Scheidsgerecht ziet meer diverse zaken
1 reactieGeschillen voor het Scheidsgerecht Gezondheidszorg zijn tegenwoordig meer divers en worden vaker ad hoc voor deze arbitragecommissie gebracht. Die trends ziet voorzitter Ronald Boonekamp van het scheidsgerecht.
Het aantal zaken dat wordt voorgelegd aan deze arbitragecommissie voor medisch specialisten en zorginstellingen neemt de afgelopen jaren af, met een extra dip in 2021, meldde het laatste jaarverslag. De afnametrend heeft te maken met de vorming van medisch-specialistische bedrijven (msb’s) per 2015, licht voorzitter Boonekamp toe.
Inschakelen
Tot dan hadden individuele medisch specialisten meestal in hun toelatingsovereenkomst staan dat geschillen met het ziekenhuis opgelost moesten worden via het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Na de vorming van msb’s hadden individuele specialisten geen rechtstreekse overeenkomsten meer met ziekenhuizen, en dus ook minder rechtstreekse geschillen. Daarnaast namen de nieuwe msb’s op hun beurt lang niet allemaal meer in hun samenwerkingsovereenkomsten met ziekenhuizen deze arbitrage als optie op. ‘Dat gebeurde na advisering van advocatenkantoren in die tijd’, aldus Boonekamp. ‘Daardoor is de uniformiteit van standaard het scheidsgerecht inschakelen weg.’ Maar artsen en instellingen weten nu vaker wel ‘ad hoc, pas als er een geschil is’ de commissie te vinden.
Boonekamp vermoedt dat geschillen nu vaker via andere routes, zoals rechtspraak en mediation, worden opgelost. ‘Of er doen zich minder geschillen voor.’ De voorzitter verwacht niet dat de neerwaartse trend een voorbode is van het einde van het scheidsgerecht. ‘Daar kunnen we geen conclusie aan verbinden. Het kan door toeval en omstandigheden zijn. Mogelijk heeft de coronaperiode ook meegespeeld. Laten we eerst nog maar een aantal jaren volgen hoe het beweegt.’
Divers
Volgens Boonekamp zijn de zaken de afgelopen jaren diverser geworden. Voorheen boog het scheidsgerecht zich vooral over kwesties waarbij een ziekenhuis een individuele arts de toegang tot het ziekenhuis wilde ontzeggen vanwege samenwerkingsproblemen. Nu behelzen de zaken bijvoorbeeld geschillen rondom arbeidszaken, waarbij een zorginstelling een arbeidsovereenkomst wil beëindigen vanwege een arbeidsconflict. En het betreft dus vaker geschillen tussen een msb en het ziekenhuis, in plaats van met een individuele specialist. Zo doen er zich zaken voor waar het draait om financiële conflicten rond samenwerkingsconstructies die msb’s en ziekenhuizen hadden opgezet, maar waarbij problemen zijn ontstaan, schetst Boonekamp. En verder zijn er geschillen tussen medisch specialisten onderling.
Openbaren
Boonekamp is ervoor dat zaken waar een algemeen belang uit te leren valt, zoveel mogelijk – wel geanonimiseerd – worden gepubliceerd door de arbitragecommissie. ‘Ik acht het van belang dat er kennis kan worden genomen van uitspraken, opdat artsen, zorgbestuurders en advocaten kunnen zien hoe het scheidsgerecht oordeelt en zo een inschatting van hun zaak kunnen maken.’
Lees ook
Arts niet-praktiserend, toezichthouder, arbiter Scheidsgerecht, MfN-mediator, voormalig ziekenhuisbestuurder, ‘s-Hertogenbosch
Ik herken de analyse en de teneur. Hoe (potentiële) geschillen opgelost worden, maakt niet uit. Als ze maar op adequate wijze opgelost worden met behoud van de relatie! We hebben elkaar hard nodig bij druk op de arbeidsmarkt en de publieke middelen!
[Reactie gewijzigd door op 19-08-2022 19:37]