Klein meisje met pijnlijke, gezwollen wang
Plaats een reactie![Links: Scherp afgelijnd, weinig dens letsel in de weke delen net lateraal van het rechterzygoma. | Rechts: corpus alienum](/upload/22bf188c-ac51-46b8-965f-3af1e37a929a_Gezien1_970.jpg)
Een 4-jarig meisje is met haar step in een struik gevallen. Ze heeft daarbij een snijwond van de rechternasolabiaalplooi opgelopen.
Op de SEH werd de wond gespoeld en gehecht. Een maand nadien kwam zij opnieuw op de SEH vanwege een plotse zwelling van de rechterwang. Op een echografie zien we een corpus alienum. Er werd een expectatief beleid afgesproken, omdat een chirurgische ingreep als risicovol werd ingeschat.
Vier maanden later consulteerden het meisje en haar moeder de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van ons ziekenhuis omdat de zwelling in de rechterwang persisteerde. Bij klinisch onderzoek was lateraal van het rechterzygoma een induratie voelbaar, zonder tekenen van infectie of inflammatie. De zone was gevoelig bij aanraking, maar niet spontaan pijnlijk. Motoriek en sensibiliteit waren ongestoord. Een ‘cone beam’-CT-scan toonde een scherp afgelijnd, weinig dens letsel in de weke delen juist lateraal van het rechterzygoma. Dit beeld past bij een corpus alienum, residueel hematoom, contusie of een puscollectie.
![Echografie demonstreert een langwerpige, gladde, scherp afgrensbare hyperechogene structuur met een scherpe punt richting cranioposterieur.](/upload/64bf6d94-e8a7-4ba4-866e-77b7e5571e38_Gezien3_970.jpg)
Een aanvullende echografie bevestigde een langwerpig corpus alienum met een scherpe punt richting cranioposterieur. We dachten aan een plastic punt vanwege de gladde begrenzing en de lage densiteit op CT. Een houtsplinter, stuk glas, doorn of stuk tak leken minder waarschijnlijk. We besloten om het corpus alienum langs intraorale weg te verwijderen onder algehele narcose en een operatiedatum werd vastgelegd.
Kort daarna reist het meisje met haar familie naar Beiroet, waar zij acuut op de SEH belandt, omwille van een acute infectie in de rechterwang. Het corpus alienum werd uiteindelijk aldaar onder algemene narcose via intraoraal verwijderd en bleek een doorn te zijn. Enkele dagen nadien kon zij het ziekenhuis verlaten. De functie van haar nervus facialis was onaangetast.
auteurs
dr. Kathia Dubron, arts-assistent mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, Universitair Ziekenhuis Leuven, België
dr. Titiaan Dormaar, staflid mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, Universitair Ziekenhuis Leuven, België
dr. Enrique Havinga, radioloog, Universitair Ziekenhuis Leuven, België
prof. dr. Constantinus Politis, mond-, kaak- en aangezichtschirurg, Universitair Ziekenhuis Leuven, België
contact
kathia.dubron@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Meer casuïstiek- Er zijn nog geen reacties