, de laatste vooral ook financieel erg aantrekkelijk. Als al die testen zijn gedaan blijven er helaas vaak vele vragen onopgelost. De conclusie “niets aan de hand” is soms gebaseerd op een minimaal consult voorafgaand aan de endoscopie(en) en het ontbreken van afwijkingen bij endoscopie. "Niets" wordt bezien vanuit de behandelaar. De conclusive kan ook vernederend zijn voor de patient, afhankelijk van hoe de boodschap wordt gebracht. De discrepantie tussen de subjectief erg hinderlijke klachten en het ontbreken van objectieve bevindingen en interesse van de behandelaar kan enorm zijn.
    Waar de "specialisten" het opgeven, is er een enorm terrein voor midlevel zorgverleners geopend (met alle respect) die dan vaak nog een MRI /MRCP en nog een CT doen of de scopie nog maar eens herhalen. Over nodeloos geld verkwisten gesproken. Die patienten worden regelmatig overgedragen aan midlevel providers om dat de specialisten er geen raad mee weten. De patient schiet er zelden mee op als het gaat om een specifieke diagnose, maar krijgt vaak meer geduld en aandacht. Endoscopie is maar een stuk van de gastroenterologie. Behandeling van gastrointestinale problemen, zeker chronisch "funktionele klachten" vraagt zo veel meer als het gaat om begeleiding, empathie, plannen maken vergeleken met het plaatsen van een clip op een bloedend vat? Wringt daar een schoen.

    En dan die vage darm- en buikkklachten. "Daar vinden jullie je natuurlijk te goed voor of dat vinden jullie onzin" stelde een academisch opgeleide vriend onlangs toen hij vertelde hoe hij zelf allerhande ontlastingtesten voor eigen rekening liet uitvoeren gerelateerd aan het microbioom en ook andere mij niet bekende testen andere testen waar een naturopaat enorme conclusies aan leek te kunnen verbinden voor behandelingen en 'herstel van evenwichten'. Hij werd even stil, toen ik vertelde dat misschien wel 20% van allerhande gastrointestinale en lever research als gerapporteerd op de grote internationale bijeenkomsten zich richt op microbioom, microorganismen, antibiotica en bijwerkingen, invloeden op metabolisme, wisselwerkingen tussen brein en maagdarmkanaal en dat er nu een deelgebied neurogastroenterologie bestaat etc. Het bleek een eye opener. Ik voegde er aan toe dat m.i. een belangrijk verschil tussen de "reguliere" en "alternatieve" behandelaren was dat de reguliere wetenschappers veel onzekerder en bescheidener waren in hoe ze pogen “microbioom” kennis te integreren in een bij voorkeur evidence-based behandeling. Ja, b.v. probiotica zouden kunnen helpen, maar hoe, hoeveel/ hoe lang en welke? De darmtherapeut lijkt geen evidence based behandelingen te hoeven geven, want evidence-based studies staan niet op de voorgrond. Hij/zij luistert waarschijnlijk beter en/of anders naar de patienten dan velen van ons, vooral als de klachten minder in een simpel diagnostisch schema passen. Wat is het resultaat voor patienten na 1-3 jaar darmtherapeut i.p.v. mdl-arts, bovenal als het gaat om zgn. funktionele klachten? Wat is het geheim zo het werkt van de een vs. de ander?

    Ik herken veel van de vragen die Keppel Hesselink stelt, ik deel zijn zorgen en kromme tenen maar zijn toonzetting helpt mijns inziens niet. Als zo veel mensen naar de darmtherapeut gaan omdat wij geen bevredigend antwoord hebben? Is dat zo erg? Kost het zo veel meer of misschien veel minder en doen ook wij niet veel kostbaar onzin onderzoek? Die darmtherapeut is uiteraard een totaal ander iemand dan een mdl arts. Ik herinner me goed hoe jaren geleden veel vrouwen zich keerden tegen de medicalisering van de verloskunde en vrouwengroepen zichzelf de verloskunde aanleerden. Het was ten dele het falen van de reguliere geneeskunde (medicalisering van de geboorte) en het niet luisteren naar de vragen van zwangeren die dat veroorzaakten.

    Wij zouden kunnen bedenken of we het beter kunnen doen in 2023 met typische “darmtherapeut” problematiek. Een beter focus op de vragen van veel patienten? Beginnen in de schoenen van de patient of de darmtherapeut al is het maar voor een dag om op zijn minst te begrijpen?

    DJ van Leeuwen

    • J.M. Keppel Hesselink

      arts-farmacoloog, Bosch en Duin

      Deze serieuze reactie van collega van Leeuwen nodigt uit om een solide antwoord te geven. Daartoe bespreek ik 4 kernpunten van het probleem .

