Laatste nieuws
Arjen Göbel
5 minuten leestijd
bureaucratie

Wat een kostbaar tijdverlies

Overpeinzingen na een overlijden

14 reacties
Getty Images
Getty Images

De dood van zijn moeder zet huisarts Arjen Göbel aan het denken over wat echt belangrijk is in het leven. In ieder geval niet de bureaucratische rompslomp waar zijn mailbox elke dag mee volstroomt.

Toen ik de sleutel in het slot van het lege flatje stak, voelde ik de beklemming van het besef dat het leven maar kort is. Er zijn momenten dat je dat als mens opeens sterk ervaart en een daarvan is nu. Mijn moeder overleed drie weken geleden en ik zit midden in de psychische bubbel die dat met zich meebrengt.

De wereld verkleint zich tot wat er werkelijk toe doet. Ik heb geen ouders meer, ben 57, het leven is maar kort, en wat doen we nou eigenlijk met die kostbare tijd? Zelfs de rouw zit ingeklemd tussen verplichtingen en deadlines. Ik ben van de kaart door haar dood. De confrontatie met haar ontzielde lichaam is iets wat je als dokter honderd keer meemaakt, maar als zoon maar één keer. Al haar zorgen over mijn rapportcijfers, haar belastingaangifte (‘moet wel op tijd hoor’), haar strijd met helpdesks en bewonerscommissies, en de ontelbare andere dingen die zoveel leeftijd kosten, staan opeens in schril contrast met wat daarvan overblijft na de dood. Helemaal niets. Dat emotioneert me als ik de sleutel omdraai. Waar maken we ons eigenlijk allemaal druk om, en wat besteden we eigenlijk veel tijd en aandacht aan verkeerde dingen. Terwijl het leven zo mooi is. Het lijkt alsof er geen ruimte meer is voor reflectie, voor rustig nadenken. Voor ongestoord leven en genieten. Het is zomaar voorbij.

Een uitvaart voorbereiden vraagt veel tijd. De praktijk loopt uiteraard door, maar ik was er met mijn hoofd niet bij. Ik zit met mijn verdriet te klooien. Ik had mazzel dat ik al een paar vrije dagen had staan, maar hoe had ik dat anders gedaan? Ik heb tijd nodig om even rustig te kijken. Haar pantoffels staan nog op de plek waar ze tien dagen geleden ook stonden. Het flatje staat stil. Maar de wereld dendert voort. ‘U bent te laat met herregistreren, over twee weken halen wij u door in het register.’ Het enige wat nog ontbrak zijn een paar patiënten­enquêtes. Voor de rest was alles helemaal in orde. Toch is dat niet voldoende. Dat heeft men zo bedacht, en niemand weet waarom. Welke muziek doen we bij de uitvaart?

Emoties en gekte

Mijn accountant vraagt om een code voor het digitaal inzien van de belastingaangifte. Mijn bank mailt: u moet zich legitimeren. ‘Maar ik ben al 42 jaar klant, ik ga bijna met pensioen!’ ‘Dat weten we, maar de overheid eist dit.’ Een verkeersboete van mijn zoon die ik een dag te laat betaalde wordt verhoogd van 170 naar 300 euro. ‘U moet uw wachtwoord veranderen.’ ‘Niet goed. Nog een keer. Er moeten minstens acht letters, een cijfer en een onmogelijk teken in zitten.’ ‘U moet zich nog aanmelden voor de terugkomdag.’ ‘U moet voor de belastingdienst de automatische incasso regelen.’ ‘U bent te laat met het betalen van belasting deze maand. 10 euro boete. Volgende keer 100.’ ‘Wat vond u van het contact met de bank? Uw mening is belangrijk voor ons.’ ‘Het PaTz-portaal gaat vanaf nu geld kosten, u moet een contract ondertekenen.’ ‘U mag de Ksyos-app tien minuten niet gebruiken omdat u twee keer het verkeerde wachtwoord heeft ingetoetst.’ ‘U moet de gegevens voor uw beroepsverzekering jaarlijks updaten.’ ‘U heeft zondag dienst.’ ‘Uitnodiging bekwaamheidsverklaring van uw aios. Zonder deze mag hij niet werken.’ ‘Verlengingsvoorstel voor uw verzuimverzekering.’ ‘U moet uw contractvoorstel nog digitaal accorderen.’ ‘U moet de cijfers nog aanleveren voor de spiegelinformatie.’ ‘Datumprikker invullen.’ ‘Wij condoleren u met het verlies van uw moeder, maar toch verloopt uw herregistratie over twee weken en u zult daaraan moeten voldoen.’ En zo gaat het maar door en door en door.

