Diverse trombosetherapieën gelijkwaardig
Plaats een reactieBij de behandeling van acute veneuze trombose zijn diverse antistollingstherapieën even veilig en effectief als de gebruikelijke behandeling met laagmoleculairgewichtheparinen en vitamine-K-antagonisten. Dat concluderen Lana Castellucci e.a. in hun uitgebreide meta-analyse die deze week in JAMA verschijnt.
Na uitgebreid literatuuronderzoek analyseerden de auteurs 45 gerandomiseerde studies met in totaal bijna vijfenveertigduizend patiënten. Deze studies vergeleken ten minste twee vormen van antistollingstherapie bij patiënten met acuut veneuze trombose (zowel diepveneuze trombose in het been als longembolieën). De patiënten werden behandeld met ongefractioneerde heparine dan wel laagmoleculairgewichtheparinen (LMWH) gevolgd door vitamine-K-antagonisten (VKA), een combinatietherapie met LMWH en nieuwe orale antistollingsmiddelen (dabigatran, edoxaban) of monotherapie (rivaroxaban, apixaban of LMWH). Vervolgens zijn de behandelarmen van de verschillende studies onderling met elkaar vergeleken in een meta-analyse.
De combinatie van LMWH gevolgd door VKA is in diverse Amerikaanse richtlijnen de behandeling van eerste keus en diende als referentietherapie. Daarmee vergeleken was ongefractioneerde heparine gevolgd door VKA geassocieerd met een hoger risico op herhaalde trombose in de eerste drie maanden (1,30 versus 1,84%). De relatief nieuwe middelen rivaroxaban en apixaban waren geassocieerd met het laagste bloedingsrisico (resp. 0,49 en 0,28 versus 0,89% in referentiegroep). De overige therapieën bleken even veilig.
In een interview op de JAMA-website legt een van de auteurs uit dat dit onderzoek de diverse behandelopties uiteenzet, maar dat de keuze voor een bepaald middel afhangt van individuele risicofactoren. Zo gaat de voorkeur bij ernstige nierfunctiestoornissen uit naar ongefractioneerde heparine. Ondanks het lage bloedingsrisico van de middelen rivaroxaban en apixaban bestaat er nog geen antidotum voor deze middelen. Dus voorzichtigheid blijft geboden, aldus de auteur.
Esmay Bresser
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jama.2014.10538
Lees ook:
- Nieuwe orale antistolling
- Apixaban boekt goede resultaten bij trombose
- Schipperen met nieuwe anticoagulantia
- BMJ plaatst farmaceut in verdachtenbankje over NOAC's
- Richtlijnen met elkaar in strijd

- Er zijn nog geen reacties