‘Schaf ANW-diensten als herregistratie-eis voor huisartsen af’
9 reactiesDe actiegroep ‘Afschaffing ANW-plicht’ wil dat de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) niet langer van huisartsen eist dat zij ANW-diensten moeten draaien om zich te kunnen herregistreren. De actiegroep heeft de argumenten, inclusief een peiling onder de huisartsen, in maart jl. middels een open brief bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) neergelegd.
In plaats daarvan wil de actiegroep, bestaande uit waarnemend huisarts Marcel van Philips en praktijkhouder Laura Gijsbers, dat de herregistratie-eis wordt omgevormd naar 16 uur huisartsgeneeskundig relevante klinische werkzaamheden, ongeacht dagpraktijk of ANW-diensten.
De actiegroep vindt dat de huisartsen zich voldoende kunnen bekwamen in spoedzorg, aangezien die ook op de doordeweekse dagpraktijk voorkomt. Daarnaast is de huisarts de enige medische specialisatie (los van de artsen voor verstandelijk gehandicapten) die als herregistratie-eis heeft dat er diensten gedaan moeten worden, terwijl juist andere specialismen ook 24-uurszorg leveren.
Enquête
De actiegroep zet haar betoog kracht bij door het meesturen van de resultaten van een enquête die zij in februari 2023 verspreidden via verschillende onlinehuisartsengroepen, zoals HAweb en Telegram. Van de ruim 1600 huisartsen die de enquête invulden, was 68 procent voorstander van het afschaffen van de herregistratie-eis. ‘Uit de enquête blijkt dat zij ook vinden dat dit kan bijdragen aan een acceptabeler werk-privébalans’, aldus Van Philips.
De LHV zal de brief in haar aankomende ledenvergadering bespreken. Het NHG heeft volgens Van Philips de brief in behandeling genomen maar er is nog geen concrete reactie.
Lees ook
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, oud bedrijfsarts, Rotterdam
Heeft iemand ook nagedacht over ANW seniorenregeling voor oudere huisartsen !?! Dus op welke leeftijd mogen huisartsen vrijwillig stoppen met ANW diensten ?
Paar opmerkingen daarover, als ik zo vrij mag zijn
1. aanpalende KNMG beroepsverenigin...g van bedrijfsartsen, de NVAB, maakt zich druk over het teveel aan nachtwerk. Uitgangspunt daarbij is: gezond nacht werk bestaat niet
https://www.medischcontact.nl/nieuws/federatienieuws/federatiebericht/gezond-nachtwerk-bestaat-niet
2. de NVAB heeft paar jaar geleden richtlijn geschreven en tevens campagne gestart over nut en noodzaak van nachtwerk en dus ook ANW diensten
Ik verwijs naar aparte themapagina daarover die erg de moeite waard is te bezoeken, want de best voorradige op dit moment ! Hier is de laatste actuele informatie te vinden
https://nvab-online.nl/nachtwerk
3. Wist U dat artsen het meest nachtwerk verrichten ? Ik wist dat niet. Maar dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Kijk maar even mee
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/05/1-2-miljoen-nachtwerkers-in-2020
Artsen grootste beroepsgroep onder nachtwerkers
De grootste beroepsgroep onder werkenden in de nacht zijn de artsen. Vorig jaar werkten ruim 70 duizend van hen soms of regelmatig ’s nachts.
U leest het goed. 70.000 ! Dat zijn er dus behoorlijk veel
4. Voor veel andere beroepen en functies zijn regelingen getroffen op welke leeftijd medewerkers kunnen/moeten stoppen, omdat nachtwerk geen gezond werk is. Sommigen kunnen op 55, anderen op 57, weer anderen op 60 jaar stoppen.
5. Maar voor artsen gelden andere - vrijere- regels. Geen dus. Voor zover mij bekend is er geen wettelijke regeling daarvoor.
6. Wat er wel is zijn de herregistratie eisen die het verrichten van ANW diensten vereist. Dat is dus vrij curieus . Ook bij huisartsen. De motieven daarvoor zijn divers. Ik verwijs naar LHV
7. Toch kun je je afvragen of er geen seniorenregeling getroffen zou moeten (!) worden. Vanuit gezondheidsperspectief dus ! Want - ik citeer de NVAB - gezond nachtwerk bestaat niet
8. Dus roep ik de initiatiefnemers en LHV eens bij de NVAB te rade gaan. Dat kan natuurlijk ook in KNMG verband, want dit speelt natuurlijk zorg breed !
9. De hamvraag is: op welke leeftijd kunnen artsen (vrijwillig) stoppen met ANW diensten ? Op (preventieve) gezondheidsgronden dus
10. Ben benieuwd !
J. Wind
huisarts, Wijk & Aalburg
Waar gaat dit nu om / over: 50uur ANW-uren dienst-doen per jaar? Zou deze actiegroep die tijd al niet kwijt zijn met vergaderen, standpunten over dit onderwerp bepalen, mailen / telefoneren / appen en hierover de publiciteit zoeken? Zet je in voor ee...n 'wezenlijker' probleem zou ik zeggen.
D.F.R. Boswijk
huisarts, Stegeren
Allereerst moet worden besloten of de ANW zorg bij het huisartsgeneeskundige aanbod hoort. Ik zou die vraag met ja beantwoorden, anders dreigt er wel erg veel kind met het badwater te worden weggegooid: "après nous le déluge".
Als de ANW zorg een e...ssentieel onderdeel van de huisartsgeneeskunde is, dan moet dat ook terug te zien zijn in de herregistratie eisen. En niet alleen als contractuele verplichting voor praktijkhouders.
Overigens ben ik van mening dat het praktijkouderschap gekoesterd een gestimuleerd moet worden met alle middelen en regelgeving die ter beschikking staan. Dus zou ik er juist voor willen pleiten dat waarnemers verhoudingsgewijs meer ANW diensten zouden moeten doen voor hun herregistratie dan praktijkhouders. Dat maakt het vak van van waarnemer significanter en zinvoller en het perspectief om praktijkhouder te worden aantrekkelijker.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Als geen ANW-diensten kunnen worden gedraaid door een huisarts, is iemand dan nog een volledig huisarts? Geen diensten kunnen draaien, dan zijn er opties voor andere beroepen, denk aan sociale geneeskunde.
Als een huisarts een vervangende huisarts ...zoekt, dan mag het toch niet zo zijn dat deze vervangende huisarts geen diensten draait? Het maakt het voor praktijkhoudende huisartsen wel heel ingewikkeld. De keuze voor het vak huisarts, dat betekent je bewust zijn van het doen van diensten, als je dat niet wilt of kunt, dan moet je een ander beroep kiezen m.i.
M. Termaat
Huisarts , Groningen
Wat een treurige ontwikkeling. Eerst niet meer verplicht en dan loslaten die ANW diensten. We zijn de focus op waar we voor staan als huisartsen in Nederland volledig aan het verliezen. Alles moet minder ( behalve de beloning) om vooral te zorgen ...dat we geen collega’s verliezen , maar het gevolg is vaak het omgekeerde . Ik denk dat de ANW zorg een cruciaal onderdeel is van ons vak. Het zorgt ervoor dat we continuïteit van zorg kunnen waarborgen met een goede overdracht naar de dagpraktijk. Als we dat loslaten zal het overdag puin ruimen worden, wat de dagpraktijk een stuk minder leuk en drukker zal maken.
P.G.E. van Eijsden
huisarts, Ede
Ik begrijp in deze discussie niet goed waarom de voorstanders van de diensten degenen die het niet meer willen zo gegijzeld houden. Als jij het gevoel hebt dat je diensten moet doen om je kennis van de spoedzorg op orde te houden, is er niemand die ...jou dat verbiedt. Persoonlijk ben ik van mening dat in die 5-6 diensten per jaar zo weinig spoed voorbij komt, dat ik het nauwelijks opweegt tegen het aantal spoedgevallen dat ik in een praktijk tegenkom waar ik 3 dagen per week rondloop.
Huisarts, Deventer
Afschaffen van die eis lijkt me een heel slecht plan. En met de stelling dat er in de dagpraktijk genoeg spoedzorg voorkomt ben ik het ook niet eens. Juist om de spoedzorg in de vingers te houden voor als het nodig is, is werken op de HAP belangrijk.... Met 5 a 6 diensten per jaar voldoe je aan de herregistratie eis. Dat zou toch te doen moeten zijn lijkt me.
[Reactie gewijzigd door op 20-04-2023 20:41]
Huisarts
De antwoordopties van deze enquête waren niet neutraal geformuleerd. Ik denk dat het huidige aantal uur te leveren spoedzorg nodig is om hier bekwaam in te blijven en daarmee dat het behoud van de huidige herregistratie-eis belangrijk is voor de kwa...liteit van spoedzorg in Nederland.
[Reactie gewijzigd door redactie op 15-08-2024 18:45]
M. Jansen
Huisarts, Roden
Dan moeten we ook af van de verplichting van de praktijkhouders dat die verantwoordelijk zijn voor de ANW zorg. Mogelijk verliezen we veel waarnemers die dan de diensten niet meer doen en moeten de praktijkhouders weer veel meer doen. Dat is ook ge...en houdbare situatie. Dat is het nu al niet maar dat is straks dan waarschijnlijk nog erger en zullen nog meer praktijkhouders stoppen zonder opvolging met de grote ketens als gevolg.