Geniet

Imposant eten op schip

Plaats een reactie

De rit ernaartoe vraagt om meerdere foto’s. Dan, rijdend over een doodlopende weg naar de kop van het 3e Katendrechtse hoofd, verschijnt plots de imposante gestalte van het SS Rotterdam. Wat een machtig en indrukwekkend schip! ‘De keuken sluit daar naadloos op aan met een imposante menukaart vol ambachtelijk eten.’ Aan het woord is chef-kok Rick Simonis die op het triomfantelijke schip het restaurant Club Room (‘de huiskamer’) leidt.

Tekst: Hans van der Maas Foto’s: Lennaert Ruinen

Een liefhebber pur sang, een kok die het ambacht koken in volle glorie wil houden. Rik en zijn souschef Pascal gebruiken louter verse, duurzame en herkenbare ingrediënten. Pure smaak, daar gaat het om. Want over smaak valt wel degelijk te twisten. Met een passend wijnarrangement erbij, want ook daar besteedt de keuken extra aandacht aan. Je voelt je er direct thuis. Simonis: ‘Wanneer je bij ons binnenkomt, loop je over van de prikkelingen die je onderweg meekreeg. Buiten de aanblik van het schip, de ontvangst bij de ingang, de loopbrug, binnen de enorme inhoud, de kleding van het personeel en het interieur. Het is een estafette van verrassende indrukken. Op het moment dat je vervolgens de Club Room binnenstapt, wil je in die euforie blijven hangen. Met een passende ontvangst, authentieke sfeer, een stijlvolle inrichting met veel kunst, in het weekend livemuziek, een fijne bediening en, bovenal, goed eten en drinken.’

Fine dining

In de afgelopen jaren is de basis gelegd voor een kwalitatief hoogwaardig restaurant, waar de keuken gebruikmaakt van moderne technieken en gericht is op het wat hogere segment. Fine dining wordt dat ook wel genoemd en de Club Room heeft dat concept tot kunst verheven. Een internationale keuken met een klassiek Franse twist. Een blik op de kaart verraadt een gevarieerd menu, waarop voor iedereen wat te vinden is. De chef-kok en de souschef laten zich met de samenstelling van de kaart niet meer blind leiden door de seizoenen, omdat dit de aansluiting mist bij de verwachtingen van de bezoekers. ‘Asperges in december, ik wil en kan het de mensen niet voorschotelen, terwijl ze in november al verkrijgbaar waren’, geeft Simonis als voorbeeld. ‘Ook de vroege geboorte van lammeren zou voor verwarring kunnen zorgen. Er zijn het hele jaar aardbeien, terwijl ze slechts in een bepaalde periode écht lekker zijn.’

Ambachtelijke benadering

Simonis houdt graag intensief contact met zijn leveranciers. ‘Zij weten exact wanneer ik de producten optimaal kan inzetten en zo lukt het ons om altijd op het juiste moment bepaalde ingrediënten te gebruiken. Onze gasten merken dat aan wat ze uiteindelijk op hun bord krijgen. Het is bijvoorbeeld spannend van een leverancier te horen wat er dinsdag aan vis gevangen is en dat vervolgens op donderdag te kunnen serveren.’ Die ambachtelijke benadering van het vak kok ziet Simonis de komende jaren verdwijnen als sneeuw voor de zon. De ambachtelijke kok als uitstervend ras. Als keuken van een restaurant ben je verantwoordelijk voor wat je de gasten voorschotelt, vindt hij. Niet alleen qua smaak, maar ook wat betreft de gezondheid.

Hecht team

Het restaurant opende zo’n zes jaar geleden de deuren en sinds pakweg anderhalf jaar zwaait Rick Simonis er de scepter. Met als toenmalig doel de eer en de glorie van de Club Room te herstellen. Hij werkt momenteel met vier vaste medewerkers, de rest van het personeel bestaat uit leerlingen van het Albeda College en het Zadkine College uit Rotterdam. Enthousiaste en leergierige jongeren die met hart en ziel de bezoekers willen trakteren op een mooie restaurantavond. De jongeren krijgen alle kans zich te ontwikkelen. ‘We zijn een hecht team’, vertelt Simonis met een trots gezicht. ‘Iedereen is bereid elkaar op elk moment te helpen, bediening en keuken lopen in elkaar over. Dat schept begrip voor elkaar en zorgt ervoor dat het restaurant soepel en gestroomlijnd loopt. De maatschappelijke betrokkenheid, oog voor de mensen, is voelbaar wanneer je de Club Room bezoekt.’

‘La Grande Dame’

‘La Grande Dame’, zoals het SS Rotterdam ook wel wordt genoemd, is 228 meter lang, 28 meter breed en 61 meter hoog. Met een zilveren bijl hakte koningin Juliana op 13 september 1958 de draad door waaraan een champagnefles bungelde en sprak de historische woorden: ‘Ik geef u de naam Rotterdam en wens u behouden vaart.’ De tienduizenden toeschouwers die langs beide zijden van de Nieuwe Maas stonden om het half afgebouwde schip te bewonderen, klapten en juichten. Na vele omzwervingen voer het legendarische voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Line op 4 augustus 2008 de haven van Rotterdam binnen en sindsdien ontwikkelde het zich tot wat het nu is: een bruisend stuk Rotterdam met een hotel, twee restaurants, twee bars en bijzonder geschikt als evenementenlocatie. Je kunt er een rondleiding krijgen, elkaar het jawoord geven, vergaderen of gewoon zelf een rondje lopen.

Huiskamergevoel

Een blik naar buiten geeft je zicht op de indrukwekkende skyline van Rotterdam, de stad in al zijn kracht. De Euromast is in beeld, Hotel New York, de grootscheepse gebouwen en de kolkende golven van de Maas. Het is nu 14.00 uur, er klinkt licht geroezemoes van lunchende mensen. In de open keuken snijdt een kok de groenten, hij glimlacht wanneer ik hem per ongeluk recht in de ogen kijk. Of ik nog wat wil drinken. Ja, mijn glas is net leeg, goed gezien. Mijn broodje komt er zo aan, zegt hij nog. Mijn ogen glijden langs de kunst aan de muur. Buiten piepen de meeuwen, de zon prikt zich door de wolken, een watertaxi scheert voorbij. Een huiskamer, zoals ik hier zit. Ik sla de krant open en verras mijn smaakpapillen met een hap van het inmiddels geserveerde broodje.

Gepaste aandacht

Kort daarna schuift chef-kok Rick Simonis weer aan. Hij vertelt over de arrangementen voor speciale gelegenheden, zoals Valentijnsdag en alle feestdagen. Ze werken ook met 3- of 4-gangenmenu’s voor groepen. ‘Waar je ook voor kiest,’ sluit Simonis het gesprek af, ‘dineren in de Club Room is een avondvullend programma, de ideale gelegenheid om met vrienden of familie de waan van de dag of de zin van het leven door te nemen. Wij doen er dagelijks alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. En niet alleen door de ambachtelijke keuken, maar juist ook door gepaste aandacht aan onze gasten. Op de recensiesite Iens staan we niets voor niets met een dikke 8 vermeld.’

Chef-kok Rick Simonis aan het werk. © Lennaert Ruinen
Chef-kok Rick Simonis aan het werk. © Lennaert Ruinen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.