Nieuwe toolkit geeft huisartsenpraktijken advies over mantelzorgers
Plaats een reactie
Gemiddeld is één op de vijf patiënten van een huisartsenpraktijk mantelzorger. Hoewel mantelzorgondersteuning geen specifieke huisartsgeneeskundige zorg is, is het dus wel een thema waar huisartsen en hun medewerkers geregeld mee in aanraking komen. De huisartsenpraktijk kan een zinvolle bijdrage leveren in de signalering en preventie van overbelaste mantelzorgers. In de vernieuwde toolkit Mantelzorg van de LHV vertellen we hoe.
Een belangrijke oorzaak van overbelasting bij mantelzorgers is dat er onvoldoende vervolgzorg tijdig beschikbaar is. Huisartsen en medewerkers hebben vooral een signalerende functie. Het is belangrijk om te weten wie in het patiëntenbestand mantelzorger is. Daarmee wordt het mogelijk om tijdig alert te zijn op overbelasting en om in de gaten te houden of de situatie nog houdbaar is. Door ernaar te vragen kunnen huisartsen het verschil al maken voor een mantelzorger.
Op deze manier kunnen we waken voor ‘een patiënt achter de patiënt’. Door als huisarts eerder oog te hebben voor de mantelzorger en te anticiperen, kan erger worden voorkomen.
Praktische instrumenten
De vernieuwde toolkit Mantelzorg geeft informatie over hoe u mantelzorgers herkent, weet of zij ondersteuning nodig hebben en waar u deze ondersteuning kunt vinden. De toolkit bevat ook praktische instrumenten zoals een meetinstrument (over)belasting, formulier voor overdragen mantelzorgtaken en informatie voor kinderen met ouders met een psychische aandoening.
De nieuwe versie van de toolkit Mantelzorg is te vinden op lhv.nl/mantelzorg.
- Er zijn nog geen reacties