Tuchtrechter verklaart klacht over Brunssumse huisarts ongegrond
Plaats een reactieHet tuchtcollege in Den Bosch heeft een klacht over seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen een huisarts uit Brunssum ongegrond verklaard. De huisarts werd eerder door de strafrechter veroordeeld tot drie jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar vanwege de verkrachting van drie patiënten, en vorige week legde ook de inspectie hem met onmiddellijke ingang een beroepsverbod op.
Het regionaal tuchtcollege verklaart de klacht van de patiënt ongegrond, omdat niet vast te stellen valt of er daadwerkelijk sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdende gedragingen van de huisarts. Daarvoor lopen de verklaringen van de patiënt en de huisarts te veel uit elkaar. De patiënt beschuldigt de huisarts er onder meer van haar tijdens consulten te hebben betast, zijn buik/onderlichaam tegen haar te hebben aangedrukt en bij een vaginaal toucher op- en neergaande bewegingen met zijn vingers te hebben gemaakt. Dit zou hebben plaatsgevonden in een periode dat de huisarts (voorwaardelijk) was geschorst, zo blijkt uit de uitspraak van het tuchtcollege. In januari 2020 werd hij voor de duur van een halfjaar geschorst en in juli 2020 werd hij voor de duur van een halfjaar voorwaardelijk geschorst. In beide gevallen ging het om grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit aantekeningen in het BIG-register. De huisarts ontkent de aantijgingen en stelt dat hij in de periode dat hij (voorwaardelijk) was geschorst geen enkele medische verrichting of anderszins zou hebben uitgevoerd.
De patiënt heeft ook aangifte gedaan tegen de huisarts. De zaak wordt begin oktober behandeld door de strafrechter, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht.
Eind oktober dient daarnaast een hoger beroep in de strafzaak naar aanleiding van drie eerdere aangiften tegen de huisarts, zo bevestigt de woordvoerder van het ressortsparket in Den Bosch. In oktober 2022 legde de strafrechter in eerste aanleg de huisarts een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar en een beroepsverbod voor vijf jaar op vanwege de verkrachting van drie vrouwelijke patiënten. Doordat de huisarts hiertegen in hoger beroep is gegaan, is de uitvoering van de strafmaatregel opgeschort en kon hij tot vorige week blijven werken als huisarts.
De nieuwe aangifte van de patiënt uit de actuele tuchtuitspraak is kort na de uitspraak van de strafrechter binnengekomen. Bij elkaar is er vijf keer aangifte gedaan tegen de huisarts. In 2018 werd hij vrijgesproken na eveneens een beschuldiging van ontucht met een patiënt.
Vorige week legde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een Last tot onmiddellijke onthouding van beroepsactiviteiten (LOOB) op. Het opleggen van de LOOB staat inhoudelijk los van de uitspraak van het tuchtcollege van woensdag en dat geldt ook voor de timing ervan, stelt een woordvoerder van de IGJ. Het is nog niet bekend wanneer het tuchtcollege zich buigt over de klacht die de inspectie zal indienen in het kader van de LOOB-procedure. De inspectie heeft acht weken de tijd om de tuchtklacht in te dienen en dit is nog niet gebeurd, licht de IGJ-woordvoerder toe. Op andere vragen over de kwestie wil zij niet reageren, omdat de inspectie geen mededelingen doet over lopende zaken.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties