Inloggen
Blogs & columns
Blog

Eén kind en zeven boekhouders

10 reacties

Waar zijn ze gebleven, al die mensen die de transitie van alle jeugdhulp naar de gemeente zo’n geweldig plan vonden? En die transitie was nog maar het begin. Daarna zou de transformatie komen. Het lelijke eendje zou zich tot een prachtige zwaan ontwikkelen.

Dat de jeugd-ggz behoorde tot de beste van de wereld werd voor het gemak even vergeten.
‘Er zijn soms wel zeven hulpverleners bij een kind betrokken’, werd er geroepen. ‘Dat zal na de transitie tot het verleden behoren.’

Ik moet toegeven: díe belofte is uitgekomen. Daar is namelijk helemaal geen geld meer voor. Want om een kind nu nog één hulpverlener te geven zijn er zeven boekhouders nodig. De transitie heeft ons in het Walhalla van de bureaucratie gebracht. 18 miljoen extra voor de administratie in 2016.
Er was overigens bij het merendeel van de kinderen helemaal geen sprake van meerdere hulpverleners in een gezin. Er werd wel meer geroepen om de transitie erdoor te duwen. Allemaal gestoeld op niks, zonder één praktijkproef.

We hebben het uitentreuren geroepen. ‘Dit kan zo niet. Er is geen land ter wereld waar ze gezondheidszorg voor kinderen met een psychische aandoening inrichten als een gemeentelijke voorziening. De privacy is niet goed geregeld, dit wordt een bureaucratisch moeras, er ontstaat postcodegeneeskunde, de kwaliteit zal achteruit lopen, de toegang naar de specialistische hulp is niet gegarandeerd.’ Het werd allemaal weggewuifd. Het was allemaal stemmingmakerij. We preekten voor eigen parochie. Wij waren immers degenen die normale problemen medicaliseerden. Er was een veel beter alternatief dan al die medische zorg. Ontzorgen en normaliseren. Gewoon het gezin in eigen kracht zetten in de wijk en de jongere naar de voetbalclub.

Ook heel veel ouders zagen de bui al hangen. Keukentafelgesprekken waarin je moet bepleiten dat je kind de noodzakelijke zorg krijgt. Waarin met een iPhone foto’s gemaakt worden van de brieven over je kind. Oplopende wachtlijsten, instellingen die dreigen om te vallen, toename van het aantal crisisplaatsingen, omdat er te lang op goede hulp moet worden gewacht. En een daling voor Nederland van de tweede plaats op de KidsRights Index naar de dertiende plaats.

Een jeugd-ggz die dreigt te desintegreren. En nu al een roep om meer centrale aansturing. Nog geen anderhalf jaar na de decentralisatie.

Maar centraal aansturen kan dus nu niet meer. Waar zijn de voorstanders van weleer nu? Waarom komen ze ons niet vertellen dat dit de kinderziektes zijn? Waarom laten ze ons, die het licht al nooit zagen, niet zien waar we het nu moeten zoeken? Waarom verbindt nu opeens niemand zijn naam er meer aan? Wie gaat pal achter Van Rijn staan en zegt: ‘Het was niet alleen de staatssecretaris, wij waren er ook voor. Wij hebben ook voor gestemd in de Tweede en Eerste Kamer.(1) Tegen het advies van alle betrokken organisaties in. Zelfs een ongevraagd advies van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben we naast ons neergelegd. Het feit dat tienduizenden ouders de petitie ondertekenden om de jeugd-ggz binnen de gezondheidszorg te houden hebben we genegeerd. Dat een kwart van alle Nederlandse hoogleraren deze petitie ook steunde was voor ons geen reden terug te keren op onze schreden. Wij geloofden erin en dat doen we nog steeds.’

Ik hoor niemand meer. Ze laten Van Rijn alleen staan. Nou, ik heb er nooit in geloofd en dat doe ik nog steeds niet. De jeugd-ggz hoort in de gezondheidszorg thuis. 

De Romeinse senator Cato besloot al zijn toespraken met de woorden: ‘Ceterum censeo Carthaginem delendam esse (Verder ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden).’ En dat is uiteindelijk ook gebeurd.

Dus misschien moet ik voortaan elk blog maar besluiten met de woorden: ‘Ceterum censeo transitionem revolvendam esse (Verder ben ik van mening dat de transitie teruggedraaid moet worden).’  Wie weet gebeurt het dan ook een keer. 


1. In de Tweede Kamer hebben alleen de SP, de PvdD, 50Plus en PVV tegengestemd. In de Eerste Kamer kwam daar GroenLinks bij en de Onafhankelijke Senaatsfractie. 


Lees meer van Menno Oosterhoff
Blogs
 • Menno Oosterhoff

  Menno Oosterhoff is (kinder- en jeugd)psychiater eninitiatiefnemer van www.ocdnet.nl en www.ocdcafe.nl. Hij maakt de podcast ‘God zegene de greep’ over de dwangstoornis. Daarover gaat ook zijn boek ‘Vals alarm´ waarin ook zijn eigen dwangstoornis aan de orde komt. Zijn boek ‘Ik zie anders niks aan je’ gaat over psychische aandoeningen in het algemeen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • J.A. Borgstein

  arts

  politici en managers mogen grootschalige EXPERIMENTELE projecten invoeren zonder enige bewijsvoering of pilot studies
  veel zijn alleen gebaseerd op het 'wishful thinking' kwartet
  goedkoper
  veiliger
  beter
  sneller
  meestal blijkt dat achteraf onzin te z...ijn maar er is nooit een weg terug

 • M.D. Oosterhoff

  Psychiater, THESINGE Nederland

  @ coll. Borgstein. Helemaal mee eens. Het begrip evidence based handelen is daar totaal onbekend. Sowieso in managementwereld is er meer sprake van geloof in de laatste trent. Zelfsturende team, lean, PDCA cyclus( een ingewikkelde manier om voor te s...tellen , dat je kijkt hoe iets uitpakt wat je doet. Kennelijk is dat niet vanzelfsprekend. Ach , ik wil het allemaal niet belachelijk maken. Er moet bestuurd worden, maar het niet luisteren naar deskundigen en het steeds weer geloven dat vernieuwing altijd verbetering betekent en het niet leren van fouten uit het verleden is wel eens vermoeiend om aan te zien.
  Ik heb niks tegen management, maar er gaat zoveel tijd en geld in zitten.

 • M.D. Oosterhoff

  Psychiater, THESINGE Nederland

  @ coll. Borgstein. Helemaal mee eens. Het begrip evidence based handelen is daar totaal onbekend. Sowieso in managementwereld is er meer sprake van geloof in de laatste trent. Zelfsturende team, lean, PDCA cyclus( een ingewikkelde manier om voor te s...tellen , dat je kijkt hoe iets uitpakt wat je doet. Kennelijk is dat niet vanzelfsprekend. Ach , ik wil het allemaal niet belachelijk maken. Er moet bestuurd worden, maar het niet luisteren naar deskundigen en het steeds weer geloven dat vernieuwing altijd verbetering betekent en het niet leren van fouten uit het verleden is wel eens vermoeiend om aan te zien.
  Ik heb niks tegen management, maar er gaat zoveel tijd en geld in zitten.

 • M.A. Schilders - Springer

  chirurg, ZOETERMEER Nederland

  De arrogantie van politiek den Haag om adviezen van echte experts naast zich neer te leggen en vervolgens de lafheid om niet toe te geven dat ze het bij het verkeerde eind hadden..Tot slot de gemakzucht om het verder maar zijn beloop te laten. Het is... om wanhopig van te worden.
  Misschien moet iemand 'den Haag' eens uitleggen dat er zoiets is als "beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald". De politiek zou er een stuk op vooruitgaan. Ik hoop oprecht dat de stem van collega Oosterhof gehoord wordt, want hij heeft volkomen gelijk.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen Nederland

  @ M.D. Oosterhoff: Volgens mij is het vinden van eufemismen één van de grootste ziektes van deze tijd. Het omschrijven van iets lelijks in mooie woorden lijkt iets van de lelijkheid weg te nemen, denkt men blijkbaar. Of zoals men op de boerderij ook ...wel zegt: iets rechts lullen wat krom is. Politici en managers zijn er meesters in. Ik maak het niet mooier dan het is, maar wie scherpe vragen stelt, krijgt maar zelden antwoord.

 • GJ Bonte

  Neuroloog, Dalfsen Nederland

  @Rovers: Dat is wel een erg gemakkelijk antwoord. Uiteindelijk is de weg wel begaanbaar... Maar waarom dan de transitie, waartoe diende die? En wat in de tussenliggende jaren? Die kinderen maar gewoon naar de bliksem laten gaan, omdat het nu eenmaal ...een paar jaren duurt voordat de "weg begaanbaar wordt". Zoals wel vaker is ook hier de weg naar de hel geplaveid met goede bedoelingen. Wees eens een kerel en ga inhoudelijk op de bezwaren van Oosterhoff in, in plaats van met mooie Latijnse termen te schermen...

 • M.D. Oosterhoff

  psychiater, THESINGE Nederland

  @ Coll. Rovers. I.t.t. coll. Bonte vond ik uw reactie juist wel heel mooi, ook al ben ik het er niet mee eens. Caesar's uitspraak "Alea iacta est" deed hij toen hij de Rubicon overstak met zijn leger ipv het achter te laten zoals eigenlijk zou moet...en. Het was een soort burgelijke ongehoorzaamheid. Mijn opmerking over zeven boekhouders zou ik zelf "dichterlijke overdrijving" noemen, maar ik geef toe: Het is net van hetzelfde niveau als stees geroepen werd, dat er wel 7 hulpverleners waren in een gezin. Ik zou kunnen zeggen: maar zij deden het ook, Of. Zij begonnen. Maar in beide gevallen is duidelijk dat ik geen haar beter ben dan mijn tegenstanders. ik zou dus zeggen dat er eerder iets mos is met de ethos dan de logos. Ik meen echt dat het geen toekomst heeft om de jeugdGGZ als gemeentelijke voorziening in te richten. Ik heb me een tijd ingehouden, maar heb nu besloten dat ik deze uitgesproken mening ook ga uitspreken. Dit wordt niks. En dat neem ik de gemeentes niet kwalijk, maar geozndheidzorg overstijgt het gemeenteniveau. Vind ik.
  @ coll. Bonte.Dank voor de steun, maar de felheid tav coll. Rovers gaat verder dan ik zou wensen. Het gaat om een verschil in "rekkelijken " en "preciesen" . Ik vind dat een rekkelijke opstelling naar de afgrond (hel in jouw termen) leidt, maar ik vind niet dat een rekkelijke opstelling an sich niet des duivels.

 • C.J. Rovers

  huisarts, DORDRECHT Nederland

  Collega Oosterhoff gaat over tot het dwangmatig repetitief gedrag van Cicero. Ik vrees dat hij met deze OCD-uiting niet het gewenste resultaat gaat bereiken. 'Alea iacta est'zei Caesar, 'de teerling is geworpen', we moeten nu gewoon verder op deze ni...euwe weg van de jeugdhulp en na een jaar of zes zal blijken dat die ook begaanbaar is. Gelukkig kunnen huisartsen nog steeds verwijzen naar de specialistische GGZ zonder tussenkomst van gemeenteambtenaren en als de wachtlijsten daar langer worden, dan zal het tij daar best gekeerd kunnen worden binnen de kaders van de nieuwe regelingen. Als huisarts in een gemeenteraad doe ik mijn best daarvoor. En stellen dat op één kind zeven boekhouders aangesteld zijn is een demagogische vertekening van de werkelijkheid. Ethos, pathos en logos zei Aristoteles: Met de ethos en pathos zit het wel goed bij Menno, maar de logos moet hij er ook inhouden !

 • L.A. Tauritz Bakker

  wetenschapscommunicator / student geneesku, DEN HAAG Nederland

  Ik ben het helemaal met u eens, dokter Oosterhoff. Op één kleine kanttekening na: de geciteerde uitspraak is van Cato, niet Cicero.

 • M.D. Oosterhoff

  Psychiater, THESINGE Nederland

  @ Tauritz Bakker. Ik had rekening gehouden met de mogelijkheid dat ik fouten had gemaakt in het Latijn. Maar dit niet. je hebt helemaal gelijk. Ik ga de redactie vragen het aan te passen. Dank voor je correctie.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.