Jonge vrouw met hoofdpijn en visusklachten
1 reactieEen 18-jarige vrouw maakt een wereldreis. Op de tiende dag wordt ze overvallen door een snel in ernst toenemende, in sterkte wisselende, kloppende hoofdpijn. De geraadpleegde artsen denken aan migraine, haar eigen huisarts denkt aan een clusterhoofdpijn.
Echt vakantiehouden is niet goed mogelijk, ze is snel moe. Op de twintigste reisdag in Bangkok ontstaan ook progressieve visusklachten: wazig zien en dubbelzien. Ze heeft geen koorts, huiduitslag, diarree, darmklachten of verminderde kracht in armen of benen. Behalve de pil gebruikt ze geen medicijnen of drugs. De familieanamnese is blanco.
Haar huisarts adviseert om snel een oogarts te consulteren. Deze ziet bij onderzoek van de fundus papiloedeem. Hij verwijst haar met spoed naar de neuroloog, die haar opneemt met de diagnose verhoogde hersendruk bij een cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) (zie de foto’s).
Een MRI en MR-venografie bevestigen de diagnose. Onmiddellijk wordt het gebruikelijke antitrombotisch regime ingezet. De behandeling slaat aan, na twee maanden is patiënte ‘90 procent genezen’ en mag weer met het vliegtuig naar huis.
De neuroloog in Bangkok is bekend met dit beeld, omdat hij dit jaarlijks ongeveer tien keer ziet bij jonge vrouwelijke wereldreizigers uit het Westen. Het is aannemelijk dat de orale anticonceptie, mogelijk in combinatie met andere risicofactoren zoals dehydratie bij tropische temperaturen en lange vlieg- en busreizen, heeft geleid tot trombose in de cerebrale veneuze sinussen.1
CVST kan leiden tot blijvende hersenschade en ernstige visusstoornissen.2-4 Bij vrouwen van 20-35 jaar is de incidentie dubbel zo hoog als bij mannen. Orale anticonceptie verhoogt het risico op CVST.
In maart 2021 werd bekend dat covid-19-vaccins, van AstraZeneca en van Janssen, een mogelijke trigger zijn, vooral bij jonge vrouwen. Het is een zeer zeldzame bijwerking.
auteurs
Paul Höppener, huisarts niet-praktiserend, Heerlen
Simon Kleijkers, huisarts, Academisch Gezondheidscentrum Hoensbroek-Noord, Heerlen
Rob Borghans, radioloog Zuyderland Ziekenhuis Geleen-Sittard
contact
paulhop37@hotmail.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Voetnoten
1. Schobersberger W, Schobersberger and Hugo Partsch H. Travel-related thromboembolism: mechanisms and avoidance. Cardiovascular Therapy, 7:12, 1559-67, DOI: 10.1586/erc.09.142
2. Amoozegar F, Ronksley PE, Sauve R et all. Hormonal contraceptives and cerebral venous thrombosis risk. A systematic review and meta-analysis. Front. Neurol. 2015;6:7
3. Kaya D. The Diagnosis and Treatment of Cerebral Venous Thrombosis. Turk J Neurol 2017;23:94-104.
4. Luo Y, Tian X, Wang X. Diagnosis and treatment of cerebral venous Thrombosis: A review Front. Aging Neurosci., 2018;10:2. .https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00002
Anna Bartels
Neuroloog, Haren
Een mooie casus om eea in perspectief te plaatsen. Er valt nog aan toe te voegen: COVID-19 zelf geeft ook een hoger risico op trombose, meer nog dan de zeldzame bijwerking trombose met trombopenie van die twee vaccins.