In een film zou nu langzaam vage, abstracte muziek klinken, de steeds holler klinkende innerlijke dialoog naar de achtergrond verdringend om te suggereren dat de hoofdpersoon wordt verzwolgen door emoties en gekte. Maar het blijft stil. Wel stromen er nog meer mailtjes binnen. Hoe aardig zou het zijn als er een bij zat: neemt u rustig de tijd voor uzelf, die herregistratie komt wel goed, er zijn belangrijker dingen in de wereld.

Wat besteden we eigenlijk veel tijd en aandacht aan verkeerde dingen

Digitale bagger

Ik heb altijd enorm opgezien tegen de dag dat mijn ouders er niet meer zouden zijn. Ik zag dat als een heel indrukwekkend moment: dan staat de wereld stil uit een soort universele empathie. Dan zwijgen zelfs de vogels even uit respect voor onze eindigheid. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, wat op zich wel weer troostrijk is. Maar de vogels fluiten door en de bureaucratische nonsens stapelt zich meedogenloos op. Dat valt des te meer op als je er twee weken geen aandacht aan kunt besteden. Dan zie je pas dat je elke dag bezig bent een weerzinwekkende hoeveelheid digitale bagger weg te werken.

Dat al die mensen achter die bureaucratische handelingen zelf ook een vader en moeder hebben die ooit dood zullen gaan of dat al zijn, fascineert me. En dat wij allemaal zelf ook ooit zullen gaan. Relativeert zelfs dat onvoldoende om positieve invloed te hebben op alle waanzin om ons heen? We hebben geen collectieve energie om korte metten te maken met overbodige beslommeringen, met dat kostbare tijdverlies. We reflecteren te weinig op de ingewikkelde wereld die we zelf maken. Wat is het nut van die patiëntenenquêtes, en dat je je vak niet langer mag uitoefenen als ‘we’ die niet hebben? Terwijl ik toch echt dacht na 26 jaar een ambacht te beheersen waar ik zonder bureaucratische goedkeuring trots op zou mogen zijn. Is de manier waarop we de wereld besturen werkelijk los komen te staan van elke vorm van menselijkheid? Zijn we alleen maar bezig met risicoreductie (en waarvan eigenlijk) en verder helemaal niets? Je zou willen verhuizen naar een andere, aandachtiger wereld.

Melancholiek

Ik heb twee uur in het flatje van mijn moeder bewegingloos op de bank gezeten, nadenkend over dit alles. Kijkend naar alles wat voorbij is en nooit meer terugkomt. Het cliché dat ik ‘de volgende ben’ laat ik melancholiek binnenkomen. Ongelofelijk eigenlijk dat we als mensen zo gedachteloos naar de finish jakkeren. Ik bedenk dat de belastingdienst mij binnenkort een aanslag zal sturen als erfgenaam van dit lieve huisje dat ik nooit had willen erven en voorlopig ook niet zal verkopen, om het gevoel nog even vast te kunnen houden. Ik wil het laten bestaan. Intussen komt er een mailtje binnen van het uitvaartcentrum. Of ik de asbestemmingsverklaring wil invullen. Want ‘alleen dan mag ik de urn komen ophalen’.

Dat ga ik doen. Maar eerst ga ik me snel herregistreren, anders ben ik straks ook geen huisarts meer. 

auteur

Arjen Göbel, huisarts, Amstelveen

contact

arjengobel@gmail.com

cc: redactie@medischcontact.nl

Lees ook

opinie administratie regeldruk bureaucratie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • J.E. Blomjous

  jeugdarts met pensioen maar werk alweer 4 jaar , vught

  Beste collega ,
  wat een indrukwekkend verslag waarmee je ons weer de spiegel voorhoudt en helemaal gelijk hebt in je conclusies . wat AVG ..............weg met die AVG en alle bureaucratie en alle papierwerk, maar gewoon weer met plezier de basiszor...g kunnen leveren. Denk met veel plezier terug aan de mooie momenten met je moeder. Veel wijsheid en hartelijke groet ,Liesbeth

 • A.Q. Tuijnenburg Muijs

  Huisarts, Enschede

  Veel dank voor het delen van je gevoelens.Het is zo herkenbaar! Sterkte met verwerken van het verlies van je moeder .

