Verdwaalde darmlis
Plaats een reactieOp de SEH presenteert zich een 78-jarige patiënt met sinds een week dyspneu en hoestklachten. De anamnese wordt bemoeilijkt door de dyspneu en een taalbarrière. Bij onderzoek valt een fors reutelende ademhaling op. Ook heeft de patiënt een bolle, strakgespannen buik met hypertympanie. Bij uitzuigen van de patiënt komt ongeveer 200 cc groenige maaginhoud terug.
Op een X-thorax wordt rechts een diafragmahoogstand gezien met interpositie van de dunne darm onder de diafragmakoepel en met compressie van de basale longvelden rechts. Een maagsonde wordt geplaatst, waarna 2 liter maaginhoud afloopt, de ademfrequentie daalt en de patiënt klinisch sterk verbeterd. Aanvullend onderzoek met CT-abdomen laat een dunnedarmlis zien tussen de lever en het rechterdiafragma, passend bij het chilaiditisyndroom. De geïnterpoleerde lis vertoont een knik, waardoor een ileus is ontstaan.
Het chilaiditisign is een radiologische term die wordt gebruikt als een deel van de darm tussen de lever en de rechterdiafragmakoepel ligt. In de meeste gevallen is dit asymptomatisch. Als het symptomatisch wordt, spreekt men van het chilaiditisyndroom. De predisponerende factoren voor dit syndroom zijn onder andere een dolichocolon, afwezigheid van een ligamentum falciforme, chronische bstipatie, bedlegerigheid en leverlijden zoals cirrose.
De patiënt wordt conservatief behandeld en verlaat na een verblijf van vijf dagen in redelijke gezondheid het ziekenhuis.
contact
cc: redactie@medischcontact.nl
Test uzelf!
Bekijk eerst de casussen in de rubriek Wat ziet u? en geef uw kijk op de zaak. Bekijk daarna de uitgewerkte casussen in de rubriek Gezien.
Wat ziet u? | Gezien
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?
Stuur tekst (300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.
Wilt u vast meedenken over de casus van volgende week? medischcontact.nl/wat_ziet_u.
web


- Er zijn nog geen reacties