Medische gegevens spoedzorgpatiënt moeten binnen halfuur worden verstrekt
Plaats een reactieIn geval van spoedeisende zorg moeten de medische gegevens van patiënten direct opvraagbaar zijn. Onder meer huisartsen zullen verplicht worden deze medische gegevens zonder uitstel aan te leveren – binnen een halfuur. Alleen als de patiënt expliciet géén toestemming geeft voor het delen van medische gegevens, geldt deze verplichting niet.
Dit is wat minister Ernst Kuipers beoogt met het Conceptwetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg, dat dinsdagochtend is gepubliceerd voor een consultatieronde. In een uitgebreide toelichting bij het conceptwetsvoorstel zegt Kuipers dat er bij spoedeisende zorg geen uitdrukkelijke toestemming meer nodig is van de patiënt voor het beschikbaar stellen of verstrekken van medische gegevens en het doorbreken van het medisch beroepsgeheim.
Direct opvraagbaar
Via een algemene maatregel van bestuur (AMvB) worden specifieke groepen zorgaanbieders – en dat kunnen ook specifieke groepen zorgverleners zijn –aangewezen. Zij moeten ervoor zorgen dat de medische gegevens van hun patiënten direct opvraagbaar zijn. Op welke manier ze aan die verplichting voldoen mogen ze zelf kiezen. Het kan bijvoorbeeld door een elektronisch uitwisselingssysteem te gebruiken of een veilige mail. De gegevens mogen ook op een niet-elektronische manier opvraagbaar worden gemaakt, door bijvoorbeeld één of meer medewerkers aan te stellen die 24/7 oproepbaar zijn om gegevens over de patiënt te verstrekken voor spoedeisende zorg.
Huisartsen
Welke groepen zorgaanbieders of zorgverleners precies zullen worden verplicht, is nu dus nog niet bekend. Maar in de toelichting stelt Kuipers dat voor het kunnen verlenen van goede spoedzorg op de huisartsenpost, ambulance, SEH en andere afdelingen in het ziekenhuis waar spoedeisende zorg wordt verleend, vooral behoefte is aan gegevens die opgenomen zijn in het medisch dossier van de huisarts. Maar ook die van andere zorgverleners, zoals verloskundigen, kunnen relevant zijn.
Privacyregelgeving
Op dit moment zijn medische gegevens niet altijd direct opvraagbaar als dat nodig is voor spoedeisende zorg. Dit komt onder meer door de privacyregelgeving. Patiënten moeten vooraf (uitdrukkelijk) toestemming geven voor het delen van medische gegevens. Volgens Kuipers is het probleem daarmee onder meer dat een veel burgers niet hebben aangegeven of ze al dan niet toestemming verlenen. Of niet hebben aangegeven dat hun gegevens mogen worden uitgewisseld met bijvoorbeeld het ziekenhuis. Kuipers zegt niet te verwachten dat Nederlanders op korte termijn hun keuze alsnog zullen registreren.
Tot 3 september kan er worden gereageerd op het conceptwetsvoorstel.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties