Laatste nieuws
Eva Nyst
3 minuten leestijd
Nieuws

Medisch specialisten richten politieke partij NLBeter op

16 reacties

Psychiater Esther van Fenema, longarts Wanda de Kanter, cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann hebben vanmiddag bekendgemaakt met hun nieuwe politieke partij NLBeter aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 te willen meedoen.

De maatschappelijk al actieve artsen stellen op hun website dat ze hebben moeten constateren dat er in Den Haag onvoldoende naar ze wordt geluisterd ‘en dat doet pijn’. Nu professionals hun werkplezier verliezen en de zorg verlaten, doen de vier artsen – samen met de Rotterdamse hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans – een ‘greep naar de macht’.

Psychiater Esther van Fenema laat weten dat haar initiatief geen one-issuepartij betreft, maar dat aan het programma nog wordt gebouwd. In ieder geval zijn er drie punten die NLBeter wil aanpakken, stelt Van Fenema. ‘Iedereen – maar zeker de mensen die werken in de zorg – ziet dat het systeem aan het falen is. Allereerst moet er meer aandacht komen voor preventie en leefstijl. Daarbij willen we de beloningsprikkel veranderen, zodat artsen worden beloond als ze mensen gezond houden. En we willen snijden in de bureaucratie en managementlagen, dat scheelt al gauw 20 procent’, licht ze vrijdagmiddag telefonisch toe.

Waarom kiest u een politieke koers?

‘Het systeem faalt door te veel perverse prikkels. Bij de gesprekken over een preventieakkoord zitten Coca-Cola en Unilever aan tafel. De belangen van de patiënt worden onvoldoende behartigd. De Kanter, Wittekoek en ik zijn alle drie artsen met wat invloed. Maar we schrijven een opiniestuk, mogen dat toelichten op tv en als we geluk hebben, volgt er nog een Kamervraag. Verder gebeurt er niks. De wachtlijsten blijven bestaan. Een politieke partij oprichten lijkt ons de enige manier om iets te kunnen veranderen. Dramatisch dat dit moet, maar we zien het als onze morele opdracht.’

Hoe gaat u geneeskunde en politiek combineren?

‘Het is geen vrijblijvende exercitie, we zijn bereid ons verkiesbaar te stellen. Maar de kieslijst met de poppetjes is nog niet klaar, daar komen we volgend jaar mee. Ik stel me voor dat ik alles blijf combineren, dat heb ik mijn hele leven al gedaan. Het is natuurlijk wel idioot dat wij de spreekkamer uit moeten komen. Ik heb het gevoel dat ik een pijnlijke keus moet maken tussen mijn eigen patiënten – die laat je voor je gevoel in de steek – en de samenleving in bredere zin, met daarin alle patiënten en zorgverleners.’

U ziet een falend zorgsysteem. Welke voorbeelden schieten u hiervan direct te binnen?

‘De wachtlijsten in de ggz zijn schrijnend. Maar ook de keuzes die niet worden gemaakt. We zien allerlei dure interventies, maar er zijn geen huisartsen meer in Zeeland. We zien dure adviesbureaus die ons dingen vertellen die we al wisten, maar dan in een driehoek opgeschreven met allerlei pijlen erbij. 35 procent van de kosten in de zorg gaat naar bureaucratie en administratie. Er zijn actiegroepen die hiertegen strijden, maar dat snijdt onvoldoende hout. We willen die initiatieven wel graag bundelen en zo een beweging vormen van onderop. We willen een beweging zijn, niet alleen een partij.’

Hoeveel zetels wilt u bij de verkiezingen in 2021 halen?

‘Twintig natuurlijk, zeg ik in mijn enthousiasme. Vijf zou heel mooi zijn. We zijn nu zorgdiners aan het organiseren met professionals om input te verzamelen voor ons politieke programma.’

Wie betaalt uw partij?

‘We hebben nog geen geldschieters. De oprichting van een partij kost geld, maar dat hebben we met ons eigen zakgeld betaald.’

HP/De Tijd: NLBeter: Nieuwe politieke partij wil zorgstelsel hervormen
De Volkskrant: Opinie op Zondag: Als de politiek niet naar de dokter gaat, moet de dokter naar de politiek komen
Blogs Esther van Fenema
Lees ook

Nieuws werk
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • geert slock

    huisarts, sluis

    Dapper, collega's die politiek hun nek durven uitsteken en proberen van binnenuit het systeem te verbeteren. Veel succes toegewenst, en een dik olifantenvel ivm de bakken kritiek.
    De zorguitgaven zijn zeer belangrijk zowel voor de begroting als voo...r de levenskwaliteit vd burgers dus de kritiek van one-issue partij is m.i. onterecht, zeker in een land waar andere politieke partijen massaal stemmen winnen met het buitenhouden en pesten van migranten als enige serieuze programmapunt.

  • E.B. van Veen

    , huisarts

    Beste Nico, ik zie het ook als protest(partij). En ik heb respect voor de moed van longarts De Kanter. Van psychiater Van Fenema lees ik de columns. Maar dat iemand arts is en leuk schrijft betekent voor mij niet dat diegene meteen goede ideëen over ...de zorg heeft. Ik vind de uitspraak van Van Fenema dat ze 'een greep naar de macht' wil doen ronduit eng. Dat getuigt van een visie op de democratie die niet de mijne is.
    Ik deel verder je zorgen over de huisartsenzorg. Ik zie ook dat onze branche-organisatie LHV niet goed voor het voetlicht weet te brengen in Den Haag wat er nodig is voor een sterke huisartsenzorg. Ik zie ook dat minister en ZN geen oog hebben voor een sterke eerste lijn (en wat er nu aan schort). Dat vind ik ook erg zorgelijk. Maar ik zie nogmaals geen redding komen uit de hoek van deze protestpartij.

  • Nico Terpstra

    huisarts, HOORN NH

    @Van Veen: veel slechter dan nu kan het in ieder geval niet worden. Wij professionals zijn anno 2019 opgezadeld met kortetermijndenkers zowel in de politiek als bij de zorgverzekeraars,die hetzij uit onverstand hetzij uit moedwil de (eerstelijns)zor...g aan het vernietigen zijn. Zie het dan ook als een protestpartij!

  • Els van Veen

    , huisarts

    @Terpstra en Jaski, ik ben sceptisch over een zoveelste one-issue partij. We hebben een democratie en dat vind ik een groot goed. Maar met zoveel partijen wordt regeren knap lastig.
    Ik ben niet sceptisch over artsen die zich politiek roeren. Dat is ...ook al eerder gebeurd en gebeurt nu ook al.
    @Terpstra, Herman Tjeenk Willink heeft heel wijze adviezen gegeven. Maar ik zie het verband met dit initiatief echt niet. Wat Tjeenk Willink bedoelde zie ik eerder terug in het recente grote protest van verpleegkundigen inzake de wet BIG II. Dus dat, als minister én branche-organisatie niet luisteren, dat de achterban dan gaat protesteren. Ik heb niet meteen het gevoel dat deze artsen mij gaan vertegenwoordigen in waar ik als huisarts momenteel tegenaan loop. En bovendien is de zorg niet het enige issue waar ik op let als ik ga stemmen.

  • Nico Terpstra

    huisarts, HOORN NH

    Ik wil toch nog even wijzen op de buitengewoon verstandige gedachten die Herman Tjeenk Willink (ex-voorzitter eerste kamer) hierover heeft (citaat uit het FD van 10 december 2018):

    "Volgens Tjeenk Willink hebben we te maken met een ‘sluipende cri...sis die niet met organisatorische maatregelen – een reorganisatie hier, een betere manager daar – kan worden verholpen, al is die suggestie vaak wel gewekt. Het is een politieke crisis die de politiek niet op eigen kracht kan oplossen. De politiek weet niet meer wat de eigen functie is. Politiek is vooral besturen en financieel beheer geworden. En als de vertegenwoordigende democratie hapert, komt het op de maatschappelijke democratie, de burgersamenleving, aan.’

    Publieke diensten zijn over een breed politiek front te lang verwaarloosd. ‘Ondanks alle verschillen waren politieke partijen het decennia lang altijd over één ding eens: maximaal haalbare bezuinigingen op het openbaar bestuur, terwijl er steeds meer taken bijkwamen.’

    Betonrot

    ‘Ik hoor dan dat we sterke politici nodig hebben met moreel leiderschap. Ik weet niet eens wat daar precies mee wordt bedoeld. Ik weet wel dat leiderschap niet voldoende is om de betonrot aan te pakken.’

    Het herstel moet komen van de professionals zelf, zo denkt Tjeenk Willink. ‘De minister heeft de macht niet meer. Door overheidstaken te verzelfstandigen is de afstand tussen bestuur en de werkvloer te groot geworden."

