Laatste nieuws
Nieuws

Videoboodschap met ‘dat beloof ik’ ter ondersteuning van dokters in Gaza

12 reacties

Nederlandse zorgverleners hebben afgelopen weekend een nieuwe actie opgezet om hun collega’s in Gaza te ondersteunen. Artsen en andere zorgprofessionals kunnen met een korte verklaring ‘dat beloof ik’ hun steun betuigen. ‘Met de artseneed als leidraad, vragen we aandacht voor vrede en medemenselijkheid in Gaza.’

De videoboodschap met artseneed is een initiatief van een groep artsen, Artsen voor Gaza, die zich inzetten voor meer ‘awareness’ voor de huidige medische noodtoestand daar. Vorige week lanceerde dezelfde groep al een andere actie waarbij zorgverleners een eigen videoboodschap van een minuut konden opnemen om op social media te plaatsen.

De artsen roepen collega’s in Nederland en België op ‘om de stilte te doorbreken en zich uit te spreken’. Volgens de Rotterdamse huisarts Zohra Moallemzadeh, betrokken bij het artseninitiatief, is de korte verklaring met artseneed geïnitieerd om zoveel mogelijk artsen mee te laten doen. ‘We hebben het idee dat veel collega’s een drempel ervaren om een eigen videoboodschap van een minuut op te nemen. Dit is laagdrempeliger. We willen een boodschap van een Nederlands-Palestijnse arts plaatsen, daarbij kunnen collega’s hun “dat beloof ik” eronder posten.’

Moallemzadeh benadrukt dat de groep niet politiek is. ‘Als artsen willen we ertoe oproepen dat andere artsen in Gaza hun werk moeten kunnen doen, we komen puur op voor onze collega’s en patiënten. ’

‘Het is code zwart in Gaza’, zo benadrukt de actiegroep, waarbij hulpverleners moeten werken met beperkte medische middelen, en met constant gevaar voor eigen leven. Ziekenhuizen lijken het doelwit van raketaanvallen. Volgens de Palestijnse hulporganisatie de Rode Halve Maan voert Israël luchtaanvallen uit in gebieden vlakbij het Al-Shifa- en Al-Quds-ziekenhuis. De hulporganisatie zei tegen de BBC dat Israëlische autoriteiten hadden opgeroepen direct het Al-Quds-ziekenhuis te verlaten. Er schuilden volgens meerdere media ongeveer 14 duizend mensen, inclusief medewerkers en mensen die daar onderdak zoeken.

Israël heeft herhaaldelijk beweerd dat Hamas zich opzettelijk schuilhoudt in ziekenhuizen, die ze als schild zouden gebruiken tegen bombardementen. Mensenrechtenorganisaties benadrukken dat aanvallen op ziekenhuizen tegen het internationaal oorlogsrecht in gaan.

Artsen voor Gaza wil graag dat de Nederlandse overheid oproept tot een staakt-het-vuren, om daarmee onder meer medische zorg toegankelijk te maken. De link om de artseneed op te nemen ging dinsdagavond live.

Lees ook
Nieuws oorlog Israël Gaza
 • Marieke van Twillert

  Marieke van Twillert werkt als journalist voor Medisch Contact. Arbeidsmarkt, levenseinde en e-health hebben haar speciale aandacht.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • A. Catik

  oogarts

  Met grote verbazing lees ik de reactie van collega van Dijk, een arts nota bene, dat het Oké is om ziekenhuizen, scholen, hulpkonvooien, vluchtende burgers en de Pers doelgericht te bombarderen omdat "we ons op Hamas moeten richten". Wie zijn "we" ? ...de VS die miljarden investeert in een militaire grootmacht ? De politiek leiders van het westen die diplomatieke en financiële steun geven aan de dezelfde staat die al 75 jaar onderdrukt, dehumaniseert en genocide pleegt. Er zijn meer dan 100 verklaringen van de UN over de afgelopen decennia betreffende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door Israel. Het "ja maar Hamas" excuus is bijzonder kortzichtig en respectloos jegens mensenlevens; sinds wanneer is het legitiem om een school vol kinderen te bombarderen om de gijzelnemer uit te schakelen? Dus nee, ik accepteer de moord op 5000 kinderen niet met een simpel "ja maar Hamas"

