Kabinet komt met wetsvoorstel over samenwerking tussen domeinen
1 reactieEr moet wat het demissionaire kabinet betreft meer samenwerking mogelijk zijn tussen gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars om te kunnen investeren in preventieve maatregelen. Daarom wordt aan een wetsvoorstel gewerkt, waarover het volgende kabinet uiteindelijk moet gaan beslissen.
Doordat de ouderenzorg is opgedeeld in drie domeinen, de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet, wordt er op dit moment minder ingezet op preventie dan gewenst. Dat komt doordat de samenwerking tussen de domeinen moeizaam is, omdat de kosten van preventieprojecten vaak voor rekening zijn voor het ene domein, terwijl de baten in het andere domein vallen, zo is op te maken uit een bericht van de rijksoverheid.
Met het wetsvoorstel domeinoverstijgende samenwerking moet er financiële manoeuvreerruimte komen om afspraken over de domeinen heen te maken. Ook moet het voor inkopende partijen meer lonen om te investeren in preventieve maatregelen om duurdere zorg te voorkomen of uit te stellen.
Het wetsvoorstel is ter consultatie aangeboden. De reacties op deze internetconsultatie zouden het volgende kabinet moeten helpen bij besluitvorming over het wetsvoorstel.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Wil Duits
Bedrijfsarts, Houten
Er moet iemand zijn die er belang bij heeft dat zaken goed worden geregeld. Iemand die verantwoordelijkheid heeft en kan worden aangesproken daarop. Omdat bij ouderenzorg ook vaak artsen zijn betrokken en verpleegkundigen, dan zou het logisch zijn om... dat in elk geval onder te brengen bij een wet die daar invloed op heeft. De WMO valt dan eigenlijk af. Blijven er twee wetten over, wie nemen we dan het beste? Het lijkt me handig om dan de zorgverzekeraars te nemen, die zijn gewend inmiddels aan zorg in te kopen en te faciliteren. Scheelt een hoop gedoe en ze hebben direct belang, als de zorgkosten omlaag gaan, dat werkt in hun voordeel. Een creatieve en zichzelf beschermende zorgverzekeraar zou zich in moeten zetten op preventie, geen zorg nodig betekent ook geen zorgkosten hebben.