  • Jeannine Jaski

    Specialist oiderengeneeskunde, Amersfoort

    Wat ontzettend jammer dat er zoveel skeptische en zelfs vileine reacties op dit mooie initiatief komen. We kunnen als artsen natuurlijk gewoon rustig onze patiënten blijven zien, cynisch stellen dat het ‘onze 100 jaar wel zal duren’ en doorgaan met m...opperen over ons zinloos verzet tegen Paarse Krokodillen, falende EPD’s en de nieuwe WZD. Dat de oprichters van deze partij de moed hebben om de politiek ‘van binnenuit’ te willen beïnvloeden in plaats van aan de zijlijn te protesteren, verdient alle lof. Een splinterpartij? De kern van onze democratie is juist het meerpartijenstelsel en de Partij voor de Dieren is ook ooit op vergelijkbare wijze begonnen. Dus: zet ‘m op dames!

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    "Er verandert veel, maar zelden ten goede..." GJ Bonte, 2019

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Je loopt mee met demonstraties, altijd paraat
    Uitgerekend valt de bom bij jou in de straat
    Hoera een revolutie, het is eindelijk zo ver
    Maar de nieuwe leiders blijken net zo autoritair
    Zit wel vaker eens tegen, gewoon blijven bewegen want

    Over... 100 jaar zijn jullie allemaal dood
    Over 100 jaar zijn jullie allemaal dood
    Over 100 jaar zijn jullie allemaal dood
    En wij ook

    Uit: Over Honderd Jaar zijn Jullie Allemaal Dood. Klein Orkest (Harry Jekkers).


    "Every revolution evaporates and leaves behind only the slime of a new bureaucracy." Franz Kafka

  • Bowine Michel

    Revalidatiearts en duo-raadslid gemeenteraad Amsterdam, Amsterdam

    Door het oprichten van een nieuwe politieke partij verander je de Zorg niet. Politiek geeft geen macht, we leven gelukkig niet in een dictatuur.
    Ik heb een andere keuze gemaakt. Ben 2 jaar geleden als medisch specialist actief geworden binnen het ...CDA en ik ben nu 1 jaar duo raadslid in de gemeenteraad van Amsterdam. Het zou mooi en nuttig zijn als meer zorgverleners politiek actief worden. Kennis van de Zorg is hard nodig in het bestuur. Door onze kennis over te dragen aan de bestuurders (politiek is een vak) en door actief mee te denken binnen de bestaande partijen komen we verder denk ik.

  • Kloosterbrink

    Arts, Zwolle

    Slecht idee. Weer one issue partij, soort Denk voor dokters.
    Net als Wilders en Baudet zijn deze dames niet wars van eigengeiligheid.
    Ik voorzie de slogan: wilt u meer of minder sigaretten?

  • Piet Van Loon

    Orthopeed/ houdingsdeskundige, Oosterbeek

    Heel dapper, collega's, die zich gaan roeren! Met een "Partij voor de kinderen" was er mogelijk een sterker statement afgegeven. "Politiek bedrijven is geneeskunde bedrijven in het groot" schreef de "Papa medicorum" Virchow, toen hij Bismarck met z...ijn eigen Fortschrittpartei (louter hygiënisten) de meest effectieve preventiewetgeving ooit door de (conservatieve) strot duwde. O.a gymnastiek werd verplicht voor ieder kind, om de negatieve effecten van zitten op school weg te werken. De rest deed buitenspelen.
    Lang werd ook bij ons de (Duitstalige) gezondheidsleer tot in de vezels van het volk aangeleerd (Allebé) Drie grote preventievelden, het kinderlichaam stond voorop. De Mammoetwet schrapte dit leerveld! Op de PABO werd gymnastiek een randverschijnsel, terwijl het onderdeel van de geneeskunde was.
    Door opsplitsing in tientallen "specialismen" op zoek naar ieders heilige graal (industry-driven?) raakten huisartsen en schoolartsen verstoken van voor hen belangrijke kennis om de snel oplopende Zivilizationskrankheiten te begrijpen en te pareren. De "Duits" geschoolde orthopeed Prof Koekenberg (VU) voorspelde al in 1976 dat door het enorme gebrek aan kennis (toen al) rond orthopedie (=gezond opgroeien) in de (para-)medische curricula de boel wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen. RIVM laat dit ook zien voor rugklachten en artrose, waar de piek nog lang niet van bereikt is. In de USA wel, zie de opioidcrisis.
    Als orthopeed(kromme ruggen, stijve kinderen, motorische achterstand) aangesloten bij een initiatief vanuit NCJ, met de NVK, AJN, TNO, Oogfonds ( Prof Klaver, bijziendheid!!) en Houdingnet. Het kwam tot een Factsheet ( zie websites) van alle lichamelijke gevolgen, die de jeugd met hun sedentaire leefstijl ( vanaf MaxiCosy) en beeldschermuren (begon met de Teletubbies op de bank!) aan het oplopen is. Blokhuis en de ministers hebben hem een jaar (sic) . Hoe krijgen we de politiek (en ouders) weer aan geneeskundig denken?

  • Els van Veen

    , huisarts

    Een slecht idee.
    De politiek versplintert meer en meer.
    Er is een regering nodig die regie neemt, en dat helaas niet doet. Kijk maar naar het gas in Groningen, de boeren, leraren enzovoort.
    Dus niet alleen in de gezondheidszorg mist regie. Boven...dien denk ik niet dat deze artsen per se kennis hebben waar het heen moet met de gezondheidszorg. Dat je merkt wat er niet goed gaat, wil niet zeggen dat je weet waar het heen moet!
    Er is echte regie nodig, de kennis zou er kunnen zijn bij de regering, maar is er domweg niet omdat men niet luistert naar mensen met verstand van zaken. En zaken doordrukt in weerwil van protest (Jeugdwet 2015 bijvoorbeeld). En de Tweede Kamer is ook grotendeels met het eigen ego bezig. Jammer, hoor.
    Ik schat in dat de wal het schip gaat keren en dat kan wel eens leiden tot heel andere wegen die niemand nu kan voorzien...

    [Reactie gewijzigd door op 15-11-2019 17:24]

  • Nico Terpstra

    huisarts, Hoorn

    Geweldig plan; polderaars hebben over elk initiatief uiteraard altijd wat te monkelen maar omdat de zorg compleet de afgrond wordt geschoven door abjecte verzekeraars en onkundige politici, kan een harde opstelling niet meer voor ons uit worden gesch...oven. Ik steun deze topvrouwen met pit!

  • Dolf Algra

    commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam

    Ons land kent - net even snel gecheckt- 13 politieke partijen en twee splintergroepen. Een nogal onoverzichtelijk gebeuren. Bovendien en - mogelijk daardoor - is ons land moeilijk bestuurbaar. Rutte 3 is een coalitie bestaande uit vier partijen (VVD,... CDA, D66, CU)

    Een extra one issue ( de zorg is falend systeem) partij maakt de zaak er niet beter/helderder op. Ik begrijp dat het vooral uit onmacht en frustatie is opgericht. De initiatiefnemers komen vaak in Den Haag, maar het is/blijft blijkbaar water naar de zee dragen.

    Maar een politieke partij runnen is geheel ander spelletje. De kans dat je dus in je eentje aan de kant je grote gelijk staat te verkondigen is op deze manier dus 120% gegarandeerd. Mijn voorspelling is dat dit (goed bedoelde - maar weinig doordachte ) initiatief snel zal doodbloeden.

    Velen zijn U voorgegaan. Als je verandering wil - bv in de zorg- moet je slimmer dan het systeem zijn. Dus hanteer: Tom Poes verzin een list aanpak.

    Curieus dat Jan Rotmans dit bij aanvang de initiatiefnemers niet heeft geadviseerd.

  • klaas

    vrij beroeper, dokkum

    Zorg is maar een fractie van alle issues in de Tweede Kamer. Het komt toch wel erg over als een 1 issue partij. En het lijkt mij niet goed om een nieuwe baan als kamerlid slechts parttime te doen, daarmee doe je de kiezer geen recht. En je patiënten ...verdienen ook de volle aandacht.
    Nobel streven maar eens met bovenstaande, kom bij een grote partij op een verkiesbare plaats, hoef je alleen maar je eigen expertise gebied mee te brengen.

  • Martin Willems

    Psychiater gepensioneerd, Amsterdam

    Ik vind het een geen slimme actie. Met versplintering redden we het niet in dit land. De signalering van de collega's klopt. Maar laten meer dokters lid van een partij worden en daar hun vertegenwoordigers opjagen. Ik heb grote bewondering voor de in...zet van deze collega's elk op hun terrein. Maar wij kunnen het beter is een reactie, die uit frustratie geboren is en tot meer frustratie leidt.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.