Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Wim Boersma Evert Eggink Suzan Nijman
14 juni 2017 2 minuten leestijd
Gezien

Man hoest ‘siliconenkit’ op

2 reacties

Op de polikliniek longziekten zien we een 49-jarige man die zeer taai sputum ophoest. Zijn voorgeschiedenis vermeldt astma vanaf de kinderleeftijd. Op de CT-thorax zien we meerdere consolidaties en bronchiëctasieën beiderzijds met mucusimpactie.

Het laboratoriumonderzoek wees naast een bloedeosinofilie (1,55 109/l) op een sterk verhoogd totaal serum-IgE (2313 kIE/l). Ook was het specifiek-IgE tegen Aspergillus fumigatus (21,50 kIE/l) alsmede het specifiek-IgG tegen Aspergillus fumigatus (242 mg/l) verhoogd.

Met de Isham-werkgroepcriteria stelden we de diagnose allergische bronchopulmonale aspergillose (ABPA).

Aspergillus fumigatus is een schimmel die wereldwijd binnenshuis en buitenshuis voorkomt. Bij mensen met een normale weerstand worden geïnhaleerde Aspergillus-sporen geëlimineerd. Maar als afweermechanismen disfunctioneren, kan herhaaldelijke inhalatie van Aspergillus-sporen tot kolonisatie van de Aspergillus in de luchtwegen en longen leiden. ABPA komt voor bij patiënten met astma of cystische fibrose.

In het algemeen presenteren patiënten zich met matig gecontroleerd astma; met dyspneu, hoesten, productief hoesten en/of hemoptoë. Het ophoesten van bruinige sputumpluggen, bronchial casts (bij onze patiënt ‘siliconenkit’), wordt gemeld bij 31 tot 69 procent van de patiënten. De diagnose wordt gesteld door een combinatie van klinische, radiologische en immunologische bevindingen. Door de aspecifieke klachten kan het lang duren voordat de diagnose duidelijk is. Een vroegtijdige diagnose is van belang voor een goede uitkomst.

Doel van behandeling is controle van de acute episode en preventie van permanente longschade.

Onze patiënt werd behandeld met hoge dosering steroïden; bij start prednisolon 0,5 mg/kg/dag, die stapsgewijs per Zes weken werd afgebouwd onder controle van het totale serum-IgE.

Dit leidde tot snelle verbetering; patiënt hoestte geen taai slijm meer op. Het totale serum-IgE daalde gestaag (205 kIE/l). Een controle CT-thorax liet enkel nog persisterende bronchiëctasieën zien.

Vóór behandeling.
Vóór behandeling.

Na zes maanden behandeling.
Na zes maanden behandeling.

Suzan Nijman, aios longziekten, Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar

Evert Eggink, radioloog, Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar

Wim Boersma, longarts, Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar

contact

s.f.m.nijman@nwz.nl

cc: redactie@medischcontact.nl

Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?

Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.

Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

print dit artikel
Gezien Aspergillus fumigatus Isham-werkgroepcriteria
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Maarten Vasbinder, médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani 17-06-2017 04:10

    "Meer dan 20 jaar geleden had ik een soortgelijke patiënt die door de longarts met een kluitje in het riet was gestuurd richting psychiater. Behandeling met amphotericin en corticoïden deed wonderen. Tevens het advies een andere woning te zoeken. Toenmalige woning was extreem vochtig en bij binnenkomst sloegen de schimmels je tegemoet.
    Goed te zien, dat patiënt in deze casus wel adequaat is behandeld. "

  • M.Hofkamp, kinderarts n.p., Apeldoorn 16-06-2017 19:29

    "Het zal wellicht al gedaan zijn, maar hoewel 'normaliter' het sputum van een CF patiënt niet wordt opgehoest in de vorm van deze afgietsels, en ook veel grauwer van kleur is, zou het m.i. toch goed zijn om dit ziektebeeld uit te sluiten. Ook bij CF wordt nogal eens flinke Aspergillose en hoog IgE gezien."

 

Casus insturen

Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

lees meer