‘Nader onderzoek’ naar loondienstplicht medisch specialisten
2 reactiesDe vraag of medisch specialisten tot loondienst moeten worden verplicht, vergt ‘nader onderzoek’. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer laten weten. Loondienstplicht blijft volgens Kuipers een optie als middel om de transformatie naar meer passende zorg mogelijk te maken.
In een hoofdlijnenbrief hebben de drie VWS-bewindslieden wat meer toelichting aan de Tweede Kamer gegeven over hun zorgplannen voor deze regeerperiode. Daarin staat dat de ‘financiële en juridische gevolgen’ van het tot loondienst verplichten van medisch specialisten verder worden uitgewerkt deze kabinetsperiode.
Analyse
Het kabinet zal daarnaast de ‘werking van belemmeringen en verkeerde prikkels nader analyseren, monitoren en concrete acties formuleren en uitvoeren’, schrijft Kuipers. Het gaat dan om de belemmering van de bestuurbaarheid van ziekenhuizen door de positie van medisch-specialistische bedrijven, maar ook om ‘belemmeringen en prikkels’ die de door het kabinet gewenste transformatie naar meer passende zorg in de weg kunnen staan. Als voorbeeld noemt Kuipers ‘(behandel)volumeprikkels die het kiezen van de meest zinnige en effectieve behandeling met de beste kwaliteit voor de patiënt in de weg staan’ en het belemmeren van regionale samenwerking tussen ziekenhuizen.
SP-Kamerlid Maarten Hijink verweet het kabinet dinsdag in een debat van de VWS-commissie met de VWS-bewindslieden, een keuze over loondienstverplichting uit te stellen. ‘Kabinetsplannen voor bezuinigingen op verpleeghuiszorg, die niemand wil, stonden niet in verkiezingsprogramma’s. Maar het in loondienst nemen van medisch specialisten, dat wel in elk programma stond, wordt uitgesteld. Bizar’, aldus Hijink, die met de verplichte loondienst besparingen op verpleeghuiszorg wil voorkomen.
Onwil
Volgens Hijink ‘zijn er al stapels papier volgeschreven over hoe je medisch specialisten in loondienst moet brengen’. ‘We weten dat het kan. Ik zie onwil. Het is een kwestie van politieke keuzes, niet van onderzoek.’ Volgens Kuipers is de loondienstoptie echter ‘echt iets om te onderzoeken. Waar liggen de barrières?’ De ‘overweging medisch specialisten in loondienst te brengen’ wordt volgens hem ‘meegenomen bij de prioriteiten van het kabinet’.
De Tweede Kamer kan voor de zomer een brief verwachten waarin Kuipers meer duidelijkheid geeft over hoe hij wil monitoren of en hoe medisch-specialistische bedrijven zich inzetten voor de transformatie naar passende zorg.
Lees ook
J.M. Groen
Uroloog n.p. of ook b.d., Bennebroek
Meer dan dertig jaar geleden, tijdens een linkse coalitie is het plan gestrand. Te duur om de specialisten uit te kopen en met de geldende arbeidsvoorwaarden ook te duur want de specialisten werken meer dan ‘toegestaan’. Veel extra dokters waren nod...ig en dat kost ook geld. Ik heb overigens nergens goed onderzoek gelezen dat dokters pervers aan het ondernemen zijn. Het lijkt op het sprookje van de kleren van de keizer.
A.F. Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Ik zie een hele lang baan voor me .....