Een ulcus op het voorhoofd
Plaats een reactie
Een 73-jarige vrouw meldt zich op de polikliniek dermatologie, omdat zij sinds anderhalf jaar een ulcus op haar voorhoofd heeft. Deze is ontstaan na een uitgebreide herpes-zosterinfectie in haar gelaat, waarbij zij blaasjes en wondjes ontwikkelde. Behandeling met valaciclovir had goed effect, maar in de weken daarna ontwikkelde zij postherpetische neuralgie.
Er ontstond een wondje op haar voorhoofd dat in enkele weken steeds groter werd. De vrouw geeft aan dat zij veel last heeft van pijn en jeuk op haar voorhoofd als uiting van haar postherpetische neuralgie. Zij krabt zowel overdag als ’s nachts veelvuldig aan de wond, vaak onbewust.
Een huidbiopt toont geen maligniteit of infectie. De dermatoloog stelt de diagnose trofisch syndroom van de nervus trigeminus.
Het trofisch syndroom van de nervus trigeminus is een zeldzame aandoening waarbij eenzijdig in het gezicht ulcera ontstaan in het innervatiegebied van de nervus trigeminus. Deze ulcera ontstaan door herhaaldelijk krabben, wrijven of manipuleren aan het aangedane gebied. Het krabben wordt uitgelokt door paresthesie bij trigeminusuitval. De ulcera ontstaan meestal in het gebied van de eerste trigeminustak, dus naast de neus, op de neusvleugel, rond het oog of op de schedel. De belangrijkste oorzaak is iatrogene schade (doorsnijden van de nervus trigeminus bij chirurgische ingrepen), maar ook postherpetische neuralgie kan deze klachten veroorzaken.
Behandeling bestaat uit het stoppen met krabben. Omdat het gevoel in de huid veranderd is en patiënten soms een continue prikkeling of een doof gevoel hebben, kan dit een uitdaging zijn. Het afdekken van de huid kan het herstel doen bespoedigen.
Bij de vrouw in deze casus werd de huid dag en nacht afgeplakt met een schuimverband en zij werd verwezen naar de pijnpoli voor behandeling van haar postherpetische neuralgie. De behandeling bestond uit nortriptyline 10 mg twee keer per dag en pregabaline 75 mg eenmaal per dag. Na zeven maanden was zij volledig hersteld. De alternatieve diagnosen die kunnen worden overwogen zijn een pyoderma gangrenosum, een infectieuze oorzaak (zoals impetigo bullosa) en een pemfigus foliaceus.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
auteurs
Floor Lijten, aios dermatologie, Radboudumc, Nijmegen
Roland Mommers, dermatoloog, Radboudumc, Nijmegen
contact
floor.lijten@radboudumc.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties