Europese Commissie wil Europees systeem voor patiëntgegevens
Plaats een reactieDe Europese Commissie werkt aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijk datasysteem voor patiëntgegevens. Deze zogenoemde ‘Europese ruimte voor gezondheidsgegevens’ ofwel het European Health Data Space Board moet gezondheidsgegevens, zoals elektronische patiëntendossiers, genetische gegevens en patiëntenbestanden, makkelijker uitwisselbaar en toegankelijker maken.
Volgens de Europese Commissie is het de bedoeling dat Europese burgers met het systeem (gratis) toegang tot en volledige controle hebben over hun eigen medische gegevens en deze eenvoudig kunnen delen met zorgprofessionals binnen de EU. Tegelijkertijd moet het werk van zorgprofessionals eenvoudiger en effectiever worden door het systeem, bijvoorbeeld doordat ze ook over de grens toegang hebben tot de medische geschiedenis van patiënten. Daarnaast is het de bedoeling dat onderzoekers en beleidsmakers effectiever en goedkoper toegang hebben tot grote hoeveelheden data van hoge kwaliteit om beter onderzoek te doen en beter gezondheidsbeleid te maken. En ook de industrie moet volgens de Europese Commissie profiteren van de gezondheidsdata. Volgens de Europese Commissie wordt er daarbij rekening gehouden met de privacyregelgeving en de beveiliging van de patiëntgegevens.
Gemeenschappelijk ‘format’
De lidstaten moeten er volgens de Europese Commissie voor zorgen dat patiëntgegevens, zoals uitslagen, labresultaten en ontslaggegevens worden verwerkt in een gemeenschappelijk Europees ‘format’.
Met het project is naar verwachting van de Europese Commissie in de aankomende tien jaar zo’n 11 miljard euro gemoeid. 5,5 miljard euro daarvan zal worden aangewend voor een betere toegang tot en uitwisseling van medische gegevens en 5,4 miljard zal worden gebruikt voor een beter gebruik van gezondheidsgegevens voor onderzoek, innovatie en beleid.
Met het oog op de Europese plannen voor het datasysteem voor patiëntgegevens heeft minister Ernst Kuipers van VWS onlangs ongeveer twee maanden uitstel gevraagd voor de plenaire behandeling van het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Hij noemt het wenselijk om voorafgaand aan dat debat het Europese voorstel te analyseren, omdat hij verwacht dat de Europese verordening op veel onderdelen het stelsel dat wordt beoogd in het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg raakt.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties