Ischemisch CVA na AstraZeneca-vaccin
Plaats een reactieNaast de eerdere meldingen van veneuze tromboses na toediening van het AstraZeneca-covid19-vaccin zijn nu enkele gevallen beschreven van ischaemische cva’s. Er lijkt sprake van dezelfde immunologische pathogenese. Dit blijkt uit een ingezonden brief en commentaar over drie casussen, in de Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.
In de brief beschrijven Talal Al-Mayhani e.a. drie casussen, van twee vrouwen in de dertig en één man in de veertig, die binnen 6 tot 21 dagen na het AstraZeneca-vaccin een ischaemisch CVA kregen. Eén van hen overleed. Bij alle drie was sprake van anti-PF4-antilichamen, wat wijst op een immunologische oorzaak van de trombose. Bij de eerdere meldingen van (cerebrale) veneuze trombose en trombopenie was er ook sprake van een PF4-afhankelijk syndroom, vergelijkbaar met heparinegeïnduceerde trombocytopenie (HIT). De onderzoekers spreken van VITT: vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopaenia.
Minder vaak dan bij covid zelf
Al-Mayhani e.a. willen artsen erop opmerkzaam maken dat zij, vooral bij jonge patiënten die zich in de weken na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin met neurologische uitvalsverschijnselen melden, op hun hoede moeten zijn voor VITT, en daar bij de diagnostiek en behandeling rekening mee moeten houden.
In een begeleidend commentaar wijst Hugh erop dat deze bijwerkingen zeldzaam zijn, en veel minder vaak voorkomen na vaccinatie dan bij covid-19 zelf. Op grond van gegevens van Lareb berekende internist-vasculair geneeskundige Saskia Middeldorp dat VITT na 0,91 per 100 duizend vaccinaties voorkomt. In de VS zou het om 0,22 per 100 duizend gaan.
In een eerdere analyse van ruim 100 duizend patiënten met covid-19 werd een CVA-incidentie van 1,4 procent gevonden, waarbij het meestal ging om een ischaemisch incident. Deze traden vaker op bij ouderen, mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten en bij ernstige ontsteking. In vergelijking met CVA’s bij mensen zonder covid-19, was de gemiddelde leeftijd van de patiënten lager.
lees ook-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties