Een moeizame spiraalverwijdering
Gezien
1 reactie
Een 45-jarige patiënte heeft sinds vier jaar een Mirena-spiraal vanwege disfunctionele bloedingen en wil die laten verwijderen. Een jaar voor de plaatsing van de spiraal liet een uitstrijkje een Pap smear van Pap.-3a zien. Er volgde een lisexcisie waarna de diagnose CIN I en high risk-HPV-dragerschap werd gesteld.
Er was overmatig veel tractie nodig om het spiraaltje los te krijgen en patiënte ervoer daarbij hevige pijn. Doordat de vorm van het verwijderde spiraaltje zeer afwijkend was (afbeelding links) twijfelden we of de spiraal volledig was verwijderd. Deze gedachte werd gedeeld met patiënte en zij werd verwezen naar de gynaecoloog.
De volgende dag brak de behandelend gynaecoloog hysteroscopie op de behandelkamer af vanwege veel pijn waardoor het onmogelijk was het ostium internum te passeren.
Contact met de fabrikant van het spiraal leverde de volgende informatie op:
‘Het kan voorkomen dat de hormooncilinder over de T-armpjes van de hormoonspiraal verschuift. Zeker na een gebruiksduur van 5 jaar is de hormooncilinder een stuk dunner en dat vliesje van de hormooncilinder kan dan van het midden van de spiraal naar de uiteinden van de armpjes verschuiven. De T-armpjes bevatten aan het eind een verdikking. Deze verdikking voorkomt dat de cilinder volledig eroverheen schuift en bijvoorbeeld achterblijft.
U kunt zelf verifiëren of dit is gebeurd (mits u het monster nog heeft) door het hormoonvlies wat u aan de bovenkant ziet zitten naar beneden te schuiven.’
Controle van het spiraaltje leerde dat dit inderdaad het geval was (afbeelding rechts). Een weinig voorkomend probleem, maar bij de juiste herkenning kan een verwijzing naar de gynaecoloog hierbij worden voorkomen.
auteur
Marijke den Uijl, huisarts, Leusden
contact
marijkedenuijl@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
M. Willemsen
Huisarts
Nuttige info. Bedankt!