KNMG: ‘Verspreid zoveel mogelijk antirookfilmpjes’
1 reactieKNMG-voorzitter René Héman roept artsen op om in actie te komen tegen roken. Hij vraagt ze om massaal filmpjes te delen waarin artsen vertellen welke gevolgen van roken zij tegenkomen in hun dagelijkse praktijk.
Acht artsen gingen vorig jaar de straat op om mensen te confronteren met de gevolgen van roken en rokers hulp om te stoppen aan te bieden. Dat maakten ze toen, onder de noemer #artsenslaanalarm, bekend in een open brief tijdens de Wereld Niet Roken Dag, en via een awardwinnend filmpje dat viral ging.
Aan die actie, die de KNMG ondersteunt en waarbij zij zich heeft aangesloten, wordt nu een vervolg gegeven. Op de website artsenslaanalarm.nl staan persoonlijke videoboodschappen van 150 artsen met praktijkverhalen over de ziektes van rokende patiënten. Deze video’s zijn gericht aan de 150 leden van de Tweede Kamer. De Kamer debatteert donderdag over het Preventieakkoord van VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis, waarin ook antirookmaatregelen zijn opgenomen. De artsen roepen de Kamerleden op om vóór het akkoord te stemmen.
Ook worden de filmpjes via Twitter verspreid. Héman vraagt in zijn federatiecolumn aan dokters om deze filmpjes zoveel mogelijk te verspreiden via social media. Verder zullen de artsen van het actiecomité #artsenslaanalarm dinsdag met de KNMG een petitie en een open brief aanbieden aan de voorzitter van de VWS-Kamercommissie. Ook daarin roepen ze Kamerleden op het akkoord te steunen, en het voortouw te nemen bij de uitvoering ervan, door de prijs van tabak te verhogen en het aantal verkooppunten te verminderen.
Cornelis Bruijninckx
niet praktiserend chirurg, Den Haag
In retrospectief schaam ik mijzelf voor de perioden in mijn leven waarin ik zelf gerookt heb. Ik heb bewondering voor de artsen die in hun witte jas de straat opgaan en mensen aanspreken op hun rookgedrag. Ik heb geen bewondering voor onze (angstige?...) overheid met haar slappe maatregelen en haar slappe doelstelling voor over 20 jaar.
In de praktijk is onder meer in Groot-Brittannië gebleken dat alleen een draconische prijsverhoging gekoppeld aan een agressieve overheidscampagne tegen roken echt helpt. Dat euro’tje extra per pakje gaat echt niet helpen. Ja, met de staatskas spekken, maar de beginnende roker, die wij juist willen beschermen, gaat het om die reden niet laten.