 • P.L. Wong

  Internist, Amstelveen

  Beste Arjen, heel veel sterkte. Dank voor je mooie stuk. Herkenbaar. Het vak voelt voor mij aan als lopende band werk. Geen tijd meer om met patienten stil te staan bij persoonlijk contact of wat belangrijk is. Ons vak verarmt, herregistratie na 26 j...aar ervaring moet minder veeleisend zijn, voor alle artsen.

 • P.M.C. van Ampting-Rutgers

  Huisarts , Zutphen

  Ik ben er helemaal stil van …

  Huiveringwekkend herkenbaar. Gecondoleerd met je verlies en veel sterkte.

 • J.M. Keppel Hesselink

  pijnarts, Bosch en Duin

  Ja totaal herkenbaar, precies dat toen mijn moeder overleed. Wat maken we van het leven een surrealistische kermis. Heel veel sterkte en inzicht, ik leef mee. Ik verlies ook steeds meer mijn band met de 8 cijferige codes die ik steeds weer verlies. I...k kan al 2 banken van me niet meer in, omdat ergens er iets mis is in de wereld van het internet. Gelukkig heb ik nog een derde bank die wel werkt. Ik moet met een paspoort ergens een nieuw wachtwoord laten instellen, maar daarvoor heb ik wel een code nodig. Ik weet niet meer welke code. Gelukkig heb ik me terug getrokken tussen de slakroppen en de vogels. De mensheid is doorgedraaid. Een resultaat van meer dan 7 miljard niet aangepaste mensapen op een kleine globe. Maar deze overwegingen helpen niet. We leven met je mee. Een super blog is dit. Misschien helpt je Blog bij de herregistratie autoriteiten om ook eens te reflecteren op dit kernprobleem van de ontmenselijking van onze maatschappij. En de hardheid van optreden tegen huisartsen. Die de spil van onze maatschappij zijn.

 • G.R.I. Slock

  huisarts, Sluis

  Schitterende column, zeer herkenbaar. Veel sterkte Arjen.

 • A.C.L.V. Curto

  Jeugdarts , Rijssen

  Beste Arjen,
  prachtig geschreven, 100% herkenbaar en treffend. Het raakt mij diep...
  Veel sterkte met alles, en hopelijk worden wij (mensen) op tijd "wijzer".

 • P.W. Post

  Psychiater, Amsterdam

  Herkenbaar en prachtig geschreven, dank je wel.

 • E.F. Weve

  huisarts, AALSMEER

  Hi Arjen,
  Wat een mooi geschreven stuk!
  Dank je wel.
  E

 • cardioloog np, Helvoirt

  Ontroerend en zo waar. Ik verhuis mee naar die aandachtiger wereld.

 • H.A.M. van Haasteren

  huisarts, Leiderdorp

  Mooi en filosofisch beschreven, maar o zo trieste werkelijkheid. Dank dat je al je mijmeringen hebt willen delen. En zo herkenbaar inderdaad. Ik hoop dat we ooit weer gewoon HUISARTS kunnen zijn i.p.v. ons bezig te moeten houden met al die bagger. S...terkte Arjen!

 • E.C.M. Moons

  huisarts, MADE

  Arjen, dank je , zo herkenbaar! Waarom moeten wij die broodnodige ruimte voor reflectie zo bevechten? Door die ruimte blijven wij mensen en worden wij betere dokters.

 • V. Blum

  sportarts n.p., Haarlem

  Ontzettend invoelbaar…… Als werker in de gezondheidszorg is het erg frustrerend om aan zoveel regels te moeten voldoen die gebaseerd zijn op wantrouwen. Verreweg de meeste zorgverleners zijn te goeder trouw. Er gaat zoveel tijd en energie verloren aa...n administratie die achterwege zou kunnen blijven. De nieuwe regel zou moeten zijn: duidelijke, bewuste overtredingen worden heel zwaar bestraft. De preventieve administratieve controle kan achterwege blijven.

  In Californië zie je bordjes langs de snelweg: “fine for littering minimally $ 1000”. Gevolg: geen afval langs de weg…

  • K.W. Schuit

   Huisarts, Zuidlaren

   Arjan
   De woorden raken me diep. Als je het leest denk je even: dit is fictie dit kan niet waar zijn, De bureaucratie krijgt nog meer grip op het individu met tijdverslindende regeltjes en voorwaarden. Hoe ver laat de beroeps groep het gaan??

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.