      1. In het geval van niet-organische functionele klachten mag iedereen 'aandokteren'. Edoch! Het pseudow...etenschappelijke jargon van de darmtherapeut werkt somatisatie van de klachten in de hand. Overtuigd door een pseudowetenschappelijk verhaal zal de patient in elke spreekkamer van een regulier werkende arts dat hele verhaal weergeven en het gaat tijd en moeite kosten om de patient terug op het pad te krijgen. Ik weet uit ervaring hoeveel tijd dat kost, bijvoorbeeld als patienten zeker weten dat hun metabolisme gestoord is, omdat het exact gemeten is met een bioresonantie machine.

      2. In het geval van organische klachten leidt het niet-rationele behandelplan tot uitstel of zelfs afstel van interventies op basis van EBM. En het leidt tot veel geld verlies voor de patient.

      3. De verregaande pretenties dat de darm-therapeut niet alleen darm, maar ook huid en neurologische klachten kan behandelen op een 'holistische wijze' geeft aan dat de therapeut zijn mogelijkheden enorm overschat. Dit, samen met foutieve diagnoses of nonsense-diagnosis geeft veel ruis bij de patient voor nu en in de toekomst.

      4. Er is een ziek verdienmodel: de therapeut koopt zelf massaal supplementen met voordeel in en verkoopt dezelfde supplementen aan de patient, zodat er een perverse prikkel is i.v.b. aanbevelen van supplementen. Hetzelfde geldt voor pseudo-diagnostische testen. Vrijwel geen enkel supplement heeft een fatsoenlijke EBM basis.

      Tenslotte, collega sluit u af met: "Beginnen in de schoenen van de patient of de darmtherapeut al is het maar voor een dag om op zijn minst te begrijpen."

      Ik heb het geluk gehad decennia lang in deze wereld te mogen meelopen (en nog steeds), en gaf zelf vele jaren college farmacologie aan beginnende therapeuten in opleidingen die opgezet waren door organisaties die supplementen verkopen.

      Ik ken daarom de taal die gesproken wordt heel goed, en weet hoe enorm misleidend die is. Voor de patient, en ook voor de therapeut die in wezen niet begrijpt wat hij zelf zegt. Wat ik doe/deed heet 'participerende observatie'. Ik ben zelfs voorzitter geworden van een stichting die tracht het kaf van het koren te scheiden in de alternatieve wereld. Dus een dag in de schoenen meelopen is niet meer nodig. Ik ken de essentie van deze wereld als mijn eigen broekzak. Vandaar dat ik zo duidelijk durf te zijn nu

      Jaren lang had ik uw invalshoek, maar ik ben nu overtuigd dat zelfs bij functionele klachten aanrommelen in de marge van de pseudowetenschap niet handig is. Zo komen we niet verder. Niets van al die interventies heeft enige zin, behalve verwarring stichten en tot geld en tijdverlies leiden.

  • K. van Diepenbeek-Pricker

    Seh arts en leefstijlarts , Groningen

    Het is wel wat kort door de bocht om een darmtherapeut te vergelijken met een mdl arts. Mensen met bijvoorbeeld prikkelbare darm syndroom krijgen vaak te horen dat " ze er maar mee moeten leren leven ". Microbioomonderzoek en leefstijladviezen zijn v...oor veel patiënten heel nuttig. Wat leren wij in onze opleiding over voeding? En over stress? Een holistische benadering om de mens weer als geheel te zien in plaats van een klacht en ziekte of een orgaan zouden we allemaal meer moeten doen!
    Overigens is een gemiddeld symposium van een paar dagen hetzelfde bedrag, waar hrt kennisniveau ook nog wel eens te wensen overlaat. Dus wees voorzichtig met uw oordeel.

    • H.TH.M. Ter Beek

      Anesthesioloog, gepensioneerd

      Het advies aan patienten, "dat ze ermee moeten leren leven," heb ik nooit als afkeurenswaardig beschouwd. Mensen zouden vaker moeten beseffen, dat de geneeskunde niet voor alle klachten en ongemakken die men in het leven ervaart een passende oplossin...g heeft. Maar juist de mensen die volharden in dit onredelijke verwachtingspatroon, worden een welkom slachtoffer van de kwakzalvers van deze wereld.

      [Reactie gewijzigd door Ter Beek op 13-08-2023 20:57]

    • J.M. Keppel Hesselink

      arts-farmacoloog, Bosch en Duin

      Naar mijn mening is uiteraard mijn oordeel totaal terecht. Let wel op beste collega hoe hoog de pretenties liggen van deze niet-arts die de opleiding geeft. Ik citeer de CEO de heer Blaauw waar hij zijn cursus zo aanprijst:

      "De opgedane kennis van... microbioom, metabolisme, ziekte en gezondheid stelt je in staat om een holistische benadering te hebben en effectieve behandelingen te bieden aan cliënten met darmgerelateerde aandoeningen, maar ook zenuwstelsel, hersenen en huid."

      Mag ik even wijzen op het feit dat deze opleiding dus pretendeert niet-artsen op te leiden in het kunnen behandelen van patienten, en niet zo maar, nee met behandelingen die Effectief !!! zijn op het gebied van darmen, maar ook het zenuwstelsel en de huid.

      Dat is meer dan welke MDL arts in Nederland over zijn eigen handelen zal menen.

      Ik ben heel voorzichtig met mijn oordeel, maar hier is mijn oordeel toch overduidelijk: dit zal alleen maar verwarring toevoegen en niets van waarde bevatten! Het zet bovendien goedwillende therapeuten op de totaal foute voet.

      Tenslotte is de vergelijking MDL-arts met darmtherapeut uiteraard ingegeven door de claim van de darmtherapeut: Het effectief behandelen van darm-gerelateerde aandoeningen. Snapt u nu waarom dit een totaal bizar gebeuren is? Anders moet u maar eens de oordelen van vele MDL artsen, dermatologen en huisartsen op LInked in lezen n.a.v. deze vreselijk rare cursus! Via het profiel van de CEO van de opleiding Jan Blaauw te vinden.

  • J.V. Ecury

    Huisarts, Halsteren

    Zulke therapeuten worden meestal niet vergoed vanuit de zorgverzekering dus patiënten kiezen er zelf voor daar maar toe te gaan en het zelf te betalen. Dan kunnen ze dat opeens wel. Het enige wat te doen denk ik: deze op de lijst van kwakzalverij te... krijgen en dat de hopelijk slimme patiënten ook daarnaar kijken qua beoordelingen over een therapeut voordat ze hun centjes uitgeven aan deze dure kwakzalvers

  • arts niet praktiserend, Leeuwarden

    Het houdt niet op en kan ongestraft doorgaan.
    "Word nu Boeing 737 piloot met onze Microsoft Flight Simulator in slechts 4 weken voor 2995€!"
    Onzin natuurlijk, maar stel dat deze 'piloten' achter de stuurknuppel van een 737 zouden kunnen plaats ne...men, omdat niemand hun claims controleert. Dit is de feitelijke gang van zaken: de onwetende zieke laat een ongekwalificeerde alterneut (dixit Renckens) aan de knoppen zitten.

  • H.TH.M. Ter Beek

    Anesthesioloog, gepensioneerd

    Voor het bestrijden van dit soort misstanden verdient het aanbeveling lid te worden van de NVTDK:
    https://www.kwakzalverij.nl
    En ook op deze site is vaak veel lezenswaardigs:
    https://edzardernst.com/

  • M.W.C. Sandbrink

    arts, niet praktiserend

    Lees ook het artikel van Follow the Money (Onderzoeksjournalistiek platform) over de opleiding tot "psychotherapeut" van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. De afgestudeerden is wijsgemaakt dat ze zeer veel therapieen kunnen uitvoeren, en he...lpen klanten voor veel geld van de regen in de drup. Daar is inmiddels de onderwijsinspectie op gedoken ivm overtreding van de wet bescherming namen en graden hoger onderwijs.
    https://www.ftm.nl/artikelen/alternatieve-opleidingen-psychotherapie-titelmisbruik?share=W6c81S9QQt8YEFnc4l6Jx%2FklnTtNZIhEeB4JICzlcU8Gu3VhOJqZY6rBDX1J

  • M.A.M. van Wijk

    Huisarts, Delft

    Een patient in nood maakt rare sprongen.
    Soms voelt een patient zich niet gehoord of begrepen binnen de reguliere geneeskunde.
    In 2019 publiceerde het CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/25/kwart-waardeert-alternatieve-en-reguliere-zorg-...evenveel

    • J.M. Keppel Hesselink

      arts-farmacoloog, Bosch en Duin

      We kunnen het ook niet de patient aanrekenen, maar elke rare sprong in de schoot van een darmtherapeut zal hem verlichting in de portemonnee brengen.

      Mensen die dit soort opleidingen verkopen , daar zouden we ons op moeten richten. Het is een te... gek verdienmodel om niets vermoedende paramedici een dergelijke cursus aan te bieden; vervolgens zal de therapeut 'iets' met die cursus willen doen..... en zo ontstaat er voor de patient meer en meer verwarring door pseudo-experts die het allemaal weten.

      • M.A.M. van Wijk

        Huisarts, Delft

        De zorg is een markt en het verzekeren ervan ook. In 2006 werd de gereguleerde marktwerking in de zorg ingevoerd ter vervanging van het ziekenfonds. Patiënten zijn zorgconsumenten en hebben een grote(re) rol in de keuze voor een behandeling en zorgaa...nbieder. Hoe kun je je in deze markt effectief richten op mensen die dit soort opleidingen aanbieden?

  • Arts , Den Haag

    1. Zolang verzekeraars onzin blijven vergoeden is en blijf het een aantrekkelijk verdien model.
    2. Zolang je enkel BIG geregistreerden voor een medische tuchtrechter kan oproepen ter verantwoording i.c.m. een overbelaste justitieel apparaat is het e...en optímale klimaat voor dergelijke praktijken.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.