  • J.L. van Dijk

   Bedrijfsarts

   Dat collega Catik geëmotioneerd reageert op de beelden vanuit Gaza is begrijpelijk. Dat betekent niet dat collega Catik allerlei onwaarheden over Israel kan verkondigen. Ik zal niet op alle onjuistheden ingaan omdat het dan een welles nietes spelletj...e wordt maar wil toch nog één keer reageren om de grofste onwaarheden te pareren.
   In uw eerdere reactie zegt u dat Israel genocide pleegt en in de laatste reactie herhaalt u dat met de woorden: “Hamas als excuus gebruiken om een hele bevolking weg te vagen”. Amnesty International geeft als definitie: “Genocide is een ander woord voor volkenmoord, de misdaad van stelselmatige en opzettelijke uitroeiing van een etnische groep, of van een deel daarvan.” Deze definitie slaat in ieder geval op de handvesten van Hamas en hun voorgangers, kort gezegd “Alle Joden de zee in”. Wat Israel doet is hetzelfde als u waarschijnlijk zou doen in de volgende situatie: Er komt iemand met een baby voor zijn borst bij u binnen. Deze persoon is gewapend en wil iedereen doodschieten. Uw normale reactie zal zijn om hem eerder dood te schieten. De baby is onschuldig slachtoffer van uw verdedigingsactie. U had geen andere keuze om uw eigen leven te redden. De verantwoordelijkheid voor de dood van de baby ligt niet bij u maar bij de aanvaller. Geen excuus maar harde werkelijkheid: Hamas die de eigen bevolking als menselijk schild gebruikt. Geen genocide, geen opzettelijke en stelselmatige moordpartij, maar pure zelfverdediging van Israel.
   De vraag die bij mij opkomt en mogelijk ook bij u is waarom Hamas de bevolking niet beschermt door iedereen toe te laten tot de 500 km tunnels; de beste bescherming tegen bombardementen. Het is onbegrijpelijk dat dit niet gebeurt.
   Israel heeft niet de intentie de Palestijnse bevolking uit te roeien. 20% van de Israëlische bevolking is van Palestijnse afkomst. De afgelopen jaren heeft Israel, ondanks voortdurende raketbeschietingen, honderden kinderen en volwassenen uit Gaza met complexe pathologie in de ziekenhuizen in Israel behandeld. Israel een apartheidsstaat noemen is een propagandistische kreet met omkering van de feiten. Israel is het enige land in het Midden-Oosten waar geen apartheid bestaat.


  • J.L. van Dijk

   Bedrijfsarts

   Aan collega Catik
   Als collega Catik mijn reacties goed heeft gelezen kan hij daar uit opmaken dat ik het net zo als hij en collega Abed en elke weldenkende arts vreselijk vind dat er zoveel leed is door de bombardementen. Ik heb daarnaast aangegeve...n onze artsenpijlen te richten om het op korte termijn te stoppen door de oorzaak weg halen, n.l. onschuldige mensen (inclusief ziekenhuizen) als levend schild te gebruiken. Andere collega’s gaven het direct stoppen van de bombardementen aan als oplossing. Beiden zijn niet haalbaar gezien de complexe achtergrond die trouwens veel genuanceerder is dan collega Catik aangeeft.
   Maar er moet mij nu wel wat anders van het hart. De meeste reacties zijn gebaseerd op onze artseneed om zonder onderscheid des persoon te helpen en leed te voorkomen. Terecht, maar dat gaat niet samen met selectieve verontwaardiging. In Jarmoek, een buitenstad van Damascus stierven tijdens de Syrische burgeroorlog tienduizenden Palestijnen. Ze werden vermoord, inclusief duizenden kinderen en baby’s die werden afgeslacht. Er zijn 100 duizenden mensen door hun medelandgenoten afgeslacht in Irak, Afghanistan Pakistan en Jemen. Waarom hebben de Nederlandse zorgorganisaties gezwegen? Waarom wordt er nu niet massaal geprotesteerd, dat de autoriteiten in Gaza burgers niet toestaan om te schuilen in de honderden kilometers tunnels? Het antwoord is duidelijk: dat scoort niet . Dat kan alleen als Israel er bij betrokken is. Kom, wees eens eerlijk. Bij dit soort leed is verontwaardiging en actie nodig maar dan niet selectief. Dat druist in tegen onze artseneed.

   • A. Catik

    oogarts

    Omdat het geweld van IDF disproportioneel is, omdat IDF in 3 weken tijd meer kinderen heeft vermoord dan dat er slachtoffers zijn gevallen in 20 maanden oorlog tussen Rusland en Oekraine, omdat het geweld wat zo grotesk en beestachtig is dat je je e...r geen voorstelling van kan maken. Anders dan voorgaande aanvallen van israel zijn er nu beelden van wat er real time Gaza zich afspeelt; zojuist nog zag ik een man kilo’s hangend menselijk vlees oprapen om op een berg van ondefinieerbare mensenresten te gooien. De omgekomen Palestijnen waar je naar refereert zijn nakomelingen van verjaagde Palestijnen die al 75 jaar in vluchtelingenkampen wonen met de hoop om terug te keren naar hun gestolen land. Ook zij zijn slachtoffers van het geweld van israel. Hamas zit niet in de Westbank, kolonisten vermoorden nu lukraak gezinnen met door de regering uitgereikte wapens. Dus nee Hamas als excuus gebruiken om een hele bevolking weg te vagen werkt bij mij niet. Er moet een onmiddellijk staakt het vuren komen en daarna moeten er stappen worden gemaakt om apartheidsregime te ontmantelen.

 • A. Abed

  Huisarts, Amersfoort

  Ik vind dit een geweldig initiatief …
  Wat een bizarre onmenselijke situatie.
  Ik zag een beeld van een collega die met lege handen zonder elektriciteit ging een kind reanimeren in ziekenhuis in Gaza, die heeft het niet gered, toen zakte onze collega... door zijn knieen en begon te huilen…dat ziekenhuis was gebombardeerd… Ik kon mijn tranen niet meer inhouden…

  • J.L. van Dijk

   Bedrijfsarts

   Aan collega Catik
   Als collega Catik mijn reacties goed heeft gelezen kan hij daar uit opmaken dat ik het net zo als hij en collega Abed en elke weldenkende arts vreselijk vind dat er zoveel leed is door de bombardementen. Ik heb daarnaast aangegeve...n onze artsenpijlen te richten om het op korte termijn te stoppen door de oorzaak weg halen, n.l. onschuldige mensen (inclusief ziekenhuizen) als levend schild te gebruiken. Andere collega’s gaven het direct stoppen van de bombardementen aan als oplossing. Beiden zijn niet haalbaar gezien de complexe achtergrond die trouwens veel genuanceerder is dan collega Catik aangeeft.
   Maar er moet mij nu wel wat anders van het hart. De meeste reacties zijn gebaseerd op onze artseneed om zonder onderscheid des persoon te helpen en leed te voorkomen. Terecht, maar dat gaat niet samen met selectieve verontwaardiging. In Jarmoek, een buitenstad van Damascus stierven tijdens de Syrische burgeroorlog tienduizenden Palestijnen. Ze werden vermoord, inclusief duizenden kinderen en baby’s die werden afgeslacht. Er zijn 100 duizenden mensen door hun medelandgenoten afgeslacht in Irak, Afghanistan Pakistan en Jemen. Waarom hebben de Nederlandse zorgorganisaties gezwegen? Waarom wordt er nu niet massaal geprotesteerd, dat de autoriteiten in Gaza burgers niet toestaan om te schuilen in de honderden kilometers tunnels? Het antwoord is duidelijk: dat scoort niet . Dat kan alleen als Israel er bij betrokken is. Kom, wees eens eerlijk. Bij dit soort leed is verontwaardiging en actie nodig maar dan niet selectief. Dat druist in tegen onze artseneed.

 • J.L. van Dijk

  Bedrijfsarts

  Aan Hamas: Laat de ziekenhuizen met rust. Gebruik ze niet als menselijke schild. Dat is de enige oplossing voor de vreselijke ellende daar.

  • A. Abed

   Huisarts

   Aan collega van Dijk,
   Doe aub niet zo kortzichtig. Denkt aan de duizenden kinderen die daar in onmacht hun leven kwijt raken…
   Deze situatie is vaker herhaald ook voor dat er hamas bestond. Verdiep je eers svp in de geschiedenis van dat gebied.
   Van... een arts verwacht men oog te hebben voor de leed van de mens te hebben en te helen…

   • J.L. van Dijk

    Bedrijfsarts

    Aan collega Abed.
    Nogmaals, het is vreselijk wat daar gebeurt met de kinderen, haast onvoorstelbaar. En, zoals u zegt gebeurde dat ook al voordat Hamas er was. Toen gebeurde dat onder een andere naam van de voorlopers van Hamas.
    Als we het nu will...en stoppen zullen we ons op Hamas moeten richten. Als bedrijfsarts heb ik geleerd dat de beste remedie is om slachtoffers te voorkomen de bron aan te pakken. En dat is toch echt het gebruik van kinderen als menselijk schild te gebruiken door Hamas.

    • psychiater, Heerenveen

     Is dat de bron? Was het maar zo simpel. De keten van actie en reactie is al lang geleden begonnen. Eén partij aanwijzen als aanstichter van het kwaad is veel te makkelijk. Benoem het kwaad als kwaad, wie het ook doet. En zie het afschuwelijke leed va...n al die mensen die allemaal liever een goed leven willen hebben in plaats van een gruwelijke dood te sterven, aan welke zijde van het conflict ze zich ook bevinden.
     H. v.d. Pol

    • A. Abed

     Huisarts

     Mijn laatste reactie aan collega
     Van Dijk,
     Wij zijn dokters en wij hebben eed afgelegd. Ik zal iedereen behandelen ook de daders van beide kanten, als ze gewond raken…
     Ze zijn voor mij mensen, en mijn beroep is om ze te helpen…
     Jammer dat de ged...achten van de dokters kunnen ook worden beïnvloeden door de eenzijdige media…en gaan de de mens met twee brillen kijken, ene kant is mens en de andere kant nummers….

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.