Een 98-jarige vrouw met jeukklachten
Plaats een reactie
Een 98-jarige patiënte kwam op de polikliniek dermatologie vanwege aanhoudende jeukklachten. De pruritus werd eerder geduid als een asteatotisch eczeem (uitdrogingseczeem), die persisteerde ondanks adequate topicale behandeling.
Tijdens het lichamelijk onderzoek observeerden wij één opvallende nummulaire, erythemateuze plaque op haar abdomen met centraal een gangetje met aan het uiteinde hiervan een ‘deltasign’. Er werd hiervan een huidschraapsel afgenomen, dat beoordeeld werd met een kaliloogpreparaat.
Onder de microscoop vonden wij scabiësmijten en -eitjes. De vrouw werd succesvol behandeld met permetrine 5% crème. Ze woont alleen thuis en ontvangt thuiszorg en huishoudelijke hulp. In haar omgeving had niemand jeukklachten. De besmettingsbron bleek helaas niet te achterhalen.
De scabiësmijt vestigt zich in de epidermale en dermale huidlaag. De mijten graven zich door de huid met behulp van een secreet, die in combinatie met de uitwerpselen, de eitjes en het oppervlak van de mijt zelf, wordt gedacht de symptomen te verklaren als een type-IV-overgevoeligheidsreactie. De jeuk uit zich vaak typisch ’s nachts. Klinisch vinden we doorgaans gangetjes, (geëxcorieerde) papels en dermatoscopisch het ‘deltasign’, dat de scabiësmijt in de huid aantoont en daarmee de diagnose ondersteunt. Besmetting vindt hoofdzakelijk plaats door langdurig (vijftien minuten of langer) direct huid-op-huidcontact of herhaaldelijk intensief lichamelijk contact.
De behandeling van scabiës bestaat enerzijds uit het eenmalig behandelen van de geïnfecteerde patiënt en huisgenoten en/of familieden middels topicaal permetrine crème en/of oraal ivermectine. Zwangere vrouwen en kinderen onder de 2 maanden worden behandeld met het benzylbenzoaatsmeersel. De behandeling kan zo nodig herhaald worden na zeven à veertien dagen. Anderzijds bestaat de behandeling uit het saneren van de omgeving. Het juist uitvoeren van deze hygiënemaatregelen is doorgaans van doorslaggevend belang om een recidief scabiësinfectie te voorkomen.
auteurs
Sean Retra, destijds anios dermatologie, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Laura Snetselaar, masterstudent geneeskunde, Maastricht University
Charles Henquet, dermatoloog, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
contact
seanretra@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Besturen in een doktersjas van Marcel Levi.
Voetnoten
Gilson RL, Crane JS. Scabies (Sarcoptes Scabiei). [Internet]. StatPearls Publishing LLC; 2019. Beschikbaar via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544306/. [Geraadgpleegd op 17-4-2020].
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Scabiës Richtlijn. [Internet]. Beschikbaar via: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/scabies. [Geraadpleegd op 17-4-2020].
Bolognia JL, Jorizzo JL, Schaffer JV. Dermatology, Hoofdstuk Infestations (p. 1423-6). Third edition. Vancouver: Elsevier Saunders; 2012.
download dit artikel in pdf- Er zijn nog geen reacties