Neurochirurg verrichtte noodzakelijke operatie met informed consent
Plaats een reactieKlaagster heeft een lumbaalpunctie ondergaan om een neuroborreliose uit te sluiten. Na de punctie bleek ze geen aandrang te hebben voor mictie en ontbrak het passagegevoel bij mictie. Ook gaf ze pijn aan in de rug en doofheid van het linkerbeen.
Op een (spoed-)MRI was een stenose te zien op de niveaus L3-L4 en L4-L5. De volgende ochtend was de uitval van de sensibiliteit toegenomen en is klaagster doorgestuurd naar een neurochirurg in een ander ziekenhuis voor een operatie om de zenuw meer ruimte te geven.
Klaagster verwijt de neurochirurg dat hij een operatie heeft uitgevoerd zonder informed consent en dat hij een operatie heeft uitgevoerd die hij zelf onnodig vond. Van informed consent is in het dossier geen melding gemaakt. Volgens het college zijn er (voldoende) aanwijzingen dat beklaagde wel met klaagster heeft gesproken over inhoud en noodzaak van de operatie; mogelijk ontwikkelde zich een caudasyndroom. Van een onnodige operatie was geen sprake. Klacht ongegrond.
Elke week selecteren KNMG-juristen opvallende uitspraken in het gezondheidsrecht. Een volledig overzicht kunt u vinden op medischcontact.nl/recht. Tegen uitspraken van regionale tuchtcolleges kan tot zes weken na de uitspraak nog hoger beroep worden aangetekend.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties