Veel meer zorgverleners moeten leren wat grensoverschrijdend gedrag is
Plaats een reactieWeerbaarheidstrainingen die voorbereiden op grensoverschrijdende situaties moeten niet alleen verplicht worden voor geneeskundestudenten en coassistenten, maar ook voor opleiders, afdelingshoofden en ander zorgpersoneel. Daarvoor pleit belangenbehartiger De Geneeskundestudent die constateert dat met name medisch specialisten verantwoordelijk zijn voor ongewenst gedrag jegens coassistenten.
Bijna 10 procent van de geneeskundestudenten – bij de coassistenten zelfs 15 procent – heeft te maken met ongewenst gedrag, zoals verbale agressie, fysiek geweld, pesten, intimidatie, discriminatie of bedreiging. Dat blijkt uit een enquête van De Geneeskundestudent waaraan 4125 geneeskundestudenten meededen. De studenten werd gevraagd hoe vaak ze in het voorafgaande jaar in aanraking waren gekomen met ongewenst gedrag door medestudenten, aniossen, aiossen, specialisten, begeleiders, andere zorgverleners, patiënten of hun familieleden. Na de medisch specialisten (39%) werden patiënten (23%), aniossen/aiossen (17%) en begeleiders (11%) het meest genoemd als bron van ongewenst gedrag.
Verbale agressie
Coassistenten, over welke groep De Geneeskundestudent de verdere analyse heeft gedaan, hadden met name last van verbale agressie (30%), pesten (21%), discriminatie (19%) en seksuele intimidatie (19%). Bedreiging werd door 11 procent van de coassistenten genoemd en fysieke agressie door 1 procent. Tussen studenten onderling kwam seksuele intimidatie het meest voor. Van de coassistenten die te maken kregen met ongewenst gedrag is bijna 80 procent vrouw. Tussen de verschillende faculteiten werden geen significante verschillen gevonden.
Meestal doen coassistenten geen melding van incidenten, 23 procent wil het niet melden en 20 procent durft het niet te melden. Bijna een vijfde van de coassistenten bespreekt het wel met medestudenten. Bijna een kwart van de coassistenten weet niet waar ze meldingen kunnen doen.
Meldsysteem
De Geneeskundestudent pleit voor een anoniem meldsysteem en wil dat een deskundige de meldingen onafhankelijk onderzoekt. Die deskundige zou ook maatregelen moeten kunnen opleggen aan de dader.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties