Mentale gezondheid van ongedocumenteerden slecht
Plaats een reactieVan de ongedocumenteerde mensen die bij Dokters van de Wereld (DvdW) aankloppen voor medische hulp, heeft 81 procent zoveel psychische klachten dat er sprake is van een depressie en/of angststoornis. Dit schrijven Annette Hoogerbruggen en haar collega’s die als vrijwilliger bij DvdW werken in Culture, Medicine and Psychiatry. Dokters van de wereld zet zich in om alle mensen van medische zorg te voorzien, ook als ze niet verzekerd zijn of geen verblijfsvergunning hebben.
Zelfmoord
101 ongedocumenteerde mensen die op het spreekuur van Dokters van de Wereld in Nederland kwamen, vulden een enquête van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in over mentale gezondheid. Uit de analyse van deze data en relevante informatie uit medische dossiers bleek meer dan 80 procent te voldoen aan de criteria van een psychische diagnose zoals depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis. Daarnaast bleek 37 procent van de participanten in de afgelopen dertig dagen aan zelfmoord te hebben gedacht. Bovendien gaf 35 procent aan stemmen te horen.
Urgent probleem
Volgens de onderzoekers betekenen deze resultaten dat de slechte psychische gezondheid van ongedocumenteerde mensen een urgent probleem is. Als een laagdrempelige eerste stap in de dagelijkse praktijk noemen ze het actief vragen naar de mentale gesteldheid bij deze groep mensen. Zo kan passende hulp mogelijk geboden worden.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties